Šibenik: Susret trajne formacije

 

U Franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu održan je u ponedjeljak, 25. studenoga 2019., susret trajne formacije za fratre iz Provincije Presvetog Otkupitelja. Takvi susreti u splitskoj redovničkoj zajednici organiziraju se na regionalnoj razini, a šibenski susret okupio je 22-icu fratara. Program je započeo u 16 sati. Nakon molitve Srednjeg časa fra Šimun Markulin, moderator trajne formacije, predstavio je tijek susreta i predavače.

Prvo predavanje održao je doc. dr. sc. Šimun Bilokapić, pročelnik Katedre moralnog bogoslovlja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Njegovo predavanje – naslovljeno „Dominantne teme i dileme aktualnog redovništva“ – bilo je podijeljeno u tri dijela, u kojima je fra Šimun obradio aktualni mentalitet ljudi, redovničke zavjete i zajednicu. Nakon predavanja uslijedila je kratka stanka a potom je mr. sc. Nada Mikulandra održala predavanje „Povrat crkvene imovine s naglaskom na redovničke zajednice“. Gđa. Mikulandra je dipl. pravnica, odvjetnica i stečajna upraviteljica, koja je u svojem predavanju naglasak stavila na dva ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske (o gospodarskim i pravnim pitanjima) i na restituciju, odnosno potrebne korake za njezinu realizaciju.

Uslijedila je polusatna plenarna rasprava, tijekom koje su prisutni fratri postavljali pitanja i davali mišljenja, naslanjajući se na predavanja. Rasprava je bratski konkretizirana primjerima iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Okupljenima se kratko obratio i fra Boris Čarić, ekonom Provincije, a svima je zahvalio moderator trajne formacije. Molitvom „Anđeo Gospodnji“ završen je radni dio susreta, koji je nastavljen večerom u samostanskoj blagovaonici.

Sljedeći susret formacije održat će se u Sinju, a pred nama su još dva susreta, na kojima će se okupiti gvardijani i samostanski ekonomi te braća koja su položila svečane zavjete u posljednjih deset godina.

Fotografije

Video

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas143
Ovaj mjesecOvaj mjesec43474
UkupnoUkupno7427174

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 80