München: Jubilarni koncert klape Croatia München

“U srži naših kostiju duboko se čuje Pjesma: narodna, ljubavna, vjerska, slavljenička, tužna. Istovremeno i jednostavna i teška. Slušali smo je tako dugo, dok je u nama trajalo daha. U srži naših kostiju duboko se čuje Pjesma. I slušat ćemo je tako dugo dok je u nama daha.”

Jubilarni koncert klape Croatia München

U Münchenu je 21. rujna 2019., u 19.00 sati, u Allerheiligen Hofkirche s prisjećanjem na dosadašnji rad održan jubilarni koncert „Klapa Croatia München i gosti“ povodom 30. obljetnice postojanja i rada. Gosti večeri bile su klape: Kapric iz Zadra, Filiae Croatiae iz Stuttgarta, Bunari iz Vodica i klapa B.A. iz Buenos Airesa. Uz njih su nastupili pučki pjevači KUD-a Promona iz Promine i šansonier Vedranko Balara Šikić.

Klapa HKŽ Croatia München osnovana je 1989. godine. Nakon nekoliko izmjena stručnog voditeljstva, 2005-e godine klapa se „pomlađuje“. Kroz tri desetljeća svoga postojanja nastupaju diljem Njemačke, a i Lijepe naše. Trenutno glazbeno vodstvo obnaša Florijan Šibenik. Na koricama svog prvog nosača zvuka, koji je snimljen pod vodstvom gospodina Joška Ćalete, nalazimo sljedeći tekst: „Današnja Klapa HKŽ Croatia München djeluje s ciljem očuvanja i promicanja dalmatinske klapske pjesme te klapskih skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera. U svom repertoaru klapa njeguje izvorne narodne i autorske klapske pjesme, a važno mjesto na repertoaru zauzimaju i duhovne klapske pjesme u obradi poznatih glazbenika. Sve skladbe klapa izvodi „a capella“ i to u najmanjem rasponu četveroglasno.“

Nakon uvodnog pozdrava voditelja, članovi klape Croatia, gospodin Andrija Brkić i gospodin Tomislav Vlahović, pročitali su pozdravno pismo utemeljitelja i osnivača klape, fra Branka Brnasa, koji se u svom pismu osvrnuo na početke i prve dane okupljanja, a koji je iz zdravstvenih razloga bio spriječen nazočiti.

Posebni gosti večeri bili su novi münhenski župnik fra Petar Klapež, fra Marinko Vukman i fra Filip Mimica, kao zastupnici hrvatske župe kojoj klapa pripada. Hrvatske vlasti bile su zastupljene u osobi hrvatskog konzula Mate Bačića sa suprugom, glazbeni svijet je predstavljao gospodin Joško Ćaleta, a klapu je svojim prisustvom počastio i ravnatelj Omiškog festivala, gospodin Mijo Stanić, koji je, između ostalog, pozdravnim govorom svečarima čestitao jubilej i zaželio uspješno promicanje hrvatske kulture kroz dalmatinske klapske pjesme.

Koncert je održan u želji i nadi da nas i ovo okupljanje klapa još više poveže i zbliži jedne s drugima i rodnim krajem. Večer je pokazala da klapska pjesma postaje sve jača spona zajedništva, ne samo u domovini, nego i izvan nje. Klape izvana posjećuju domovinu i festivale, ali i klape iz domovine posjećuju iseljene Hrvate. Na taj se način događa jedna vrsta kreativne kulturološke razmjene. Ujedinjuje nas ista pjesma, ista ljubav, isti korijeni, ista sjećanja, isti snovi, jezik i duša hrvatska, čulo se u pozdravnim uvodnim govorima. Ono što se spočetka događalo u nekoj zabitoj konobi ili slijepoj uličici maloga dalmatinskog gradića, preraslo je sebe i natkrililo svijet - sve do Argentine. Od Dalmatinske konobe do svjetske kulturne baštine!

Klapa Croatia uvodno nam je otpjevala tri pjesme: „O jablane“,  „O Marijo majko“ i „Umiri se more“. Uslijedila je ženska klapa Filiae Croatiae iz Stuttgarta sa četiri skladbe: „Samo moru virujen“, „Rusulica“, „Lipa moja zemljo“ i „Ovo mi je škola“. KUD Promona iz Promine prezentirala je publici nekoliko minuta „ojkanja“, a klapa Bunari iz Vodica izveli su: „Divici Mariji“, „Šijavica“, „Stara bunja“ i „Sagradit ću kuću“. Nakon njih je gospodin Vedranko Balara Šikić, u kratkom intermezzu, šansonjerski interpretirao uz gitaru dvije pjesme: „Ispod suhozida umra je moj dide“ i pjesmu „Tilo, upilo je“. Ženska klapa Kapric iz Zadra otpjevala je: „U zemju latinsku kad je parti dida“, „Dobra večer ružo moja“, „Zelenu granu s tugom žuta voća“ i pjesmu „Zemlja“. Potom su gosti iz Argentine, klapa B. A. iz Buenos Airesa, otpjevali: „Projden kroz pasike“, „Proplakat će me zora“, „El viejo Matias“ (Stari Matija) i „Zvona moga grada“. Kao posljednji su ponovno na pozornicu izišli sadašnji članovi klape Croatia, prvi tenor Dubravko  Šunjerga, drugi tenori Tomislav Vlahović, Radovan Radas i David Kovačić, baritoni Florian Šibenik, Christian Flüchter, David Frigan, Andrija Brkić, i basovi Ivica i Perica Franjičević, Daniel Jurakić, Branimir Krešo, koji su otpjevali još tri pjesme: „Cvijet čežnje“, „Zvona zvone prijatelji“. Potonja je pjesma, čije stihove i glazbu potpisuje David Kovačić, a obradio ju je Joško Ćaleta, praizvedena ove večeri. Prilikom izvedbe iste na pozornicu su došli nekadašnji članovi klape:  Ivo Vlahović, Bruno Dadić i Stanko Kuharić, te svi sudionici večeri kako bi na kraju zajedno otpjevali „Croatio, iz duše te ljubim“.  Gospodin Andrija Brkić se na kraju koncerta zahvalio svima, i publici i sponzorima, a Florian Šibenik je u ime klape Croatia gostima uručio zahvalnice i prigodne darove.

Kroz program su vodili gospođa Edita Lučić Jelić, dugogodišnja voditeljica Omiškog festivala, i gospodin Božo Marić.

Zahvalna münchenska publika primjetno je uživala u ovom jubilarnom koncertu podajući se iskonima predaka i zvucima klapa, upijajući note koje su im podarivale krila i odnosile ih do mora Jadranskog i prikovavale za zemlju Hrvatsku, kako bi barem načas i nakratko postajali dio njezina pijeva.

Klape su, obučene u šibenske narodne nošnje, 22.09., u jutarnjim satima sudjelovale u svečanom mimohodu u okviru Oktoberfesta, te tako i ovim načinom reprezentirali hrvatsku kulturu na najvećoj narodnoj fešti svijeta.

Fotografije

Tekst: Božo Marić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3047
Ovaj mjesecOvaj mjesec67816
UkupnoUkupno7451516

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40