Studenci: Slavlje bladgana sv. P. Pija - suzaštitnika Studenaca

 

U ponedjeljak, 23. rujna 2019. u Župi sv. Ilije proroka u Studencima svečano je proslavljen blagdan sv. Padre Pija, suzaštitnika župe. Nakon molitve krunice i litanija sv. Padre Piju u 18 sati uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio fra Petar Ljubičić, župni vikar u Vitini (BiH) u suslavlju s don Srećkom Franićem, župnikom Ciste Provo, fra Ivicom Omazićem, župnikom Runovića, don Augustinom Radovićem, župnikom Dobranja i Ciste Velike te fra Zoranom Jonjićem, župnikom Studenaca. Fra Petar je u uvodu mise pozdravio sabrani narod Božji te izrazio radost što ponovno predvodi misno slavlje u Studenačkoj crkvi. U propovijedi je istaknuo kako je sv. Otac Pio, kapucin iz Pietrelcine jedan od svetaca kojeg ne spominjemo kako bismo mu se divili već kako bi se ugledali u njega i svoja djelovanja oblikovali tako da u svemu svjedočimo svoju vjeru. Takav je bio i Padre Pio – vrlo glasovit u narodu, a li ne po učenosti nego po poniznosti i jednostavnosti te iznad svega suživljenosti s Kristovim patnjama. Bio je veliki mističar i stigmata, koji je posebno intenzivno proživljavao otajstvo euharistije. Zbog svoje karizme puno je trpio ne samo fizički već i podnoseći različita poniženja. Nije li tako i danas sa svima koji istinski svjedoče Isusa Krista. No, neka nas primjer sv. Padre Pija ohrabri i osnaži. On je djelovao tako da je u samo središte svoga života i apostolskog predanja stavio križ našega Gospodina Isusa Krista, nalazeći u njemu snagu, mudrost i ponos. Raspetom Gospodinu posvećivao je svu svoju ljubav, žrtvujući sebe za spasenje svijeta. Činio je to tako savršeno da je zaista mogao reći: „S Kristom sam raspet. Živim, ali ne živim više ja, nego živi u meni Krist“.

Blagdanskom slavlju suzaštitnika Studenačke župe prethodila je trodnevna priprava. Misno slavlje prvoga dana trodnevnice predvodio je fra Ivica Omazić, župnik Runovića, koji je u propovijedi navijestio prispodobe iz života Padre Pija kao „apostola krunice“.

Drugog dana trodnevnice molitvu krunice i litanije predvodili su članovi OFS-a mjesnog bratstva sv. Padre Pio iz Studenaca, a kojima su se pridružili članovi svih mjesnih bratstava OFS-a Imotskog dekanata. Misno je slavlje predvodio fra Zoran Kutleša, samostanski i župni vikar u Imotskom te vikar Provincije Presvetog Otkupitelja. Uz fra Zorana su suslavili fra Jakov Udovičić i župnik fra Zoran. Fra Zoran je u propovijedi potaknuo okupljene na razmišljanje o Isusovim riječima iz evanđelja po Mateju naglasivši kako je sv. Matej pripadao korumpiranom dijelu društva onoga vremena, ali ga je samo jedan susret s Isusom ponukao da radikalno promijeni svoj životte počne svestrano slijediti Isusov put. Molimo se i nastojmo čim prije susresti živoga Krista kako bi i mi po uzoru na sv. Mateja i sv. Padre Pija za čiji se blagdan pripremamo počeli mijenjati svoje živote. Nakon misnog slavlja u prostorijama Osnovne škole nastavljeno je druženje članova OFS-a i njihovih duhovnih asistenata.

Treći dan trodnevnice, a ujedno i slavlje dvadeset i pete nedjelje kroz godinu predvodio je župnik fra Zoran Jonjić, koji je u propovijedi nazočnim brojnim vjernicima približio život i djelovanje sv. Padre Pija.

Misna slavlja blagdana i trodnevnica animirali su članovi Mješovitog župnog zbora pod vodstvom Marija Cikojevića, bogoslov fra Marko Pleić, ministranti, mladi župe i članovi mjesnog OFS-a. Župnik je zahvalio svima koji su pomogli da slavlje blagdana sv. Pija bude svečano i dostojanstveno.

Fotografije

Tekst i fotografije: Ljudevit Cikojević

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3076
Ovaj mjesecOvaj mjesec67845
UkupnoUkupno7451545

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 123