MÜNCHEN: Vjernici sudjelovali na križnom putu narodâ

Tekst i snimke: Anđela Drmić

Na Veliki petak je u središtu Münchena održan križni put naroda koji se već tradicionalno održava uz sudjelovanje katoličkih vjernika različitih narodnosti koji žive na području nadbiskupije München-Freising. Brojni hrvatski vjernici predvođeni voditeljem HKM-a München fra Tomislavom Dukićem, dušobrižnicima fra Borisom Čarićem i fra Lukom Livajom sudjelovali su na ovom Križnom putu koji je predvodio münchenski biskup Engelbert Siebler uz sudjelovanje Wolfganga Hubera koji je u münchenskoj nadbiskupiji zadužen za strane katoličke zajednice.  

Prekrasni proljetni dan privukao je nekoliko tisuća katoličkih vjernika u središte glavnog bavarskog grada da se kroz zajedničke molitve i pjesme na različtimim jezicima prisjete patnje i muke Isusa Krista. Križni put je započet u crkvi St. Michael, nastavljen je kroz središte grada pa sve do crkve St. Peter. Ovogodišnji Križni put održan je pod motom U križu je nada. Biskup Siebler je na početku Križnog puta istaknuo da patnje, progoni, glad i ratovi kojima su izloženi katolici u svijetu podsjećaju na patnje koje je Isus pretrpio na svom križnom putu na Veliki petak. Neka nas ovaj zajednički Križni put oslobodi kratkovidnosti koja često zauzima našu stvarnost, i neka probudi osjećaj za druge koji nepravedno trpe i podnose patnje, istaknuo je biskup Siebler.

Hrvatski vjernici su predvodili četvrtu postaju Križnog puta. Tekst i molitve četvrte postaje čitali su član misijskog vijeća Franjo Barišić i njegova supruga Ivana. Prekrasnu hrvatsku korizmenu pjesmu Ja se kajem Bože mili, otpjevala je Andrea Suman, članica ženske vokalne skupine Lira uz podršku sestre Nikoline Bilić. Bio je to poseban osjećaj u srcu Münchena slušati tonove te prelijepe korizmene pjesme koja govori o našim ljudskim slabostima i nesavršenostima, i beskrajnoj Božijoj milosti.

Svojim aktivnim nastupanjem na ovom križnom putu na Veliki petak hrvatski vjernici su još jednom potvrdili da su postali neizbrisivi dio ove velike sredine i Crkve na ovom prostoru, u ujedno su ostali i dosljedni svojim stoljetnim običajima. Dio hrvatskih uskrsnih običaja postao je na tren stvarnost u srcu münchenske pješačke zone, a hrvatske riječi su nas odvele u crkve diljem Hrvatske. Križ četvrte postaje nosio je mr. Ante Moro, poznati hrvatski iseljenik i dopredsjednik misijskog vijeća HKM-a. Obredi Velikog petka se za hrvatske vjernike nastavljeni su u u crkvi St. Paul.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1291
Ovaj mjesecOvaj mjesec1291
UkupnoUkupno7616169

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57