OFS: Održana III. sjednica područnoga Vijeća Splitsko-dubrovačkoga OFS-a

III. sjednica područnoga vijeća Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ održana je, pod predsjedanjem Mile Šuto, OFS, područne ministre i u nazočnosti fra Stipe Nimca, OFM, predsjednika Konferencije područnih duhovnih asistenata, u subotu, 19. listopada 2019. u Franjevačkom samostanu Gospe od Karmela u Omišu. Sjednici su nazočili i područni duhovni asistenti: fra Damjan Glavaš, OFMConv i fra Marko Neretljak, TOR, u zamjeni. Fra Drago Vrhovac, OFMCap, područni duhovni asistent, nije nazočio iz opravdanih razloga.

Dobrodošlicu članovima područnog vijeća OFS-a izrazio je fra Nedjeljko Šabić, OFM, gvardijan i duhovni asistent Mjesnoga bratstva OFS-a „Gospa od Karmela“, te Vlado Bilić, OFS, ministar istoga bratstva.

Fra Nedjeljko je istaknuo da je Franjevački svjetovni red u Omišu živa i aktivna franjevačka zajednica, prepoznatljiva i na razini franjevačkog samostana Reda manje Braće (OFM) u Omišu i na razini grada Omiša. To je zajednica koju karakterizira franjevačka poniznost i franjevačko služenje, „bazična“ franjevačka zajednica koja je svjesna svojega poziva i poslanja. Fra Nedjeljko je posebno istaknuo međusobnu suradnju OFM-a i OFS-a u Omišu.

Potom je Mila, područna ministra pozdravila franjevačku samostansku zajednicu (OFM) i članove Mjesnoga bratstva OFS-a na čelu s Vladom Bilićem, OFS, mjesnim ministrom. Ministra Mila zahvalila je fra Nedjeljku i Vladi za franjevačko gostoprimstvo i franjevačku gostoljubivost te istaknula da ima dojam da gdjegod živi i djeluje OFS da ima osjećaj da je doma, da je kod svojih i svoga... živi smo dio organizma Franjevačke obitelji (OFM, OFMConv, OFMCap, TOR, OFS) – istaknula je ministra Mila.

Misu je predslavio fra Damjan Glavaš, OFMConv, područni duhovni asistent, a koncelebrirali su fra Marko Neretljak, TOR, i fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije duhovnih asistenata.

Fra Damjan je naslovio svoju propovijed „Kršćanska i franjevačka poniznost“, a fra Stipe svoj duhovni nagovor „OFS u Hrvatskoj u tranziciji /u prijelaznom razdoblju/“.

Ministra Mila predočila je „Izvješće“ u razdoblju od dvije sjednice: druge i treće Područnoga vijeća OFS-a. Potom je iznijela Plan i program te kalendar rada za Splitsko-dubrovačko područno bratstvo OFS-a za razdoblje 2020. godine.

Jasna Šabić, OFS, područna blagajnica predočila je blagajničko izvješće Područnog bratstva OFS-a te naglasila i istakla dobru komunikaciju  s nacionalnom blagajnicom i blagajnicima Mjesnih bratstava OFS-a unutar Područnog bratstva OFS-a.

Nakon iznijetog „Izvješća“ razvila se konstruktivna i plodonosna rasprava o najvažnijim pitanjima unutar Područnog vijeća, unutar Područnog Bratstva OFS-a i suodnosa Područnoga s Hrvatskim nacionalnim i odnosa s Mjesnim bratstvima OFS-a te suodnosa Područnog OFS-a i Područne Frame.

Na kraju je ministra Mila izvijestila članove Područnoga vijeća da su na zadnjem izbornom kapitulu Hrvatskog nacionalnog OFS-a (Samobor,11.-13. listopada 2019.) izabrana, iz Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a, dva člana u Hrvatsko nacionalno vijeće: Suzana Fiorenini, OFS, zamjenica nacionalne ministre (MB OFS-a „Gospa Snježna“, Cavtat) i Goran Luketa, OFS, međunarodni vijećnik (MB OFS-a „Gospa od Zdravlja, Split – Dobri).

Budući da je Suzana Fiorenini bila u službi vijećnika Područnog vijeća OFS-a, a na Hrvatskom nacionalnom izbornom kapitulu izabrana je za nacionalnu ministru, Područno vijeće je na ovoj sjednici Područnog vijeća izabralo Nedu Katić, OFS (MB „Gospa Sinjska, Sinj) na ispražnjeno mjesto područnog vijećnika.

Područno vijeće izglasalo je i program područnog hodočašća OFS-a za 2019. koje će se održati uoči blagdana Svete Elizabete u Splitu na Trsteniku, u subotu, 16. studenoga 2019. (vidjeti dolje Program)!

Za vrijeme sjednice Područnog vijeća OFS-a bio je Agape koje su pripremili članovi Mjesnoga bratstva OFS-a „Gospa od Karmela“, Omiš.

Fotografije

_________________________________________

Franjevački svjetovni red (OFS)

Splitsko-dubrovačko područno bratstvo

„Sv. Leopold Bogdan Mandić“

Trg Gaje Bulata 3

21000 Split                                                                                        Split, 19. listopada 2019.

Splitsko-dubrovačko područno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sa sjedištem u Splitu organizira u prigodi blagdana sv. Elizabete, zaštitnice OFS-a, za svoje članove godišnje hodočašće svetoj Elizabeti u Splitu na Trsteniku (Put iza Nove bolnice 10 c, Split) u subotu, 16. studenoga 2019. s početkom u 10, 30 sati.

Program hodočašća:

Pozdravi:

Fra Ivan Macut, OFM, gvardijan

Mila Šuto, OFS, područna ministra

10, 15 sati: Pokorničko bogoslužje (fra Ivan Režić, OFM, magistar)

Ispovijed

11, 00 sati: Procesija, molitva svetoj Elizabeti pred njezinim kipom

Misa (fra Ivan Macut, OFM, gvardijan)

Obnova zavjetovanja/obećanja evanđeoskoga života

12, 30 sati: Agape

Zbor crkve Presvetoga Otkupitelja, franjevački bogoslovi i Područni OFS „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ pjevat će za vrijeme mise pod ravnanjem gospodina Pere Prosenice, zborovođe.

Mila Šuto, OFS, područna ministra

Fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata

Jelena Šepček, OFS, područna tajnica

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2010
Ovaj mjesecOvaj mjesec67936
UkupnoUkupno7534769

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 62