Nakana: za sve svećenike

Utorak, 20. travnja 2010.

Uvod

Činjenica je kako se u svijetu pa i kod nas u Hrvatskoj iz dana u dan osjeća manjak svećenika. Ipak, sigurni smo i puni povjerenja da je Bog onaj koji vodi Crkvu na njezinu putu prema konačnom ostvarenju Kraljevstva. On slobodno bira i poziva osobe.

Sv. Franjo nas potiče: „Čujte, moji gospodari, sinovi i braćo moja, i riječi mi poslušajte. Priklonite uho svojega srca i pokorite se glasu Sina Božjega. Čuvajte svim srcem zapovijedi njegove i izvršujte njegove savjete svojom dušom jer vas je on rasuo po cijelome svijetu da riječju i djelom svjedočite za njegov glas i svima dadnete do znanja da nema drugoga Svemogućega osim njega“.

Molimo za sve svećenike, kao i za one buduće: da mogu ići svijetom i naviještati silna djela Božja. Molimo za svećenike jer nas jedino oni mogu hraniti Kristovom Riječju i njegovim Tijelom i Krvlju.

 

Svetopisamska čitanja

  • v Dj 7, 51-8,1a
  • v Ps 31, 3c-4.6.7b.8a.17.21ab
  • v Ivan Iv 6, 30-35

Razmišljanje

Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti;

tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.

Bog uvijek ispunja svoja obećanja. Za razliku od čovjeka, jedino Bog može isunjati u potpunosti obećanja. Iako se možda u početku čini da pristajanje uz Božju riječ i njegova obećanja može izgledati kao poteškoća i žalost (Isus umro na križu), u nama postoji izvor snage koji nam omogućuje da, kao i Stjepan, budemo 'puni Duha Svetoga'.

Nažalost, kao ljudi, često smo gladni i žedni upravo punine Duha Svetoga. Potrebni su nam svjedoci koji će nam dijeliti tu duhovnu hranu i  piće da možemo koračati kroz ovu našu pustinju života. I sam Krist žeđa za nama. On s križa upućuje poziv nama: ’žedan sam’. On žeđa za nama. On žeđa za onima koji će ne samo doći i naći svoje osobno otkupljenje u podnožju križa, nego on žeđa za onima koji će doći i prenositi ostalima ono što su našli kod njega.

Kada je rekao  ’žedan sam’, on je govorio, hoćeš li uzeti to što si primio i širiti dalje, nemoj dopustiti da moja muka bude uzalud. On je žedan duša. On s križa govori ’Moj život kao život čovjeka među vama je završen, ali ono zbog čega sam došao je tek počelo. On žeđa za nama, da dođemo i budemo učenici koje on treba, da mi budemo njegova prisutnost u svijetu. On želi da poruka koja dođe do nas - da se tu ne zaustavi, da ne budemo nijemi kršćani koji ne mogu govoriti riječi Božje, koji ne mogu širiti poruku Boga, koji su gluhi za potrebe svijeta.

Kad je svijet bio u grijehu, on se nije držao svoga božanstva, svega se toga odrekao i prihvatio ljudske uvjete. Zato i nas sada pita: Jesi li i ti u stanju napraviti isto? Jesi li u stanju osjetiti žeđ onih oko sebe? Ili su možda njihove potrebe i grijesi svijeta, možda izgovor za nas da se osjećamo kao farizeji, odvojeni i svetiji od ostalih?

Čujete li ih kada plaču? Tko će ih poučiti? Tko će im dati nadu? Tko će im donijeti utjehu i olakšanje u njihove živote, koji su često puni stresa, puni patnje? Tko će dati nadu ostalim ljudima?

Hoćemo li pustiti da nas Krist podsjeti, govoreći umjesto njih  ’žedan sam’, tjerajući nas da izađemo iz svoje oholosti i nadmoćnosti, i da nas natjera provesti svoje živote služeći, donoseći Evanđelje onima koji ga žeđaju, a da ni nisu svjesni toga?

Na križu, kada nam je Isus rekao  ’žedan sam’, on također govori i umjesto ljudi koji čekaju na nas. Što će mi reći kada moj život završi ’Bio sam žedan i dao si mi piti’ ili ’gdje si bio kada sam ja bio žedan, zar nisi bio sposoban misliti na druge, a ne samo na sebe?

Franjo je odgovorio na taj Kristov poziv. Ono što mu je u početku iznimno teško kasnije mu je postalo slatko. Gubavci su mu u početku stvarali žalost i njih je svaki put izbjegavao. Nakon susreta s Kristom, oni su mu postali najveća radost. Onoga trenutka kada se oslobodio ovoga svijeta, postao je slobodan za Boga, mogao je biti suradnik Božji. On nije bio ni gladan ni žedan jer mu je Bog bio neprestana hrana.

 

Molitva vjernika

U zajedništvu s cijelom Crkvom uputimo Ocu nebeskom svoje molitve za sve svećenike:

  1. Oče nebeski, ti neprestano pozivaš na gozbu ljubavi: daj da papa, biskupi i svećenici -nahranjeni na stolu tvoje ljubavi - neprestano utažuju glad i žeđ njima povjerenog naroda, molimo te.
  2. Oče nebeski, daj da svi, kojima tvoji svećenici nastoje služiti, vide u njima tebe koji si izvor snage i izraz ljubavi prema čovjeku, molimo te.
  3. Oče nebeski, preporučujemo ti sve svećenike: vjerne i revne, nevjerne i mlake; one u domovini kao i one u inozemstvu, u dalekim misijama; preporučujemo ti svećenike izložene kušnjama; osamljene i obeshrabrene; mlade i umiruće, budi uvijek s njima, molimo te.
  4. Oče nebski, blagoslovi sve naše svećenike i daj budu još svjesniji milosti koje izlijevaš po njima dok slave sakramente, osobito dok slave svetu misu; pomozi im da tebe još više uzljube i veličaju, molimo te.
  5. Oče nebeski, ti žeđaš za onima koji će surađivati na tvom djelu spasenja: daj da mladi, koji u ovo vrijeme donose odluke o svom životu, razmišljaju i o životu u službi Crkve kao oni koji će hraniti druge Riječju i Tijelom tvoga Sina, molimo te.

Oče nebski, zahvaljujemo ti na daru svećenika koji nas hrane Riječju i Tijelom Isusa Krista, koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Split/Dobri: Božićna ispovijed

************

Šibenik/Šubićevac: Adventski koncert

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas336
Ovaj mjesecOvaj mjesec46019
UkupnoUkupno7337882

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27