Split: Dan mučenika Provincije

Prema odluci Kapitulskoga kongresa Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, u srpnju 2012., donesena je odluka da se Dan mučenika Provincije obilježava 24. rujna, na dan kada su ubijeni fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. Njima na ovaj dan u molitvi pridružujemo i ostalu braću koja su ubijena u razdoblju od 1942. do 1948. godine.

Ovo je bila prigoda da samostansko bratstvo Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu misom zadušnicom obilježi Dan mučenika Provincije.

Nakon samostanskoga kapitula, koji se održao u popodnevnim satima, u utorak 24. rujna o. g., gvardijan fra Mate Matić pozvao je nazočnu braću u crkvu Gospe od Zdravlja u 19 sati na misu zadušnicu. Župnik fra Ante Udovičić na početku je pročitao imena preminule braće (popis na kraju priloga).

Za ovu prigodu ispred glavnog oltara postavljena je zbirna fotografija slike braće i upaljene su  44 voštanice. Pjevanje su predvodili članovi župnog zbora pod ravnanjem mo. fra Stipice Grgata i s. Zorislave Radić.


Fotografije

Tekst i fotografije: fra A. B. Periša

Homilija gvardijana fra Mate Matića

I ove godine obilježavamo mučeničke smrti naše Braće Franjevaca- članova naše Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koji su stradali od 1942.-1948. godine , njih 44 , čuli smo njihova imena na početku ovog misnog slavlja. Svaka od tih smrti je jedinstvena , jer se događa u teškom razdoblju Drugog svjetskog rata i poraća. Bezbožne ideologije koje su vladale, uklanjale su sve ono što im je smetalo; vjera, Bog, Crkva.

Oznaka Crkve je da je mučenička, kroz svu povijest do naših dana. Time Crkva, poput svoga Gospodina Isusa,  potvrđuje svoju vjernost i svoju ljubav svome Bogu. Život je Božji dar, i zahvalni smo Bogu na svakom tom daru jer u svom životu želimo proslaviti Boga. To je upravo bila želja naše Braće , koji su se odazvali Bogu  u duhovnom pozivu - Franjevačkom Redu i svećeničkom životu, služeći svome hrvatskom katoličkom narodu. Uzor im je bio blaženi Alojzije kardinal Stepinac.

Sveti Franjo ljubio je sve stvoreno, kao Božje djelo i Bogu bio zahvalan za svaki život i sve stvoreno što je izrazio u pjesmi Stvorova.  Kad su prva Braća podnijeli mučeništvo radi navještaja  evanđelja uskliknuo je: Sada znam da imamo Braću!

Riječ Božja , potiče nas  da se  uvijek radujemo i kličemo u Gospodinu i u nevoljama života, kušnjama u kojima se zlato kuša.

Na današnji dan 24. rujna  1943. u Brnazama  je od njemačkog vojnika,  bačen u vatru i spaljen fra Rafo Kalinić, nakon što je podijelio sv. sakramente  jednom bolesniku. Izvještaj o njegovoj smrti napisao je gvardijan i župnik iz Sinja. Istog dana  ubijeni su od partizana u Rupnom Dolu u Hercegovini fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. Njihovo stradanje i smrt opisala su dvojica svećenika.

Katekizam Katoličke Crkve više brojeva posvećuje pojmu mučenik. U broju 2473. piše:

„Mučeništvo je vrhovno svjedočanstvo dano za istinu vjere; označuje svjedočanstvo koje ide do smrti. Mučenik daje svjedočanstvo za Krista umrlog i uskrslog, s kojim je sjedinjen ljubavlju. Daje svjedočanstvo za istinu vjere i kršćanske nauke. On podnosi smrt činom jakosti.“

Sv. Ivan Pavao II. na prijelazu Crkve iz II. u III. tisućljeće pozvao jer da se popišu svi oni koji su izgubili svoje živote u ratnim stradanjima, da se  njihova imena ne zaborave.

Naša franjevačka provincija spremno se odazvala tom pozivu te je, s ljubavlju i poštovanjem, prema stradaloj braći, nastojala iznijeti na svjetlo dana njihove kreposne živote i njihove mučeničke smrti i učinila ih dostupnima javnosti u naše vrijeme.

U povijesti Crkve  smrt mučenika  bila je sjeme novih kršćana. To i mi možemo posvjedočiti. Nakon mučeničke smrti naše braće, kada je zavladao bezbožni komunizam, javila su se brojna duhovna zvanja u naše sjemenište, sjemenište je bilo puno, sve ih nisu mogli primiti, što je bio znak da Gospodin šalje svoj blagoslov.

