Krunica

RADOSNA OTAJSTVA

Prvo radosno otajstvo - Naviještanje

 • Anđeo Gabrijel je navijestio Djevici Mariji da će postati Majkom Božjom i Riječ je Tijelom postala. Molimo za sve svećenike koji nam danomice po riječima posvećenja tijekom mise i po svetoj pričesti donose Tijelo i Krv Kristovu. Molimo za sve buduće naraštaje svećenika, za sve sjemeništarce i bogoslove.

Drugo radosno otajstvo – Marijin pohod Elizabeti

 • Marija posjećuje svoju rođakinju Elizabetu koja prepoznaje Mariju kao živo svetohranište Gospodina Isusa Krista. Molimo za svećenike koji donose svetu pričest bolesnima i zatvorenicima kao i bolesničko pomazanje mladima i starima. Molimo za sve svećenike koji služe bolesnicima riječju utjehe po sakramentu pomirenja.

Treće radosno otajstvo – Isusovo rođenje

 • Isus je rođen u Betlehemu. Anđeli naviješćuju njegovo rođenje. Kraljevi i pastiri dolaze mu se pokloniti. Molimo da svi sjemeništarci rastu u spoznaji i ljubavi prema Bogu i da postanu pobožni svećenici. Molimo osobito za one koji su nedavno zaređeni; neka cijeloga života vjerno žive svoje svećeništvo.  Molimo i za sve vjernike da primajući svetu pričest dožive novo rođenje u Kristu.

Četvrto radosno otajstvo – Prikazanje u hramu

 • Marija i Josip, poslušni Zakonu donose Isusa u hram da ga prikažu Gospodinu. Šimun se zahvaljuje Bogu što mu je prije smrti pokazao Mesiju. Zahvaljujmo Bogu za sve svećenike koji su nam poput Šimuna, desetljećima vjerno služili. Molimo da Bog nagradi njihovu širokogrudnost i požrtvovnost. Molimo i za sve svećenike čija srca probadaju samoća, potištenost i odbačenost.

Peto radosno otajstvo – Isus među učiteljima u hramu

 • Josip i Marija pronalaze Isusa među učiteljima u hramu; on se zatim vraća kući i poslušan je svojim roditeljima. Molimo da svećenici uvijek obavljaju poslove svoga Oca i da budu poslušni učenju crkvenog učiteljstva, Svetog oca i biskupa. Molimo za sve svećenike da ljubav i predanost njihova svećeničkog poziva sveudilj raste. Molimo za sve svećenike koji poučavaju djecu i odrasle da se ne umore ili obeshrabre u naučavanju.

 

ŽALOSNA OTAJSTVA

Prvo žalosno otajstvo – Agonija u Getsemanskom vrtu

 • Apostoli su pozaspali; Isus se krvavim znojem znojio pri pomisli na svoju predstojeću muku i smrt; anđeli dolaze i tješe ga. Marijo Majko, udijeli svećenicima, koji prolaze svoju agoniju straha i uznemirenosti, da mogu kao i tvoj Sin reći: “Oče, ako je moguće, otkloni ovaj kalež od mene.” Ali, isto tako udijeli im hrabrost i snagu da mogu nastaviti u svojoj molitvi: “Ne moja, nego tvoja volja neka se vrši”. Poznajući njihovu nemoć i strah, pomozi im pouzdati se u Oca da osjete koliko ih ljubi.

Drugo žalosno otajstvo – Isusa bičuju

 • Vojnici okrutno bičuju i udaraju Isusa. Isus je potpuno ponižen. I sve se to javno događa. Sa svakim udarcem biča postaje sve slabiji. Njegovi prijatelji i oni koji ga ljube potpuno su nemoćni. Marijo Majko, pomozi svim svećenicima koje fizički progone ili mentalno zlostavljaju; one zatočene ili one koji nisu u mogućnosti prikazivati svetu misnu žrtvu.

Treće žalosno otajstvo – Isus okrunjen trnovom krunom

 • Isusu se izruguju kao kralju. Isus prolazi kroz veliku patnju dok mu stavljaju trnovu krunu na glavu. Marijo Majko, molimo te pomozi svim pastirima Crkve koji trpe jer naučavaju i brane nauk Isusa Krista. Molimo te, pomozi im da se hrabro odupru iskušenjima kulturnih i društvenih pritisaka.

Četvrto žalosno otajstvo – Isus nosi svoj križ

 • Isus, izbičevan i okrunjen trnovom krunom, uzima svoj križ i nosi ga. Svakim korakom taj križ postaje sve teži. I to nije dovoljno. Vojnici ga na putu prema Kalvariju udaraju i muče. A Isus sve to podnosi iz ljubavi prema čovjeku. Marijo Majko, molimo te za sve svećenike s teškim križevima; za one slabe, osamljene, bolesne, za one koji su ovisni, za one koji su neshvaćeni. Ohrabri ih, Majko, donijeti svoj križ do kraja slijedeći tako stope tvoga Sina.

Peto žalosno otajstvo – Isus umire na križu

 • Isus je prolio zadnje kapi svoje predragocjene Krvi da nas spasi od grijeha i smrti. Na križu, u svojoj najvećoj patnji i žalosti, mora slušati razne poruge i ismijavanja. Usprkos tome, moli za neprijatelje svoje. Marijo Majko, pomozi svim pastirima Crkve spoznati da se razapinjanjem njihove volje ostvaruje Božja nakana spašavanja svakog čovjeka. Daj da i oni poput Krista sve predaju u ruke Očeve. Molimo da svi pastiri prigrle Mariju u svoja srca, poput sv. Ivana apostola, koji je primio Mariju k sebi.

