Nakana: za odgojitelje i obitelji

Petak, 23. travnja 2010.

 

Uvod

U današnje vrijeme mnogi na različite načine savjetuju mlade kojim putem krenuti u svom životu. U prvom redu tu su otac i majka, roditelji. Činjenica je da mladi slijede primjer, a ne riječi.

U odlomku iz Djela apostolskih slušat ćemo o obraćenju „apostola naroda“, svetog Pavla, koji je na Isusov poziv od progonitelja postao uzorom svjedočenja.

Isus je došao na ovaj svijet da imamo „život u izobilju“. Ostvarenje takvog života nije jednostavno. Mladima su potrebni – svjedoci.

Molimo da u našim obiteljima roditelji budu pravi svjedoci života – života kršćanskog oca i kršćanske majke.

Molimo da odgovorni u odgojnim zavodim hrabre mlade (osobito sjemeništarce i bogoslove) u njihovoj odluci, da u njime bude nesebičnost potičući ih na molitvu, razmišljanje i život po Evanđelju.

 

Svetopisamska čitanja

 • v  Dj 9, 1-20
 • v  Ps 117, 1-2
 • v  Ivan Iv 6, 52-59

Razmišljanje

On (Pavao) mi je oruđe izabrano da ponese ime moje pred narode i kraljeve i sinove Izraelove.

Bog preko Anije dovodi Pavla u zajednicu kršćana da pronese njegovo ime među narode. Ananija teško vjeruje da da on može biti izabranik Božji jer je o njemu čuo da je učinio mnoga zla. Ananija je sav u čudu, ali prihvaća Božju poruku.

Ananija itekako može biti slika odgojitelja ili roditelja. I odgojitelji i roditelji mogu razmišljati kao i Ananija 'On ne može biti izabranik Božji zbog ovoga ili onoga'.

Kada je Franjo Asiški u početku kod pape tražio potvrdu za svoj način života, to mu odobrenje nije dano odmah nego nakon nekog vremena. Franjo je, poput Pavla, unio stanoviti nemir unutar Crkve. Zbog onoga što je naučavao Pavao nastala je podjela unutar prve kršćanske zajednice. Ono što je u svoje vrijeme Franjo počeo živjeti također je unijelo nemir unutar članova Crkve, osobito biskupa i svećenika.

I Franjo i Pavao bili su radost za Crkvu. Međutim, istovremeno oni su donijeli i veliku bol. Naši su životi povezani kao što ne tijelo ne može živjeti bez krvi, tako ni krv ne može kolati bez tijela. I Pavao i Franjo dobili su snagu od Isusa Krista i to nisu mogli prešutjeti. S jedne strane, njihovo iskustvo Isusa Krista bilo je sve jasnije, a s druge strane, zajednica u kojoj su djelovali i živjeli nije mogla pratiti njih pa su nastajali problemi. Njihovo iskustvo života vodi ih prema savršenijem životu, ali ostali to ne mogu razumjeti.

 

Molitva vjernika

 1. Za biskupe, svećenike i sve vjernike: da mogu uvijek bez predrasuda prihvaćati svakog čovjeka bez obzira na njegovu prošlost, molimo te!
 2. Za naše kršćanske zajednice: da uvijek imaju dovoljno vjere i dobrih djela da i sami postanu putokaz drugima do Krista, molimo te!
 3. Probudi Gospodine, u našim obiteljima nesebičnu ljubav za životom da s radošću primaju djecu koja će biti spremna služiti Crkvi i narodu, molimo te.
 4. Za bračne parove: da ostanu vjerni jedni drugima, ne tražeći samo svoju dobrobit, već ostvaruju nesebičnu Kristovu ljubav čineći sve na veću slavu Božju, molimo te.
 5. Za sve odgojitelje i roditelje: Gospodine, udijeli im milost da o mladimo donose ispravne sudove pomažući im ostvariti tvoju volju, molimo te.
 6. Gospodine Isuse, ti si sv. Franji pokazao snagu i ljepotu križa. Daj da svi mi možemo vjerom upoznati njegovu snagu prema promislu Božjem, molimo te.
 7. Gospodine, ti koji si jedino dobro, smiluj se onima koji trpe zbog progonstva, mržnje, nepravde ili bolesti, molimo te.
 8. Za sve naše pokojne, da se nađu u nebu zajedno sa svima onima koji su kroz život slijedili Krista i sada su s njim u nebeskoj slavi, molimo te!

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Split/Dobri: Božićna ispovijed

************

Šibenik/Šubićevac: Adventski koncert

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas338
Ovaj mjesecOvaj mjesec46021
UkupnoUkupno7337884

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48