Nakana: za nova duhovna zvanja

Četvrtak, 22. travnja 2010. 

Uvod

U odlomku kojeg nam danas donosi evanđelist Ivan, jasno nam se želi reći na koji ćemo način svi postati istinski Božji učenici. Zato nam je potrebno otvoriti oči vjere kako bi otkrili istinski „Kruh Života“.

Sv. Franjo Asiški malo po malo je otvarao svoje oči prema Bogu. Nekoliko događaja u njegovu životu dogodilo se dok nije u potpunosti shvatio kojim putem krenuti.

„U ovoj Svećeničkoj godini, molimo Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju i da oni koji osjete Gospodinov poziv slijediti ga, nakon potrebnog razaznavanja poziva, znaju odgovoriti velikodušno, ne uzdajući se u vlastite snage, nego otvarajući se djelovanju milosti. Na osobit način, molimo za svećenike da ožive svoju velikodušnu raspoloživost odgovoriti svakoga dana na Gospodinov poziv istom onom poniznošću i vjerom kojom su to učinili apostoli i mnogi sveci i svetice kroz povijest Crkve, poput sv. Franje Asiškoga.

Svoju molitvu za zvanja povjerimo i svetoj Djevici, neka Marija u svakom probudi želju izgovoriti vlastiti "da" Gospodinu s radošću i punim predanjem.

 

Svetopisamska čitanja

v  Dj 8, 26-40

v  Ps 66, 8-9.16-17.20

v  Ivan Iv 6, 44-51

Razmišljanje

Razumiješ li što čitaš? Kako bih mogao ako me tko ne uputi?

Riječi iz Djela apostolskih tumače nam kako je Bog imao plan za Etiopljanina, plan koji se malo po malo ostvarivao. Etiopljanin nije mao sam sve razumjeti i tražio je pomoć. Etiopljanin, iako je bio stranac, to nije smetalo da se milost Božja ostvari na njemu.

Svaki trenutak našega života može biti prilika da se približimo Isusu. Svaki trenutak života može biti prilika i poziv da prijeđemo iz 'dobrog' u 'mnogo bolje'. Prije samog trenutka ostvarenja milosti Božje na Etiopljaninu, on sâm je inicirao početak – pošao je na hodočašće, započeo je put.

Kroz ovaj tjedan molitve za duhovna zvanja ovaj svetopisamski tekst pruža nekoliko poticaja onima koji su možda u sumnji da li započeti put prema redovništvu-svećeništvu ili ne. Prvo, kandidat ne mora sve razumjeti odmah na početku. Bog će poslati nekoga da protumači dio po dio. Drugo, važno je imati želju započeti putovanje. Bog će itekako pomoći na tom putovanju. Treće, duhovno zvanje rađa se na neobične načine kao i Etiopljaninu – sve što se dogodilo bilo je neobično. Četvrto, važno je čitanje Svetog Pisma (Etiopljanin je čitao pjesmu o Sluzi Jahvinu).

Kada je Franjo Asiški započeo svoj hod i kad je želio spoznati što mu Bog želi reći, odgovor je dobio u crkvi slušajući njegovo Evanđelje. Franjo je, osobito, svoju ljubav prema Kristu izrazio u klanjanju Presvetom euharistijskom sakramentu. U Franjevačkim izvorima mogu se pročitati dirljivi izrazi koji nam govore o Franjinu razmišljanju prema Kristu prisutnom na oltaru i u svećenikom rukama: "Sav ljudski rod strepi, sav svemir drhti i nebo kliče kada je na oltaru, u svećenikovim rukama, Krist, Sin Boga živoga. O neizmjerne li naklonosti! O ponizne li uzvišenosti: sam Gospodar svemira, Bog i Božji Sin, tako se ponizio da se skrio za naše spasenje pod neznatnim prilikama kruha".

 

Molitva vjernika

S pouzdanjem se obratimo dobrom Ocu u iskrenoj vjeri i čvrstoj nadi iznesimo naše prošnje i vapaje:

  1. Za Crkvu: Gospodine, vodi svoje pastire u svetosti i jedinstvu da svi ljudi prepoznaju radost i mir na koji ih pozivaš, molimo te.
  2. Za sve mladiće i djevojke: Gospodine, pomozi im otkriti život sv. Franje Asiškoga da mogu biti svjedoci radosti i jednostavnosti Evanđelja, molimo te.
  3. Bože, ti si jedini svet. Zahvaljujemo ti na svetosti sv. Franje Asiškog. Pomozi nam slijediti njegov primjer ljubavi za siromaštvom i njegovu želju za savršenom radosti, molimo te.
  4. Za sve koji su svoje živote posvetili znastvenom istraživanju: Gospodine, prosvijetli ih da njihov rad pomogne braći i sestrama kako bi bolje živjeli na zemlji koju si im povjerio, molimo te.
  5. Za sve nas okupljene na ovo euharistijsko slavlje: pomozi nam da s vjerom i bez straha molimo i promičemo u svojim obiteljima i zajednicama nova duhovna zvanja, molimo te.
  6. Bože, ti si dao sv. Franji veliku ljubav prema Euharistiji: daj da i mi imamo istu ljubav prema posvećenom kruhu koji nas hrani i jača u svakodnevnom životu, molimo te.

Usliši, Gospodine, molitve svoje Crkve koja u nadi iščekuje tvoj konačni dolazak. Po Kristu Gospodinu našemu. 

Euharistijsko klanjanje nakon sv. mise 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Split/Dobri: Božićna ispovijed

************

Šibenik/Šubićevac: Adventski koncert

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas337
Ovaj mjesecOvaj mjesec46020
UkupnoUkupno7337883

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41