Hrvace: Proslava Gospe Žalosne i blagoslov kipa bl. Alojzija Stepinca

U Hrvacama je svečano proslavljen blagdan Gospe Žalosne i blagoslovljen kip bl. Alojzija Stepinca.

Trodnevnicom je započela priprava za blagdan. Prvi dan trodnevnice, 12. rujna o. g. započeo je krunicom, litanijama i molitvom 7. Gospinih žalosti, nakon čega je sv. misu predvodio fra Tino Labrović.

Drugi dan predvoditelj misnog slavlja bio je fra Nikica Ajdučić. Iza mise u crkvi je bilo predstavljanje knjige Sto godina Dalmatinaca u Feričancima. Nakon toga klapa Hrvace s još 9 klapa uveselili su nas prekrasnim pjesmama.

Treću je večer sv. misu predvodio don Josip Bečić. Nakon mise KUD-ovi su nas, u novoj športskoj dvorani, vratili svojim pjesmama i plesovima u našu dičnu i ponosnu prošlost.

Na samu svetkovinu, 15. rujna u 10.00 sati okupili smo se u našoj crkvi. Pjevane Gospine litanije predvodio je župnik fra Neven Pavlinušić, a misno slavlje mons. Juraj Batelja, voditelj kauze za proglašenje svetim, bl. Alojzija Stepinca. U svečanoj procesiji sliku Gospe Hrvatačke nosili su alkari i alkarski momci iz Hrvaca, kao i mladići u narodnim nošnjama cetinskog kraja. Pratila su je djeca i djevojke u narodnim nošnjama, ministranti, veliki i mali zbor, svećenici i mnoštvo vjernika. S Gospinom slikom došli smo do kipa bl. Alojzija Stepinca. Kip, rad akademskog kipara Jure Žaje, visok je zajedno s postoljem 3,10 m.  Mons. Batelja blagoslovio je kip, kao i novu sliku sv. Obitelji u kapelici pored kipa i obratio nam se biranim riječima povezujući Gospu Žalosnu i našega Blaženika u patnji za Boga i svetu nam vjeru. Kip je postavljen u uređenom parku u centru Hrvaca. Procesija se zatim vratila u crkvu i nastavila svečano misno slavlje. Uz svečano pjevanje, nadahnutu propovijed nastavljen je poseban sveti dan i veliki događaj za našu župu.

Ojačani duhovnom nazočnošću našega bl. Alojzija, puni dojmova i radosni razišli smo se svojim kućama te, kao dobri domaćini, počastiti svoje goste.

Blaženi Alojzije čuvaj i blagoslovi naše Hrvace.

Tekst: Fra Neven Pavlinušić

Fotografije: AB foto

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Drniš: Festival zborske duhovne glazbe "Jubilate Deo" (pozivnica)

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas81
Ovaj mjesecOvaj mjesec54540
UkupnoUkupno7190192

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38