Sinj: Dan otvorenih vrata u Franjevačkom sjemeništu

 

Franjevačko sjemenište u Sinju tradicionalno organizira višednevne ili jednodnevne susrete sjemeništaraca  s ministrantima i aspirantima za duhovna zvanja. Tako je, prema najavi, u subotu, 23. studenog  2019. u Sjemeništu organiziran Dan otvorenih vrata. Tom su prigodom u posjet Sjemeništu stigli ministranti i mladići iz različitih krajeva naše Provincije, njih ukupno osamnaest. Cilj susreta nije bilo masovno okupljanje ministranata, već susret sjemeništaraca i mladića koji razmišljaju o tome da doista dođu u Sjemenište i Franjevačku gimnaziju.  Posebno nam je drago što su nam se ovaj put pridružili i ministranti iz Posušja, župe koju poslužuju naši franjevci Provincije Uznesenja Marijina a iz koje u Sjemeništu trenutno imamo dvojicu kandidata.

Susret je započeo oko devet sati kratkim pozdravima od strane domaćina i osobnim predstavljanjem svih nazočnih. Domaćini susreta, sjemeništarci sa svojim odgojiteljima, izrazili su radost zbog zajedništva s ministrantima i prilike da ih ugoste u Sjemeništu. Posebna zahvala upućena je našim župnicima i župnim vikarima, u župama iz kojih su nam stigli ministranti. To su već spomenuta župa Posušje (BiH), Otok Dalmatinski, Potravlje (Satrić i Maljkovo),  Gala/Gljev, Brnaze, Sinj, Imotski. Nakon predstavljanja, gosti su, u pratnji svojih domaćina, razgledali sjemenišne prostorije, potom su se kratko okrijepili i zajedno pošli u razgledavanje Svetišta, samostanskih Zbirki, te muzeja Sinjske Alke.

Svečanu Svetu misu slavili smo u sjemenišnoj kapeli a predvodio ju je fra Ivan Režić, pročelnik provincijskog Vijeća za duhovna zvanja i magistar franjevačkih bogoslova u Klerikatu u Splitu. Fra Ivan je govorio o općem pozivu na svetost, koji Bog, na različite  načine, upućuje svakom čovjeku, bez obzira na njegove godine, stalež, zanimanje… Poseban naglasak, fra Ivan je stavio, naravno, na duhovni, svećeničko-redovnički poziv, izrazivši pritom poticaj mladima, da i sami budu pozorni i otvoreni poticajima Duha Božjega u svom životu. „Prvi poziv“, rekao je fra Ivan, „ koji Bog upućuje svakom čovjeku, jest poziv na život. Unutar tog općeg poziva, a u s kladu s darovima, Bog je svakom čovjeku namijenio posebno poslanje. Jedne Bog poziva na bračni i obiteljski život, druge na služenje braći ljudima, kroz duhovni poziv kao redovnik/ca ili svećenik. (…) Zakonom širenja koncentričnih krugova, moj mali znak dobrote uspijeva dosegnuti tamo kamo nikada nisam mogao ni naslutiti da bi ikada mogao doći. “ Svaki pojedinačni poziv, koji nam Bog upućuje, smatra fra Ivan, valja nam gledati i razumijevati kroz prizmu općeg poziva svakom čovjeku na svetost. „Dok marne očinske i majčinske ruke rade, kako bi priskrbile kruh i sve potrebno svojoj djeci, ruke Bogu posvećenih osoba upravljene su Nebu u molitvi za cijeli svijet.“ Osvrnuvši se na evanđeoski odlomak iz Ivanova Evanđelja koji govori o čudu umnažanja kruha, fra Ivan je pozvao sve nazočne da budu darežljivi i solidarni, ne samo po spremnosti da s drugima podijele svoja materijalna dobra, već još više po duhovnoj solidarnosti, koja se umnaža čudom vjere, i postaje dar i hrana za gladna mnoštva. Svećenici i redovnici, naglasio je fra Ivan, nisu samo pozvani utažiti materijalnu glad ljudi, štoviše oni su pozvani hraniti gladna mnoštva smislom i ljubavlju kroz nesebičnost i sebedarje. Na koncu nadahnute propovijedi, fra Ivan je uputio vapaj Bogu, Gospodaru žetve, te Blaženoj Djevici Mariji, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, da podari našoj franjevačkoj Provinciji, Crkvi u Hrvatskoj i po čitavome svijetu novu svježinu i polet po novim duhovnim zvanjima.

Nakon zajedničkog  ručka i okrijepe, ministranti su posjetili Franjevačku gimnaziju, gdje im se govorilo o prošlosti i sadašnjosti te ugledne i drevne odgojno-obrazovne institucije i gdje su se mogli sami osvjedočiti o solidnim materijalnim uvjetima u kojima Gimnazija obavlja svoju djelatnost.

Dojam je svih sudionika susreta da je on u potpunosti uspio, što dokazuju i upiti mnogih kada će se ponovno organizirati sličan susret u Sjemeništu i Gimnaziji.  Svi su sudionici dobili i prigodni poklon u znak sjećanja na susret i svima je naravno upućen poziv da u idućem terminu, koji je planiran početkom veljače, opet budu dragi gosti Sjemeništa i Gimnazije.  Njiva je zasijana, nadamo se dobrom urodu!

Sudionik (F. J. K.)

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas106
Ovaj mjesecOvaj mjesec56170
UkupnoUkupno7439870

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69