München: Kršćani i Sveta Zemlja

U utorak, 25. veljače 2020. Akademski klub koji djeluje pri Hrvatskoj katoličkoj župi čiji je župnik fra Petar Klapež, organizirao je predavanje pod naslovom "Kršćani i Sveta Zemlja" u velikoj dvorani župe u Schwanthalerstr. 96. Predavanje je održao dr. fra Marijan Vugdelija, svećenik provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita.

U uvodnom dijelu predavanja fra Marijan je postavio pitanje: Zašto ova zemlja privlači velik broj ljudi, hodočasnika iz čitavoga svijeta? Dao je i odgovor da je to zbog toga, jer svi smatraju da je ta zemlja Sveta Zemlja. To misli i židovstvo i kršćanstvo i Islam.

Zatim je istaknuo neke važne karakteristike koje obilježavaju tu Zemlju kao što su Dekalog, kodeks ljudskog ponašanja, proroci Staroga zavjeta koje je nazvao gorostasima i vrhunac je u Bogočovjeku Isusu Kristu. Stoga duhovna vrijednost i važnost svega toga  privlače ljude. Da bismo mogli čitati psalme rekao je predavač, trebamo biti familijarni s tom Zemljom. Stoga kao kršćani, kao vjernici pohodimo Svetu Zemlju. Ako usvojimo Dekalog i Isusa Krista, nigdje nećemo naći takvu sliku o čovjeku, koji je slika Božja.

Govoreći o kršćanima fra Marijan je kazao da o njima najviše saznajemo iz Djela apostolskih. Prikazao je životni put kršćana na koje su Rimljani gledali kao na jednu židovsku sektu i progonili ih.  Sve je to bilo do 313. godine  kad kršćani Milanskim ediktom dobivaju slobodu. Osvrnuo se i na bizantinski period između 313. godine i 637. godine, na vrijeme velebnih bazilika na tim mjestima. Spomenuo je i prodor Arapa i njihovo rušenje bazilika, zatim križarske vojne kao i tursko vladanje Palestinom. Kad su u pitanju sveta mjesta i hodočašćenje u ta mjesta, Svetoj Zemlji treba dati prednost pred svim tim mjestima, rekao je fra Marijan. Govoreći o kršćanima u Svetoj Zemlji svakako treba spomenuti i kršćane s naših područja. Posebice treba spomenuti sv. Jeronima koji je došao u Svetu Zemlju 386. godine i trideset šest godina posvetio prevođenju Biblije zvane Vulgata koja je bila službena Biblija Crkve do II Vatikanskog Koncila.  Spomenuo je sv. Nikolu Tavelića i mnoge druge koji su ostavili svoj pečat u Kustodiji Svete Zemlje.

Vjernici u dvorani imali su prigodu postaviti pitanja predavaču.

Fra Marijanu se zahvalio predsjednik Akademskog kruga gosp. Ante Moro.

Fra Jozo Župić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1425
Ovaj mjesecOvaj mjesec15705
UkupnoUkupno7630583

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52