PREDGOVOR

Svako duhovno zvanje je nezasluženi Božji dar. Bog je onaj koji poziva i izabire radnike za svoj vinograd. ”Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas” (Iv 15,16), govorio je Isus apostolima. Bog sigurno želi da njegova Crkva ima dovoljan broj duhovnih zvanja. Ali Bog želi i našu suradnju, našu brigu i naše nastojanje a iznad svega našu molitvu. Zato je i rekao: ”Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju” (Lk 10,2).

Svjesni toga provincijalni ministri Južnoslavenske konferencije OFM odlučili su nešto više učiniti u skrbi za pastoral zvanja. Na poticaj provincijalnih ministara naše Konferencije okupio sam provincijske promicatelje pastorala zvanja i s njima pokušao odgovoriti na izazove današnjega mladog čovjeka koji se nalazi pred pitanjem poziva. Provincijski povjerenici za pastoral zvanja su fra Simon Peter Berlec iz Novoga Mesta (Provincija sv. Križa - Ljubljana), fra Sretan Ćurčić iz Mostara (Provincija Uznesenja Marijina - Mostar), fra Mato Topić iz Sarajeva, (Provincija sv. Križa Bosna Srebrena - Sarajevo), fra Frano Doljanin iz Splita - Provincija Presvetog Otkupitelja - Split), fra Tomislav Šanko iz Zadra (Provincija sv. Jeronima - Zadar) i fra Milan Krišto iz Zagreba (Provincija sv. Ćirila i Metoda - Zagreb).

Plod toga našeg okupljanja je ova knjižica ‘Tjedan molitve za duhovna zvanja’. U njoj su materijali koji mogu poslužiti u pripremi za ovogodišnju Četvrtu vazmenu nedjelju kad molimo za svećenička i redovnička zvanja. Osim što mogu poslužiti kao pomoć za pripremu slavlja Nedjelje dobroga pastira, ovi materijali se svakako mogu koristiti i u mnogim drugim prigodama okupljanja mladih, obitelji ili pojedinaca na molitvu za nova duhovna zvanja.

Prema Smjernicama za pastoral zvanja ‘Dođite i vidite’ (Iv 1,39), koje su plod rada Međunarodnoga skupa za animatore pastoralne skrbi za zvanja u Asizu a odobrene i potvrđene od generalnoga ministra fra Giacoma Binija 2002. godine, još jednom se govori kako molitva ne može biti samo “inicijativa među tolikim drugima” (Smjernice za pastoral zvanja, 11), već je prvi i nezamjenjiv čin u našem nastojanju oko zvanja. Moliti za zvanja znači zaputiti se putem traženja, promicanja i poticanja zvanja.

Mi koji smo već u nekom duhovnom zvanju moramo biti svjesni da odaziv novih kandidata u duhovna zvanja i njihova ustrajnost ponajviše ovisi upravo o nama. Najprije je potrebno onima koje Gospodin zove pomoći da njihova odluka sazrije i da se u molitvi propitaju imaju li dovoljno snage i volje odazvati se Kristu te neopozivo prihvatiti svim svojim bićem duhovni poziv i živjeti ga potpuno i vjerno, onako kako to Krist i Crkva žele. A zatim im trebamo biti primjer i poticaj svojim radosnim životom u redovništvu i svećeništvu te ih svojom molitvom i žrtvom pratiti na putu ostvarenja duhovnoga poziva. To je dužnost i sveta obveza svih svećenika, redovnika i redovnica te jedna od najvećih dužnosti naših župnih zajednica i naših kršćanskih obitelji. Nitko od nas ne bi smio ovo zanemariti i mimoići, ako želimo ostati vjerni Gospodinu.

Vidim ovu knjižicu ‘Tjedan molitve za duhovna zvanja’ kao dragocjen doprinos tome. Knjižica je podijeljena u dva dijela. Prvi dio, koji je na neki način i temeljni, tiče se tematski zaokruženih razmišljanja i poticajana molitvu kroz tjedan dana, a može se upotrebljavati ovisno prema mogućnostima pojedinoga bratstva i okupljanja vjernika na molitvu. Drugi dio je neka vrsta pomagala za ovo ali i drugo vrijeme molitve, kad imamo priliku govoriti i osobito moliti za zvanja. Knjižica će vjerujem poslužiti i na druge načine u skrbi za pastoral zvanja.

Za nastanak ove knjižice osobito zahvaljujem fra Frani Doljaninu, promicatelju zvanja iz Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita, koji je skupio i priredio tekstove i molitve objedinjene u ovoj knjižici.

Neka i ova knjižica bude na blagoslov svima koji je budu čitali i s njome se služili u životu i radu. Ostanimo vjerni poslanju sv. Franje i po služenju mladima koji traže svoj poziv. Mir i dobro!

Zagreb, o Uskrsu 2010. g.

fra Željko Železnjak,

provincijalni ministar 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Split/Dobri: Božićna ispovijed

************

Šibenik/Šubićevac: Adventski koncert

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas343
Ovaj mjesecOvaj mjesec46026
UkupnoUkupno7337889

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 101