Generalna skupština Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavarica i poglavara

Na skupštini s temom "Redovnički život u Europi: povijest nade i nada za povijest" sudjelovali su članovi iz 37 različitih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica Europe

XIV. generalna skupština Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavarica i poglavara (UCESM) održana je od 8. do 14. veljače u Čenstohovi u Poljskoj. Na skupštini s temom "Redovnički život u Europi: povijest nade i nada za povijest" sudjelovali su članovi iz 37 različitih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica Europe. Hrvatsko redovništvo predstavljalo je izaslanstvo u kojem su bili s. Ružica Barić iz Vijeća Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica (HUVRP), o. Piotr Palowski iz Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara (HKVRP) i tajnica HUVRP-a i HKVRP-a s. Anita Strujić. Redovništvo u Bosni i Hercegovini predstavljale su predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH s. Marina Piljić i članica Konferencije s. Korona Cigić.

Nakon riječi dobrodošlice s. Danute Wrobel, predsjednice Unije viših redovničkih poglavarica Poljske i članice Vijeća UCESM-a, generalnu skupštinu službeno je otvorila predsjednica UCESM-a s. Lutgardis Craeynest. Cjelokupni rad Skupštine animirala je pomoćna tajnica Kongregacije za redovnike s. Enrika Rossana. Radni dio zasjedanja započeo je predstavljanjem pojedinih nacionalnih konferencija i članica UCESM-a.

Na temu "Nada kao poslanje u Europi danas" govorio je profesor na teološkom fakultetu u Salamanci i Madridu o. Jose Cristo Rey Garcia Porades, redovnik klaretijanac. Nastojeći odgovoriti na pitanje "Kako živjeti nadu u Europi danas; i što mi redovnici trebamo i možemo ponuditi svijetu danas?" istaknuo je da je redovnički život "Ikona Apokalipse", znak nade i Onoga koji je izvor nade, Isusa Krista uskrsloga, te je potakao sve sudionike riječima iz poslanice sv. Petra da Gospodin Krist bude svet u srcima njihovim, da budu uvijek spremni na odgovor svakomu koji od njih zatraži obrazloženje nade koja je u njima. (usp.1 Pt 3, 15). "Kako živjeti poslanje nade" nastavak je teme o kojoj je govorio o. Jose drugog dana zasjedanja, ukazujući na svijet materijalizma i beznađa u kojem redovnici trebaju biti ispunjeni "zanosom nade", nade koja ne postiđuje i ljubavlju koja po Duhu prebiva u njima. (usp. Rim 5, 1-5).

U tijeku zasjedanja raspravljalo se o izvješću o radu Generalnog vijeća i financijskom izvješću UCESM-a. Posljednjeg dana skupštine pojedine nacionalne konferencije predstavile su planove za budući rad s naglaskom na temu "redovnici i redovnice znak i svjedočanstvo nade Europi danas".
Sudionici skupštine posjetili su i koncentracijski logor Auschwitz, mjesto svjedočanstva ljudske patnje, gdje su sv. Maksimilijan Kolbe i sv. Edith Stein, kao i mnogi drugi posvjedočili da je Krist jedina nada, snaga i svjetlo koje pobjeđuje svako zlo i grijeh onih koji su u tami. U svetištu Božjeg milosrđa u Krakovu i pred licem Crne Gospe u Čenstohovi sudionici skupštine uputili su svoje molitve za sve one koji su bez nade i koji su potrebni Božjeg milosrđa, a svoje su poslanje predali u ruke Mariji, Majci nade i milosrđa.

Generalna skupština bila je i prigoda za izmjenu iskustava, planova i ideja, a sudionici su završili susret obogaćeni novom nadom i odlukom biti glas koji viče "Dođi Gospodine Isuse", i znak Njegove prisutnosti Europi danas, kako je istaknuto u završnoj poruci XIV. generalne skupštine UCESM-a. (IKA)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas135
Ovaj mjesecOvaj mjesec22330
UkupnoUkupno7637208

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32