Split: Predstavljanje Zbornika radova u čast prof. dr. sc. fra Marijanu Mandacu

 

U pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u četvrtak 22. travnja s početkom u 20.00 sati održano je predstavljanje Zbornika radova u čast prof. dr. sc. fra Marijana Mandaca prigodom 70. obljetnice života 'Multorum fratrum vehementissima postulatione et maxime tua iussione compulsus …- Ponukan najsnažnijim zahtjevom mnogobrojne braće i nadasve Tvojim nalogom" (Augustin). Zbornik je izašao u izdanju biblioteke Službe Božje i Franjevačke provincije sv. Jeronima - Zadar, a uredio ga je prof. dr. Ivica Raguž, predstojnik Katedre dogmatske teologije i prodekan za znanost na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. 

Prof. dr. Ivica Raguž započeo je svoj govor nabrajanjem crkvenih otaca i njihovih djela koja je preveo fra Marijan Mandac. Zahvaljujući prijevodima fra Marijana, nastavio je prof. Raguž, ckveni oci su nam pokazali, s jedne strane, spoj teologije i duhovnosti, a s druge strane, spoj istinske crkvenosti i otvorenosti prema svijetu. Govoreći o djelu "Trojstvo" naglasio je kako je to djelo jedno od naznačajnih u  djela u povijesti teologije i duhovnosti. Temeljna naka tog djela jest pokazai da ono što vjerujemo nije suprotno razumu. Djelo 'Trinitae' je odgovor mnogim filozofima onoga vremena, teološka kritika trinitarne teologije, ali i duhovna pouka kršćanima. Na kraju svoga govora prof. dr. Ivica Raguž naglasio je da, gledajući golemi prevodilački rad i teološko djelo fra Marijana Mandaca, gotovo se može reći kako se fra Marijan 'zarazio' ljepotom, dubinom, oštroumnošću i duhovnošću crkvenih otaca. Prijevode mnogobrojnih otaca nije mogao činiti netko hladnoga duha, nezainteresiranoga za Boga, Crkvu i teologiju, nego samo onaj tko je osjetio "najsnažniji zahtjev braće i sestara u Crkvi" i "Njegov nalog". Ovaj maleni Zbornik prigodom 70. obljetnice života fra Marijana Mandaca predstavlja stoga jedan skroman, ali iskren dar zahvalnosti na svemu što je taj neumorni teolog i patrolog učinio za Crkvu u Hrvatskoj, za teologiju, patrologiju i za duhovnost. Kao urednik Zbornika, prof. Raguž zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u njegovu izdanju. 

Dr. Marijan Vugdelija, profesor na KBF-u u Splitu, na početku svoga govora iznio je svoje doživljaje kao student u vrijeme kad mu je fra Marijan Mandac bio profesor u Makarskoj. Pokušavajući izreći ukratko svoj doživljaj fra Marijana kao profesora poslužio se biblijskim citatom da je 'govorio kao onaj koji ima vlast' (Mt 7, 28-29). Naime, poput naroda koji je ostao zadivljen Isusovim govorom, tako je i on bio odušeljen profesorom fra Marijanom jer se temeljito pripremao, ozbiljno shvaćao svoju služu i odgovorno to vršio. U drugom dijelu svoga govora fra Marijan Vugdelija predstavio je četiri biblijska priloga iz Zbornika radova u čast fra Marijanu Mandacu. On je ukratko predstavio članke prof. A. Rebića, prof. M. Cifraka, dr. M. Vugdelije i prof. D. Tukara.

Dr. Mladen Parlov, profesor na KBF-u u Splitu, u uvodnim riječima svoga govora naglasio je da kroz 28 prevedenih djela fra Marijana Mandaca možemo vidjeti kako su crkveni oci živi svjedoci (lavovi) vjere i kršćanskoga života. Koliku važnost Crkva pokazuje prema crkvenim ocima pokazuje i naputak za odgoj kandidata za svećeništvo. Nakon tih uvodnih riječi, dr. Parlov je prikazao pet priloga iz Zbornika. On je ukratko predstavio članke dr. Kušara, dr. Raguža, dr. Ivande, A. Filić i A. Čove. Zahvalio je fra Marijanu na velikom trudu i doprinosu za sve nas.

Dr. Anđelko Domazet. osvrnuo se na glavno Augustinovo djelo 'Trojstvo'. Uspoređujući druge monoteističke religije s kršćanstvo naglasio je kako je u našoj vjeri Trojstvo srce kršćanske teologije. U prvom dijelu svoga djela Augustin temelji svoj nauk o Trojstvu na novozavjetnim tekstovima, dok u drugom dijelu pokušava razumom osvjetliti Trojstvo. Na kraju, kao urednik Službe Božje, fra Anđelko je zahvalio svima koji su sudjelovali svojim doprinosima u izdanju knjige Trojstvo i Zbornika.

Pred okupljenim gostima zadnji se obratio fra Marijan Mandac. Zahvalio je svima koji su priredili ovu gozbu u čast crkvenim ocima. Ipak, u zahvalio posebno je spomenuo dr. Ivicu Raguža jer je uložio mnogo truda u pripremi izlaženja Zbornika, a kojega do trenutka predstavljanja nije ni vidio ni čuo. Fra Marijan je sve knjige objavio u biblioteci Služba Božja pa se stoga sjetio i urednika koji su mu objavljivali knjige: pok. fra Š. Šipića, fra Marka Babića, fra Vicu Kapitanovića i fra Anđelka Domazeta.

Kroz program predstavljanja Zbornika radova i djela Trojstvo (De Trinitate) vodio je prof. dr. Domagoj Runje, a u glazbenom dijelu sudjelovali su franjevački bogoslovi pod ravnanjem mo. fra Mile Čirka.

Galerija slika

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1720
Ovaj mjesecOvaj mjesec6430
UkupnoUkupno7621308

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45