Sindelfingen: 40 godina vjerni Bogu, Crkvi i Domovini

U subotu, 17. travnja, u velikoj Stadthalle, Schillerstr. 23- Sindelfingen, svečano je proslavljena 40. obljetnica Hrvatske katoličke misije Sindelfingen. Misija je to, koju su kroz 40 godina vodili i u njoj djelovali franjevci provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita: Fra Kruno Vukušić, fra Rafo Begić, fra Milan Lapić, fra Jozo Zrnčić, fra Tomislav Duka, fra Ante Bilić, fra Božo Ančić i fra Marinko Vukman.  

Uz svećenike u Misiji su djelovale redovnice, klanjateljice Krvi Isusove: č.s. Ancila, Anđelka, Marija, Mara, Emanuela, Rozarija, Bernardeta i Bogoljuba. Zatim pastoralni suradnici: Marija Bilek, Ivanka Čugura, Radomir Miketek, te socijalni radnik Ante Batarilo. Svima njima iskreno se zahvalio današnji voditelj misije fra Marinko Vukman.

Kroz program je vodila gđa Zorica Heidecker. Nakon otpjevanih himni hrvatske i njemačke, pozdravne riječi izrekli su fra Marinko i nadgradonačelnik grada Sindelfingena dr. Bernd Wöhringen, koji je istaknuo kulturni i socijalni angažman Hrvata u gradu Sindelfingenu.  Među uzvanicima su bili: požeški biskup dr. Antun Škvorčević sa svojim kancelarom vlč. Ivicom Žuljevićem, dekan Karl Kaufmann, generalni konzul RH u Stuttgartu gosp. Ante Cicvarić i konzulica savjetnica Mirjana Božić, Ulricke Müller, koja je na čelu Vijeća stranaca grada Sindelfingena, Fra Božo Ančić, jedan od bivših voditelja ove misije, vlč. Slavko Majić, te okolni svećenici fra Nediljko, fra Jure, fra Josip i fra Jozo. Fra Marinko je uručio nadgradonačelniku ček od 1000 eura za potrebe bolesne djece u gradu Sindelfingenu. Pozvao je sve prisutne na tihu molitvu za postradale Poljake u avionskoj nesreći nedaleko Smolenska.

Započeo je višesatni program isprepleten pjesmom, svirkom, plesom i pozdravima. Na pozornici, ukrašenoj palmama i velikim buketom cvijeća nastupili su: zbor mladih Salve Angeli, tamburaši Matije Gubca pod vodstvom Tune Bošnjakovića, veliki folklor pod vodstvom Ivice Šepovića, Dječji i veliki zbor pod vostvom sestre Bernardete, brat i sestre: Mate, Jelena i Magdalena Puljiz iz obitelji s osmero djece,  veliki ženski zbor, mali i srednji folklor. Velikom gradskom dvoranom odzvanjali su zvuci Mozarta, Beethovena pod prstima klavira, violine i glasa brata i sestara Puljiz.  Pljeskalo se izvedbama kola Bunjevca, Slavonije i Baranje u izvedbi folkoraša, i velikih i malih i srednjih. „Salve Angeli“ dirnuli su srca i duše pjesmama Oprosti i Kroacijo iz duše te ljubim,  Hrvatska je oživjela u pjesmama djece: Vivat Croatia i kome bi šumilo more moje sinje, a veliki ženski zbor vratio nas je našoj kulturnoj glazbenoj baštini sa zborom Hrvatica iz opere Porin, Vatroslava Lisinskog. Misija može biti ponosna na djecu i mlade koji u velikom broju gaje jezik, pjesmu, folklor i narodne običaje. Meni je bio zanimljiv mali David, dječak od pet godina koji već dvije godine vježba karate i ide kod časne na pivanje, kako svojom kamerom veselo snima sve što se događa na pozornici.

Svoje pozdrave izrekli su požeški biskup dr. Antun Škvorčević, dekan Karl Kaufmann, vlč. Slavko Majić, generalni konzul RH u Stuttgartu gosp. Ante Cicvarić, fra Božo Ančić, a pozdravnu riječ delegata za Hrvatsku inozemnu pastvu fra Josipa Bebića koji je bio spriječen, pročitao je urednik Žive zajednice iz Frankfurta gosp. Adolf Polegubić.

Požeški biskup dr. Antun Škvorčević zaželio je svima u dvorani, da rastu u plemenitosti srca i duše, jer čovjeka ne čini velikim ono izvanjsko, nego je velik koliko je duhom velik. Tim riječima pridružio se i generalni konzul kazavši, da nova Hrvatska država cijeni doprinos svećenika. Dekan je pohvalio hrvatske katolike koji su prava narodna Crkva, ali su i dobro integrirani u njemačko društvo. Vlč. Majić kazao je za fra Marinka, da je dobri i neumorni sluga u službi Božjega naroda. Mali fratar, ali velik u srcu i u duši. Fra Božo je pozvao roditelje da šalju djecu u Hrvatsku dopunsku školu i na vjeronauk, a slavlja u crkvi dodatna su energija za slavlja u dvoranama i sportskim terenima.

Nakon kulturnog programa, ljudi su se osviježili pićem, kušali domaći pršut i sir, a onda je uslijedio  zabavni program do ranih jutarnjih sati. Pjevao je Jasmin Stavros i glazbeni sastav Naranča. Mladi su došli na svoje.

U nedjelju, 18. travnja u crkvi Presvetog Trojstva, slavljena je sveta misa koju je predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević, pozvavši vjernike da svoju svakodnevicu hrane molitvom i nedjeljnom misom. S njim su slavili: domkapitular Rudolf Hagmann, gvardijan fra Ante Vuk Buljan, fra Marinko Vukman, fra Božo Ančić, vlč. Ivica Žuljević, fra Nediljko Brečić, vlč. Slavko Majić, Damjan Bednarek, njemački župnik u Leonberu i dvojica đakona. Biskupu je uručena suma od 7000 eura za humanitarne potrebe. 

Jozo Župić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas406
Ovaj mjesecOvaj mjesec19765
UkupnoUkupno7634643

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73