Nakana: za sjemeništarce i bogoslove

Subota, 24. travnja 2010.

 

Uvod

Možda se pojedinci u sjemeništu ili bogosloviji pitaju kroz ovo vrijeme pripreme za svećeništvo: 'Iašto mene, Gospodine? Po čemu sam ja tako poseban da te slijedim kao što su to učinili apostoli?'

Sjetimo se prvih učenika: Petra, Jakova, Ivana, Andrije ... Oni su bili ljudi poput ostalih. I oni su griješili, bili su slabi, čak su u pojedinim trenutcima bili i kukavice. Međutim, ono što je važno imati u srcu i na umu jesu Kristovu riječi: „Niste vi mene izabrali već sam ja izabrao vas“. Siromašni ribari s Tiberijadskog mora nisu oklijevali ostaviti sve i slijediti Isusa.

Molimo za sve sjemeništarce i bogoslove da u svojim traženjima i odlukama između, s jedne strane, Krista i njegove riječi, te s druge strane, obitelji, karijere, osobnih planova, izaberu ono bolje – služenje Kristu i njegovoj Crkvi.

 

Svetopisamska čitanja

  • v  Dj 9, 31-42
  • v  Ps 116, 12-17
  • v  Ivan Iv 6, 60-69

Razmišljanje

Reče stoga Isus dvanaestorici: »Da možda i vi ne kanite otići?«

Odgovori mu Šimun Petar: »Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!“

Riječi Isusa Krista itekako mogu biti teške i neshvatljive. Međutim, te riječi nude novi život. To pokazuju i događaji iz prvog čitanja. Eneja i Tabita ustaju na novi život. Bog preko Petra daje tim osobama novi život. I to je uistinu težak govor i zahtjevna vjera. Činjenica je kako je ljudima takvo što teško izvesti, to može učiniti jedino Bog. U takvim trenutcima ljudskoga života naša je vjera na kušnji jer su to preteški zadaci za nas.

Mi kao obični vjernici nismo možda kadri činiti tako velika čuda u našem životu. Ali, pozvani smo činiti mala čuda – čuda oproštenja, prihvaćanja, razumijevanja, molitve za druge u teškim trenutcima, ... jer „Duh je onaj koji oživljuje, a ne tijelo“.

Razmišljanja o takvim situacijama mogu dovesti sjemeništarce i bogoslove do pitanja koje Isus postavio svojim učenicima: 'Da možda i vi ne kanite otići?' – jer je to veliki izazov, jer to izgleda nemoguće. To je samo ljudsko razmišljanje. Tada je potreban odgovor učenika Petra: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!“ Bog je onaj koji čini nemoguće. 

Molitva vjernika

Otac nebeski neprestano traži ljude koji će otkrivati njegovu ljepotu i prenositi je drugima. Irecimo mu svoje molitve i molimo ga da nam udijeli svoju naklonost.

  1. Bože, u svom planu spasenja brineš se za pastire svome narodu. Ispuni sjemeništarce i bogoslove duhom hrabrosti i nepokolebljivosti na započetom putu prema svećeništvu, molimo te.
  2. Bože, udijeli milost sjemeništarcima i bogoslovima da njihova srca uvijek gore željom za svetošću i da svoje živote posvete čineći dobro, molimo te.
  3. Bože, sv. Franjo je povjerovao tvojoj ljubavi. Udijeli nam jakost da u svojim srcima gajimo istu ljubav i nadu prema tebi i Crkvi, molimo te.
  4. Za sve redovnike i redovnice koji žive karizmu sv. Franje: da budu neumorni svjedoci Božjeg milosrđa i njegove ljubavi u svijetu, molimo te.
  5. Za braću i sestre nasljedovatelje sv. Franje, kojima je obećana, na poseban način, zaštita blažene Djevice Marije, da uvijek u svojim srcima i zajednicama njeguju ljubav prema Majci Spasitelja, molimo te.

Dobri Oče, ti si jedini velik, ti si jedini svet. Primi naše molitve koje ti upućujemo s povjerenjem. Po Kristu.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Split/Dobri: Božićna ispovijed

************

Šibenik/Šubićevac: Adventski koncert

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas339
Ovaj mjesecOvaj mjesec46022
UkupnoUkupno7337885

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52