Split: Novi broj lista "Marija"

Misionarska svijest

U povodu 100. obljetnice apostolskog pisma ”Maximum illud”, kojim je papa Benedikt XV. htio Crkvi dati nov poticaj za misijsku djelatnost, papa Franjo zatražio je da ovogodišnji listopad proživimo kao izvanredan mjesec misijskog djelovanja. Time je želio u svima koji su kršteni obnoviti misionarsku svijest: svjedočiti vjeru u Boga svojim životom i radom, čime sudjelujemo u evanđeoskoj preobrazbi sebe, svoga naroda i domovine te cijeloga svijeta.


Za bezbožnoga režima u propaloj državi nije bilo slobodno živjeti svoju vjeru. Crkva je bila zatvorena ”u sakristiju”, a o zbivanjima izvan nje nije se smjela izjašnjavati. Ni njezini predvodnici, niti obični vjernici. Nakon demokratskih promjena brojni su svoju vjeru napokon smjeli slobodno javno ispovijedati. Kršćanski pozdrav posvuda se mogao čuti, a u crkvama vidjeti nova lica. Na malim ekranima mogla su se gledati ne samo vjerska slavlja nego i blagoslovi. Pripreme za Božić preselile su se iz obitelji na trgove i ulice. Izborom naslovnikâ župa za zaštitnike gradova i općina, vjersko ozračje osjećalo se i u društvu... No, sve to nije dugo potrajalo. Kršćanski pozdrav već je gotovo iščezao. Zbog nedobivenih povlastica, nekih u crkvi više nema. Crkvene službenike vidimo na televiziji uglavnom kad se dogodi nešto negativno. Trgovine rade i nedjeljom, došašće je pretvoreno u promidžbu koječega. Blagdani naslovnika župa poprimaju sve više svjetovni značaj. Način života poprima duh posvjetovnjačenja, pa iščezavaju kršćanske vrjednote... Bučna šačica, sa svojim nalogodavcima i medijima, Crkvu i vjeru ponovno tjera u sakristiju.

Na posljednjem popisu pučanstva, velika većina hrvatskih građana izjasnila se vjernicima. Bilo bi, stoga, naravno da na hrvatskom ozemlju vlada kršćansko ozračje. Ono ovisi najviše o nama. Istina, nemamo moćnih nalogodavaca i medije, ali ako imamo vjeru, ništa nam nije nemoguće. Vjera nam pomaže sve oko sebe vidjeti u pravom svjetlu, a svijet u kojem živimo promatrati Božjim očima. Kao Božji dar, ona se prenosi od čovjeka do čovjeka. To je zadaća svih koji su kršteni. Svjedočeći vjeru osobnim životom stvaramo kršćansko ozračje u obitelji i društvu, na ulici, u školi i na radnom mjestu. U tom poslanju Majka Isusova prati nas svojim zagovorom da što dosljednije živimo svoj poziv djece Božje, braće u Kristu i aktivnih članova Crkve.

UREDNIK

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas726
Ovaj mjesecOvaj mjesec56414
UkupnoUkupno7523247

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46