Danas kada su njihova imena, njihovi životi, izišli na svjetlo dana, otkrivamo veličinu njihovih kreposti, koje su izvirale iz izgrađenog duhovnog života, koji je bio prožet življenjem sakramentalnog života, sv. misa, molitvenog života i evanđeoskih savjeta koje su preuzeli u doživotne zavjete, živeći Pravilo sv. Franje. Duboka molitva davala im je jakost izdržati u kušnjama života. Svoj zemaljski život, završavali su u najljepšem razdoblju života, kada se pred njima trebao u punini ispuniti životni poziv, redovnika i svećenika, da duhovna dobra  i intelektualne spoznaje prenesu svome narodu, posebno mladima, kao dobri pastiri.

Zato je i danas važno upoznavati njihove živote i žrtve da nas potiču na dobro.

Ovih dana proslavili smo spomendan svetih Kornelija pape i Ciprijana biskupa – mučenika. Ciprijan piše svome bratu Korneliju:

„Predragi brate, upoznali smo slavna svjedočanstva vaše vjere i kreposti; radosno smo primili pohvalu vašeg ispovijedanja te se smatramo sudionicima u vašim zaslugama i pohvalama. Doista, budući da nam je jedna Crkva , jedno mišljenje i sloga, koji da se svećenik ne veseli pohvalama svoga sudruga kao svojim vlastitima ili koji brat da se ne raduje radosti svoga brata?...

Predragi brate, zasjala je vjera koju je o vama obznanio blaženi Apostol. Već je tada u duhu predviđao tu pohvalu snage i čvrstine i navješćujući buduće, posvjedočio je vaše zasluge; dok je roditelje hvalio nadahnjivao je sinove. Dok ste tako bili jednodušni i pokazali se čvrstima, i ostaloj ste braći dali divan primjer jednodušnosti i čvrstoće.“

Naša braća mučenici bili su poticaj ostaloj braći u Provinciji, kako izdržati u kušnjama života –strogim zatvorima i neljudskim  uvjetima za život, dok su obavljali ponižavajuće poslove, molitva krunice davala im  je snagu a slavljenje sv. mise u nemogućim uvjetima – bilo je izvor radosti. Mogli su se nositi s teškoćama i progonstvima u pastoralu i provokacijama na razne načine. Snaga vjere i Božja ljubav nadvladala je sva ta zla.

Nama danas neka naša braća mučenici budu uzori u življenju svoga poziva – duhovnog života, da i mi u svojim svakodnevnim kušnjama ostanemo vjerni svome Bogu. Neka nam budu zagovornici na životnim putovima. A mi molimo Gospodina da njihovi životi u Crkvi budu proslavljeni čašću oltara. Amen.

Ubijeni redovnici Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja

1942. - 1948.

1       Fra Paško Bačić

2       Fra Petar Bačić

3       Fra Leonard Bajić

4       Fra Krsto Bazo

5       Fra Ante Benutić

6       Fra Petar Berković

7       Fra Ivan Bezina

8       Fra Frano Borić

9       Fra Jozo Borković

10        Fra Stanko Bradarić

11        Fra Žarko Carev

12        Fra Ante Cvitanović

13        Fra Karlo Ćulum

14        Fra Josip Erceg

15        Fra Augustin Glavaš

16        Fra Petar Glavaš

17        Fra Ladislav Ivanković

18        Fra Jozo Jerković

19        Fra Rafo Kalinić

20        Fra Anselmo Kamber

21        Fra Anselmo Kovačić

22        Fra Milan Lapić

23        Fra Stanko Milanović

24        Fra Jozo Olujić

25        Fra Petar Paviša

26        Fra Ante Pavlov

27        Fra Vlade Pavlov

28        Fra Jozo Poljak

29        Fra Bone Radonić

30        Fra Serafin Rajić

31        Fra Ante Romac

32        Fra Ivan Romac

33        Fra Pavao Silov

34        Fra Nikola Šabić

35        Fra Božidar Šimić

36        Fra Valentin Šimić

37        Fra Vjekoslav Šimić

38        Fra Dominik Šulenta

39        Fra Kruno Tadin

40        Fra Metod Vezilić

41        Fra Matej Vodanović

42        Fra Rudolf Vučić

43        Fra Božo Vugdelija

44        Fra Andrija Zjačić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1801
Ovaj mjesecOvaj mjesec47446
UkupnoUkupno7431146

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60