Nakana: za papu i biskupe

Ponedjeljak, 19. travnja 2010.

 

Uvod

Danas u cijelome svijetu započinje tjedan molitve za duhovna zvanja. Cilj je da svi postanemo svjesniji važnosti svećenika, redovnika i redovnica za život i rad bilo koje kršćanske zajednice. Bez svećenika i redovnika kršćanska je zajednica 'kao ovce bez pastira'.

Naša Crkva, naša nadbiskupija, naša provincija, naša zajednica oskudijeva kandidatima za svećeništvo i redoviništvo. Svi smo pozvani i odgovorni za stvaranje ozračja u našim zajednicama kako bi se oni koji osjećaju Božji poziv. Osobito je važna – molitva.

Danas molimo za Svetog Oca jer danas je peta obljetnica izbora pape Benedikta XVI.

U Evanđelju mnoštvo je pitalo Isusa: »Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?« Sv. Franjo Asiški pitao je „Gospodine, što hoćeš da učinim? Isus je mnoštvu odgovorio: »Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao.« Sv. Franji Bog je odgovorio: „Idi, popravi moju kuću koja se ruši!“ Pomozimo jedni drugima kako bismo odvažno i s ljubavlju odgovorili na Božji poziv.

Pokajmo se za svoje grijehe i molimo za pravu vjeru da možemo činiti djela Božja.

 

Svetopisamska čitanja

 • v Dj 6, 8-15
 • v Ps 119,23-24.26-27.29-30
 • v Ivan 6, 22-29

 

Razmišljanje

„Zaista, zaista, kažem vam: tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja,

nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se.“

 

Za mlade danas se kaže kako su 'generacija slike'. Kao ljudi mnogo vidimo, mnogo gledamo. Svatko vidi određenu osobu ili stvar na svoj način. Taj vid može biti širok, ali i uzak. Vid ili pogled može biti pozitivan ili negativan. Na temelju onoga što 'vidimo' stvara se naš pogled na osobe, na stvari, na život.

Isus je nahranio mnoštvo u pustinji. I to isto mnoštvo opet traži Isusa da ih nahrani. Međutim, to isto mnoštvo nije 'vidjelo' dobrotu Božju, nije 'vidjelo' koliko se Bog brine za njih. Oni su 'vidjeli' samo hranu kao njihovu trenutnu potrebu. Mnoštvo je 'vidjelo' samo sadašnjost, ali ne i budućnost. Mnoštvo nije 'vidjelo' Isusa kao primjer koji treba nasljedovati u dobroti i velikodušnosti.

Nažalost, većina nas se ponaša kao to mnoštvo. Mnogo propuštamo vidjeti. Suprotno tom mnoštvu, čitajući Sveto pismo i kroz povijest Crkve vidjeti kako je bilo pojedinaca koji su uspjeli 'vidjeti' pravu stvarnost koju nam Bog nudi.

Kada su apostoli pitali Isusa „Gdje stanuješ?“, njegov je odgovor bio: „Dođite i vidite!“ – to znači unići u njegovu prisutnost, zajedno s njime gledati, ne gladati samo svojim očima nego njegovim očima. To znači – dođite i bit ćete uvedeni u viđenje. To odgovara psalmu 'Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin'. Samo onaj tko osobno vidi, može pozivati i druge.

Sv. Franjo Asiški nije odmah vidio, nije odmah progledao. Tražio je i našao. Taj put gledanja trajao je 3-4 godine. Onoga trenutka kada je sebe, ljude oko sebe, stvari, život počeo gledati Isusovim očima, postao je slika Božje dobrote i Božje velikodušnosti. Od toga trenutka za njega su počeli govoriti kao što smo čuli danas u Djelima apostolskim za Stjepana: „Svi koji su sjedili u Vijeću upriješe pogled u Stjepana te opaziše – lice mu kao u anđela.“

Sveti Otac u svojoj enciklici Spe salvi piše: "Život je poput nekog putovanja morem povijesti, često mračnim i uzburkanim, putovanja na kojemu otkrivamo zvijezde koje nam pokazuju put kojim nam valja ići. Prave zvijezde u našem životu su osobe koje su znale živjeti ispravno. One su svjetla nade. Sigurno je Isus Krist svjetlo, sunce koje je granulo nad svim tminama povijesti. Ali da bismo došli do njega, trebamo također neka nama bliža svjetla, a to su osobe koje zrače svjetlom koje crpu iz njegova svjetla i predstavljaju nam tako putokaz na našem putovanju. A koja bi osoba mogla biti više za nas zvijezda nade od Marije, koja je svojim "da" samom Bogu otvorila vrata našega svijeta" (br. 49).

  Molitva vjernika

  Gospodine Isuse Kriste, ti si rekao kako je žetva velika, ali radnika malo. Ti nas učiš da molimo Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju. Odazivamo se tvome pozivu i upućujemo ti svoje molitve.

  1. Za papu Benedikta XVI.: da bude revni i dobri pastir Kristova stada koji će svojim životom i radom nadahnuti mlade na promišljanje za svećeničko zvanje, molimo te.
  2. Za biskupe, svećenike, đakone i bogoslove: da slavljenje uskrsnog vremena obnovi u njima  'ludost' dara Kristove ljubavi, molimo te.
  3. Za sve redovnike i redovnice: Gospodine, pomozi im oživjeti u njima samima Evanđelje Isusa Krista u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći, molimo te.
  4. Za nova svećenička i redovnička zvanja u našoj (nad)biskupiji: da mladići i djevojke spoznaju dobrotu i ljubav Božju te odgovore pozivu služenja, molimo te.
  5. Za one koji služe siromasima i potrebnima: daj da se na njihov primjer ljubavi i milosrđa ugledaju i mladi te služe svojoj braći i sestrama po daru svećeništva ili redovništva, molimo te.
  6. Od prvih apostola do danas djelovali su i živjeli mnogi pape, biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, mnogi roditelji, mladi. Oni su neustrašivo navješatli Radosnu vijest Isusa Krista i donosili njegovu ljubav i mir. Udijeli im, Gospodine, mjesto blaženstva, svjetlosti i mira u svome kraljevstvu, molimo te.

  Gospodine Isuse Kriste, usliši naše molitve i daj da živimo duhom služenja i darivanja da bi naše svjedočanstvo bilo pokazatelj tvojih djela. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

   

   

  Najave

  DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

  ************

  Split/Dobri: Božićna ispovijed

  ************

  Šibenik/Šubićevac: Adventski koncert

  ************

  Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

  ************

  kola emocija"

  ************

  Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

  ************

  Zbog tehničkih problema

  s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

  molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

  provincijalat.franjevaca@gmail.com


  Pretraži sadržaj

  Aktualno

  KAPITUL UNDER TEN


  FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

  INTERNET STRANICA


  FACEBOOK STRANICA

  **********************

  Fra Stipica Grgat:

  Otpjevni psalmi

  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  Promo film o Provinciji

  Posjetitelji

  DanasDanas343
  Ovaj mjesecOvaj mjesec46026
  UkupnoUkupno7337889

  Administrator

  ivan.udovicic@gmail.com

  Online

  Trenutno aktivnih Gostiju: 159