 

SLAVNA OTAJSTVA

Prvo slavno otajstvo – Uskrsnuće

 • Isus ustaje od mrtvih i pokazuje se apostolima. Molimo da se svećenici uvijek sjećaju kako nakon svakog raspeća slijedi uskrsnuće: iza tame uvijek dolazi Svjetlo.  Molimo da svi svećenici neprestano dijele radost koju je Krist dao svjim uskrsnućem.

Drugo slavno otajstvo – Uzašašće

 • Isus šalje svoje apostole i vraća se k svome Ocu na nebo. Molimo da svećenici iz dan u dan provode Isusove poslanje spašavanju cijeloga svijeta. Molimo da svećenicima ne dosadi poučavati te potom krštavati nebrojene duše. Molimo za misionare koji žive život krajnjeg siromaštva i oskudice da donesu evanđelje svim ljudima.

Treće slavno otajstvo – Silazak Duha Svetoga

 • Duh Sveti silazi na apostole koji su okupljeni zajedno s majkom Marijom. Molimo da svećenici budu otvoreni prema milostima Duha Svetoga čija im je snaga potrebna jer im je zadaća dovesti duše k Bogu i Boga k dušama. Molimo da svećenici gorljivo obraćaju i najokorjelije grešnike i donesu Božju ljubav cijelome svijetu. 

Četvrto slavno otajstvo – Uznesenje bl. Djevice Marije

 • Marija je tijelom i dušom uznesena na nebo. Dok je živjela na zemlji, ljubila je apostole, prve svećenike i molila je za njih. Molimo da svećenici budu odani Mariji i da u njoj nalaze majčinsku utjehu i ljubav jer je ona naša velika zagovornica, sigurno utočište od Sotone i njegovih vojski koje nastoje naškoditi svećenicima i svećenstvu.

Peto slavno otajstvo – Krunjenje bl. Djevice Marije

 • Marija je okrunjena za kraljicu neba i zemlje; nagrađena je za svoju odanost Bogu. Molimo Mariju, kraljicu svećenika - neka im bude uzor vjere i radosti, neka ih uvijek vodi sve dok ne stignu u nebo, gdje će ih  Bog nagraditi za odano služenje bližnjima u ljubavi i okruniti s mnoštvo duša koje su im bile povjerene.

 

OTAJSTVA SVJETLA

Prvo otajstvo svjetla – Isusovo krštenje

 • Isus dolazi na Jordan da ga Ivan krsti. Prihvatio je izazov svoga Oca. Znao je da će patiti zbog nas i da će nam se po njegovoj patnji oprostiti grijesi. Znao je da je kralj, ali njegovo je prijestolje križ. Marijo Majko, molimo te da naši svećenici nasljeduju poniznost našeg Gospodina u obavljanju svojih svećeničkih dužnosti i da prihvate Božji izazov poniznosti i križa.

Drugo otajstvo svjetla – Svadba u Kani Galilejskoj

 • Prvo Isusovo čudo omogućila je Marijina čvrsta ljubav i vjera u njezina božanskog Sina. Marijo Majko, molimo te za sve naše svećenike da pokazuju i ostvaruju svoju ljubav prema tebi. Molimo te za mlade svećenike da mogu prepoznati i nalaziti svoju snagu u tvojim riječima: ‘Što god vam rekne, učinite!’  Marijo, budi naša učiteljica i vodi nas k svome Sinu.

Treće otajstvo svjetla – Naviještanje kraljevstva nebeskoga

 • Krist je došao donijeti čovječanstvu milosrđe i oproštenje. Za vrijeme svoga zemaljskog života cijelo je vrijeme svojim riječima i djelima pokazivao milosrđa i opraštao ljudima grijehe s ciljem da ih spasi. Marijo Majko, neka tvoj zagovor prati sve svećenike jer naučavaju poruku tvoga Sina. Oni ispunjaju Kristovu riječ: Idite po svem svijetu krsteći u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i praštajte kao što je i vama Otac nebeski oprašta. Pomozi im, Marijo Majko, da neprestano obnavljaju svoj život da bi se još savršenije sjedinili s Kristom, jer on jest Put, Istina i Život.

Četvrto otajstvo svjetla – Preobraženje

 • Isus vodi svoje učenike na goru i tamo se preobražava pred njihovim očima. Petar želi načiniti tri sjenice: Isusu, Mojsiju i Iliji. Petrova je želja da taj sjaj traje neprekidno i da  ih svi mogu vidjeti. Marijo Majko, udijeli svećenicima otvorena srca da ih milost tvoga Sina uzdigne iznad ovozemaljskih stvari i preobražava u sliku tvoga Sina da i drugi poput Petra ostanu zadivljeni njihovim sjajem. Neka im tvoj zagovor pomogne da sve preobražavaju na put služenja i blagoslivljanja Boga.

Peto otajstvo svjetla – Ustanova svete euharistije

 • „Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati, Tijelo je moje za život svijeta.“ (Iv 6, 51.) ‘Nema euharistije bez svećenstva, kao što nema ni svećenstva bez euharistije’ poručio je svećenicima papa Ivan Pavao II.  Gospodine, osnaži vjeru svih svećenika da uvijek vjeruju kako si doista, ti, Isuse, prisutan u Svetoj euharistiji. Marijo Majko, pomozi svim svećenicima da srcem i dušom slave sveta otajstva. Neka tvoj zagovor privuče njihova srca klanjaju tvome Sinu da se duhovnu obnavljaju i uzdižu. Pomozi, Majko, svima nama da otvrajući svoja srca Bogu otvaramo i svoja srca bližnjima jer svi smo jedno Tijelo Kristovo.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Split/Dobri: Božićna ispovijed

************

Šibenik/Šubićevac: Adventski koncert

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas340
Ovaj mjesecOvaj mjesec46023
UkupnoUkupno7337886

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61