Split: Predstavljanje knjige fra Dušana More

U četvrtak 11. ožujka 2010. g održano je u pinakoteci samostana Gospe od zdravlja u Splitu predstavljanje knjige dr. fra Dušana More: „TEOLOŠKI HOD EKUMENIZMA U XX. STOLJEĆU. Konferencije 'Vjere i ustrojstva', protagonisti i poteškoće“.

Program je započeo pjevanom molitvom najstarije poznate marijanske antifone Sub tuum praesidium u izvedbi Zbora franjevačkih bogoslova iz Klerikata „Sluge Božjega o. Ante Antića“ u  Splitu pod ravnanjem zborovođe fra Mile Čirke.

Prvi predstavljač prof. dr. don Ante Mateljan govorio je o prvom dijelu knjige pod naslovom: KOMISIJA „VJERA I USTROJSTVO“ I NJEZINE SVJETSKE KONFERENCIJE. Ističući stručnu i znanstvenu vrijednost nove knjige fra Dušana More, predstavljač je istaknuo kako je to i jedinstveno djelo na hrvatskom jeziku koje pregledno i sadržajno prikazuje povijest ekumenskog pokreta od početka dvadesetog stoljeća do danas. Fra Dušanova knjiga tako je solidni temelj i poticaj za daljnji rad na polju teološkog istraživanja kao sastavnog dijela ekumenskih nastojanja.

Drugi predstavljač dr. fra Stjepan Čovo predstavio je drugi dio knjige koji govorio o „NEKIM PROTAGONISTIMA I PROBLEMIMA EKUMENSKOG POKRETA U 20. STOLJEĆU“. Fra Stjepan se posebno osvrnuo na život i rad fra Ivana Markovića (Sinj 1839. – 1910.) kojeg se može smatrati pretečom i prvakom ekumenskih teoloških nastojanja na hrvatskom području. Kako se upravo ove godine navršava 100 godina od njegove smrti, sam autor najavio je prigodni simpozij koji će se održati  Sinju u rujnu ove godine.

Poslije fra Stjepanova izlaganja zbor bogoslova otpjevao je pjesmu Tebi pjevam (Sedlak-Komarevski). Riječ je o hrvatskoj parafrazi teksta iz liturgije Svetog Ivana Zlatoustog, koji se pjeva u sklopu euharistijskog kanona i to kao odgovor naroda na riječi ustanove i anamnezu koju izgovara svećenik.

Budući da je urednik liturgijsko-pastoralne revije „Služba Božja“ dr. fra Anđelko Domazet, u čijoj je biblioteci knjiga izdana, bio spriječen, njegovo izlaganje pročitao je dr. fra Ante Akrap.

Nakon što su bogoslovi otpjevali Pozdrav Majci Božjoj (Tekst Svetog Franje Asiškog na klapsku melodiju prof. d. fra Ante Vučkovića), riječ zahvale uputio je sam autor dr. fra Dušan Moro.

Svečanost je završila Isusovom molitvom koja ne može ostati neuslišana: „Ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni  i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao.“ (Iv 17,20-21)

Na koncu su svi pristuni pozvani na prigodno osvježenje u dvorani samostana Gospe od Zdravlja.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas34
Ovaj mjesecOvaj mjesec22229
UkupnoUkupno7637107

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53