PROLOŽAC: Proslava sv. Mihovila, zaštitnika župe


U nedjelju Svečano misno slavlje, na svetkovinu sv. Mihovila u Prološcu predvodio je prološki župnik fra Vinko Gudelj uz koncelebraciju fra Nedjeljka Jukića, profesora na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju koji obnaša i službu pastoralne ispomoći u ovoj župi i fra Ivana Vuletića, doktoranta Crkvene povijesti u Rimu.

Na 26. nedjelju kroz godinu brojni vjernički puk od Zagreba, preko Like, Gorskog kotara, Trilja, Šibenika do Dubrovnika proslavio je svetkovinu svetoga Mihovila.


To duhovno stvorenje, čije ime Mi ha el potječe iz hebrejskog, znači Tko je kao Bog, posebno se proslavio i u staroj imotskoj župi, u zagrljaju brda i stijena, u krajoliku jezera, izvora i polja - nadomak Imotskom, u Prološcu, župi koja broji oko 3300 stanovnika (900 obitelji), a iz koje potječe pet svećenika, od kojih dva redovnička, i jedna redovnica.

Ovogodišnju proslavu obilježio je i izravni prijenos svečanog slavlja euharistije iz prološke župne crkve Sv. Mihovila koji je realizirala Hrvatska televizija.

Uvod u svečanu proslavu prološkog župnog zaštitnika bio je svečani ophod kojim je 25 ministranata zajedno sa svećenicima, a na čelu sa vatronošama fra Markom Plejićem, bogoslovom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja te postulanta u Imotskom Marka Udovičića i križonošom Slavenom Maršićem ušlo u crkvu, a nakon toga uz pratnju svečane pjesme prološkog Mješovitog zbora uz orguljašku pratnju njihove voditeljice s. Terezine Bašić, a pod ravnanjem dirigenta Marija Cikojevića započela Služba Božja.

Na početku euharistijskog slavlja sve je pozdravio župnik fra Vinko koji je pozdravio sve nazočne vjernike, pripadnike hrvatskog redarstva (policije) koji su u Prološcu proslavili svoj dan te sve učenike i nastavnike OŠ „Ivan Leko“ koji su blagdan zaštitnika svoje župe odabrali kao Dan svoje škole, a na poseban način sve stare i nemoćne koji su svečanu euharistiju pratili posredstvom televizije.

Prvo čitanje navijestila je Suzana Šimić, ministra Franjevačkog svjetovnog reda ove župe, a psalam su skladno otpjevali članovi prološkog zbora: Pere Češljar i Ivica Matić Đelo dok je drugo čitanje pročitala policajka Sanda Grančić. Molitvu vjernika pročitali su članovi iznimno aktivne Franjevačke mladeži iz župe Proložac: Janja Grabovac i Ivan Mikulić.

U svojoj homiliji župnik fra Vinko Gudelj istaknuo je kako današnjim slavljem, častimo tri arkanđela: Mihovila, Gabrijela i Rafaela, koji u biblijskoj teologiji predstavljaju tri oblika osobitog Božjeg zauzimanja za njegovo stvorenje: čovjeka, dok ono hodi svojom životnom procesijom. Njihova imena naznačuju tri vida Božje skrbi za nas ljude.

Kasnije je nastavio riječima: „Ova je župa davno za svoga zaštitnika izabrala sv. Mihovila, jednoga od trojice arkanđela, koji je porazio zle duhove što su se pobunili protiv Boga. Naši su pređi u svojoj dubokoj vjeri, vođeni svojim pastirima, odabrali Božjeg vojskovođu za svoga branitelja. Naše je hrvatsko redarstvo, više nego prikladno, svoj odgovoran posao uspostave i održavanja reda među ljudima u skladu sa zakonima stavilo pod moćnu zaštitu nebeskog redarstvenika sv. Mihovila. Prološka je škola za svoj dan izabrala baš ovaj blagdan. Što to znači? To znači da smo se svi svrstali u redove koji slijede sv. Mihovila. Svrstati se pod stijeg Božjeg vojskovođe znači svjesno se uključiti u postrojbe onih koji se zauzeto suprotstavljaju Sotoni i djelima njegovim. Iskonska borba dobra i zla nije završena pobjedom arkanđela Mihovila nad pobunjenim demonom jer je taj demon još uvijek živ i djeluje u svijetu, kako je to jednom rekao sv. papa Ivan Pavao II. Nije ta borba dovršena ni Kristovom žrtvom na križu i njegovim uskrsnućem, jer je još uvijek čovjek pojedinac u svojoj slobodnoj volji sposoban i sklon izabrati zlo i Zloga, prezreti istinu koja od Boga dolazi.”

Na kraju svečane svete mise župnik je zahvalio Hrvatskoj televiziji te svima koji su doprinijeli da proslava sv. Mihovila, prološkog zaštitnika prođe svečano. Čestitao je blagdan zaštitnika imotskim policajcima na čelu s načelnikom Tihomirom Nenadićem, zatim učenicima i nastavnicima OŠ „Ivan Leko“, na čelu s ravnateljem Krešimirom Bajićem te naposljetku i načelniku općine Proložac Mati Lasiću koji svojim angažmanom prati brojne projekte ove župne zajednice.

Uvod u samu proslavu sv. Mihovila bila je trodnevna duhovna priprema. Prvog dana trodnevnice članovi Mjesnog bratstva „Rane sv. Franje“ iz Prološca u zajedništvu sa svojom subraćom iz ostalih bratstva koja djeluju na području Imotske krajine (Imotski, Podbablje, Runovići, Studenci, Zmijavci, Vinjani), a na toj svečanosti Marijana Bubalo primljena je u OFS ove župe, a taj prvi dan trodnevnice predvodio je fra Zoran Kutleša, provincijski vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i koordinator OFS-a za Imotsku krajinu.

Drugog dana trodnevnice organizirana je duhovna obnova za ovogodišnje krizmanike i prvopričesnike, a svečano slavlje predvodio je fra Ivica Omazić, novoimenovani župnik susjedne župe Runovići.

Trećeg dana organizirana je duhovna obnova za školsku djecu i ispovijed za sve župljane, a misu je predvodio dugogodišnji vjeroučitelj mnogih generacija Imoćana, a sada župni vikar u župi Vinjani fra Jakov Udovičić.

Ovogodišnja proslava sv. Mihovila iz Prološca, prenošena je i posredstvom Hrvatske radiotelevizije. Prijenos je omogućio glavni urednik Neno Kužina te redatelj Mate Letica, a prije početka prijenosa emitirana je desetominutna reportaža „Portret mjesta i Crkve“ koji je pripremila novinarka Tatjana Lisičin.

Fotografije

Tekst: Josip Šerić

Fotografije: Ankica Olujić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3056
Ovaj mjesecOvaj mjesec67825
UkupnoUkupno7451525

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 78