Nakana: za svećenička i redovnička zvanja

„Nedjelja dobrog pastira“ - 25. travnja 2010.

 

Uvod

Zvanje je, u svojoj biti, pronalaženje svoga mjesta unutar povijesti spasenja. Kada molimo za zvanja, mi redovito mislimo na svećenike, redovnike i redovnice. Međutim, kada molimo za zvanja mi u biti molimo za sve ljude da pronađu svoje mjesto u povijesti spasenja i tako je naša molitva savršenija jer kad netko pronađe svoj poziv, svoje istinsko zvanje, ta je osoba istinski sretna i ispunjena. Zvanje je poziv i odgovor. Zvanje je Božji poziv koji zahtjeva odgovor.

 

Svetopisamska čitanja

 • v  Dj 13, 14.43-52
 • v  Ps 100, 2.3.5;
 • v  Otk 7, 9.14b-17
 • v  Ivan 10, 27-30

Razmišljanje

Ovako nam je zapovjedio Gospodin: Postavih te za svjetlost poganima, da budeš na spasenje do nakraj zemlje. (Dj 13, 47)

Kršćanska braćo i sestre, ove riječi danas su upućene svakom od nas. Traže naše odgovore, traže naše djelovanje. Traže da pokušamo izići iz sebe iz malog kruga svojih istomišljenika i da budemo svijetlo ljudima našeg vremena koji nam izgledaju da su zarobljeni, da su izgubljeni, da se nemaju kome obratiti i da život shvaćaju i prihvaćaju kao kaznu.

Oni traže ljude kojima će moći vjerovati, ljude s kojima će moći podijeliti svoje mišljenje, ljude koji će im pomoći da poboljšaju svoj materijalni i još više duhovni život.

Da bismo to mogli, moramo se danas zamisliti i zapitati nad ovim riječima i uzeti ih veoma ozbiljno. Vjera je nešto ozbiljno, nešto odgovorno, nešto što bi nas trebalo stalno provocirati/izazivati da se ne uspavamo u onom običnom, svakodnevnom, u onom što nas zatvara i veže samo s prošlošću ili samo na osobnu "malu" sadašnjost. Treba krenuti i danas i sutra "na put" i upoznati današnji svijet sa svim problemima i ponuditi/pokazati/oživjeti porukom koju smo slušali, primili, koja nas je ovdje okupila i u koju kažemo da vjerujemo.

U Prvom čitanju se govori kako apostoli kreću na put, kako bi ono što su čuli i doživjeli, prenosili, darivali drugima. Primili su poruku spasenja koju treba ponijeti u sve prostore, do na kraj zemlje, u sve susrete u kojima se ljudi susreću. Ne nasilno, ne pod prijetnjom, nego ono što su sami primili i doživjeli, tim spasenjskim svjetlom osvijetliti sve prostore i sve susrete.

Vjera kao i život nije nešto privatno nego zajedničko i za zajednicu. Čovjek je u zajednici i čovjek je zajednica. Ono što posjeduje kao i ono što jest treba ponuditi/darovati i drugima, treba i druge s tim upoznati. Apostoli pokazuju onu osnovnu i temeljnu narav čovjeka vjernika: otvorenost prema drugima i otvorenost prema novom.

No postoji u čovjeku i sklonost zatvaranju, sebičnosti, težnja da svoj život shvate kao čuvanje od novoga. Događa se to i u vjeri. Svi se mi naviknemo na jedan život, na jedno mišljenje i vema teško se toga odričemo. Živimo svoj život, svoju vjeru kao posjedovanje, kao čuvanje a veoma malo kao putovanje, otkrivanje, kao darivanje - na apostolski način.

Ono što se ne smje zaboraviti u kršćanstvu, u prihvaćanju poziva biti kršćanin jest svijest i savjest o upućenosti svakom čovjeku, biti i unositi svjetlo u svijet među ljude, uključujući svakog čovjeka kojeg susretnemo na našem životnom putu bez ikakvih ograničenja, trenutnog stanja u kojem se nalazi. Svi su moji i ja pripadam svima i svakom mjestu. Vidjeh veliko mnoštvo, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakoga naroda, i plemena, i puka, i jezika! Tako nam poručuje sv. Ivan u Otkrivenju.

Da bi se taj poziv prihvatio i živio, potrebno je biti učenik/ca i slušati Kristov glas, ići za Njim, samo tako možemo biti svjetlo i spasenje ljudima s kojima živimo i radimo u današnjem svijetu. Iz kršćanskog poziva i življenja rađaju se i dolaze pozivi/zvanja za redovnički i svećenički poziv. Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Amen.

Molitve vjernika

Gospodine, ti si naš pastir. Stavljamo svoje molitve i potrebe pred tebe i molimo da nas tvoja ljubav i dobrota uvijek okružuju.

 1. Za papu Benedikta XVI. i biskupa našega N. i sve koji vrše djelo služenja: Gospodine, udijeli im milost da vjerno i s ljubavlju vrše povjerenu im zadaću, molimo te.
 2. Gospodine, preporučujemo ti sve svećenike: vjerne i revne, nevjerne i mlake; one u domovini kao i one u inozemstvu, u dalekim misijama; preporučujemo ti svećenike izložene kušnjama; osamljene i obeshrabrene; mlade i umiruće, budi uvijek s njima, molimo te.
 3. Za nova duhovna zvanja: da mladići i djevojke velikodušno odgovore pozivu služenja na redovnički ili svećenički život, molimo te.
 4. Za sve nas okupljene na ovo euharistijsko slavlje: pomozi nam da s vjerom i bez straha molimo i promičemo u svojim obiteljima i zajednicama nova duhovna zvanja, molimo te.
 5. Za one koji služe siromasima i potrebnima: daj da njihov primjer ljubavi i milosrđa potakne želju mladih da služe svojoj braći i sestrama kao svećenici, redovnici i redovnice, molimo te.
 6. Za ovu župnu zadnicu: da neumorno otkriva u svojoj sredini muškarce i žene koji će svoje darove i snagu dijeliti s cijelom Crkvom, molimo te.
 7. Bože, u svojoj beskrajnoj ljubavi objavio si sv. Franji ostajstvo križa i obilježio si ga znakom spasenja. Daj da spoznamo kako nositi svoj križ na tvoju slavu i za spasenje svijeta, molimo te.
Gospodine, mi smo narod čiji si ti pastir. Daj da uvijek spremno odgovorimo na tvoje nadahnuće, bez obzira koliko naš osobni napredak i ambicije trpe zbog toga. Daj da poput Pavla, budemo tvoje oruđe, kojim ćeš povećati svoje stado. Po Kristu.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Split/Dobri: Božićna ispovijed

************

Šibenik/Šubićevac: Adventski koncert

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas340
Ovaj mjesecOvaj mjesec46023
UkupnoUkupno7337886

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51