Split: Održan post-kapitul „Fratri u dijalogu“

 

U Franjevačkom samostanu o. Ante Antića u Splitu održan je u srijedu, 11. prosinca 2019., post-kapitul „Fratri u dijalogu“. Na taj formativni susret bila su pozvana braća Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koja su položila svečane zavjete u posljednjih deset godina (Under Ten). Susret je započeo u 16 sati, a sudjelovala su osmorica braće. Susret je organizirao fra Šimun Markulin, moderator trajne formacije, a nazočio mu je i fra Marko Mrše, provincijal.

Generalni ministar Reda manje braće fra Michael A. Perry sazvao je Peti kapitul na rogožinama Under Ten, koji se održao u malenom francuskom mjestu Taizeu od 7. do 14. srpnja 2019. god. Kod sazivanja kapitula, odredio je da svaka provincija održi pred-kapitul i post-kapitul, s ciljem da se mlađoj braći što više približi tema dijaloga. Za splitsku provinciju pred-kapitul je održan 3. travnja 2019., a pet mjeseci poslije slavlja samoga kapitula i post-kapitul. Pripremna komisija kapitula Under Ten preporučila je da delegati provincija dadnu izvještaj o događanjima i zaključcima iz Taizea.

Susretom je moderirao fra Šimun. Nakon uvodne molitve, o. Provincijal je pozdravio prisutnu braću i s nekoliko uvodnih mislio otvorio post-kapitul. Delegat Provincije Presvetog Otkupitelja u Francuskoj bio je fra Jerko Kolovrat, župni vikar u Župi Gospe van Grada – Šibenik. On je opisao tijek kapitula i zaključke, s naglaskom na poruke generalnog ministra, priora ekumenske zajednice u Taizeu i generalnog tajnika za formaciju i studije. Tijekom svojeg izlaganja koristio se ppt prezentacijom, a za post-kapitul je pripremio i video o slavlju petog kapitula Under Ten. U zadnjem dijelu svojeg izlaganja demonstrirao je sadržaj mrežne stranice www.undertenofm.org/2019/, koju je na četiri svjetska jezika uredila i sadržajem opremila rimska komisija. Naime, ta stranica sadrži osnovne informacije o kapitulu i o sudionicima, donosi vijesti i tekstove, a bogata je i multimedijalnim sadržajima.

Nakon fra Jerkova izlaganja uslijedila je rasprava o dijalogu unutar Provincije, Crkve i društva. Željelo se, naime, na osnovi zaključaka iz Taizea prepoznati i produbiti dijaloške aspekte u vlastitom srcu, sredini i društvu. Fra Šimun je na početku rasprave podsjetio da je tema kapitula izabrana u kontekstu 800. obljetnice susreta sv. Franje (1182.-1226.) i sultana al-Kamila kod Damiette. O. Provincijal rado je i otvoreno sudjelovao u raspravi, odgovarajući na pitanja mlađe braće i tumačeći pojedine aspekte dijaloga unutar redovničke zajednice kojoj je na čelu. Braća su se dotakla i aktualne situacije unutar Crkve, a isto tako i događanja u hrvatskom društvu i državi. Ipak, rasprava je bila uglavnom koncentrirana na teme koje su usko povezane sa svakodnevnim životom i osobnim franjevačkim poslanjem u suvremenom svijetu. Možemo izdvojiti neke od tema, koje su raspravljene u svjetlu dijaloga: franjevačka karizma, afektivna ne/zrelost, disciplina, javni nastupi, mediji i mrežna stranica Provincije, gvardijani i odnosi s fratrima.

Moderator trajne formacije najavio je za prvi dio 2020. god. sljedeći formativni susret braće koja su položila svečane zavjete u posljednjih deset godina te zahvalio prisutnima, a osobito o. Provincijalu. Susret je završio zajedničkim fotografiranjem i večerom u samostanskoj blagovaonici. Napomenut ćemo još da je Provincijalat uputio braći poziv na susret dana 19. studenoga 2019., a tim je pozivom bilo obuhvaćeno 25 fratara. Najstariji od njih položili su svečane zavjete 12. listopada 2011., a najmlađi 15. rujna 2018. god. Petorica od njih djeluju u inozemstvu.

Fra Šimun Markulin

Prezentacija

Video

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1074
Ovaj mjesecOvaj mjesec46719
UkupnoUkupno7430419

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 135