München: Primopredaja

 

U nedjelju, 15. rujna 2019. u prepunoj crkvi St. Michaela u središtu grada vjernici i pastoralno osoblje HKŽ München oprostili su se od dugogodišnjeg voditelja župe fra Borisa Čarića koji je od 2011. godine obnavljao dužnost voditelja najveće hrvatske iseljeničke župe. Fra Boris je od 2008. godine do 2011. obavljao službu dušobrižnika u ovoj župi. Na nedjeljnom misnom slavlju ujedno je uveden u službu novi voditelj, a dosadašnji gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske, fra Petar Klapež. Preko 1500 vjernika okupilo se na ovom posebnom misnom slavlju kako bi molitvom i pjesmom izrazili zahvalnost fra Borisu koji je proteklih 11 godina neumorno djelovao na dobrobit Crkve i hrvatskog naroda. Misno je slavlje započelo procesijom u kojoj su sudjelovali dušobrižnici župe München fra Boris Čarić, fra Marinko Vukman, fra Jozo Župić, fra Filip Mimica, fra Petar Komljenović, novi voditelj župe fra Petar Klapež, voditelj ureda za strane vjernike pri biskupiji München-Freising msgr. dr. Alexander Hoffmann, đakoni Ivica Visković i Daniel Jurić. Osim dušobrižnika u procesiji su sudjelovali i mnogobrojni ministranti kao i folkloraši iz folklorne skupine Fra Andrija Kačić Miošić koji su nosili dvije zastave: hrvatsku i bavarsku. Mladi su folkloraši bili obučeni u narodne nošnje hrvatskih krajeva.


Msgr. Hoffmann u svojoj je propovijedi istaknuo kako se fra Boris cijelim svojim bićem brinuo za dobrobit svojih sunarodnjaka koji su u njemu uvijek pronalazili podršku i utjehu. Došao je kao mladi svećenik raditi na Gospodinovoj njivi i uvijek je spremno služio svojoj hrvatskoj zajednici, ali je ujedno bio i na usluzi nadbiskupiji u provođenju različitih projekata. Bio je i spona za suradnju sa njemačkim vjernicima i vjernicima katoličkih misija drugih naroda na području ove nadbiskupije. „Hvala ti, fra Borise, na 11 godina službe u našoj nadbiskupiji, neka te Gospodin obdari radošću i blagoslovom u tvom daljnjem životu“ - poručio je msgr. Hoffmann.

U ime župnog  vijeća predsjednik Dinko Grgić zahvalio je fra Borisu na neumornom radu sa svim generacijama hrvatskih iseljenika.

Na kraju misnog slavlja msgr. Hoffmann je odlukom kardinala Marxa u službu voditelja hrvatske katoličke župe uveo fra Petra Klapeža kojemu je poželio uspješan i blagoslovljen rad među iseljenim Hrvatima. Novi župnik kratko se predstavio okupljenim  vjernicima ističući svoju zahvalnost što je izabran za voditelja najveće hrvatske iseljeničke župe: „Želim nastaviti sve ono što su moji prethodnici na ovom mjestu već 70 godina uspješno realizirali. Želim održati kontinuitet očuvanja našeg vjerskog i nacionalnog identiteta“ - poručio je novi župnik fra Petar Klapež.

U kratkom govoru na kraju misnog slavlja fra Boris se oprostio od svojih vjernika ističući kako je na Gospodnjoj njivi još uvijek puno posla, i kako se nada da je svojim djelima mogao privući brojna srca k Gospodinu. Veliki pljesak okupljenih vjernika bio je potvrda dubokog traga koji je fra Boris ostavio među vjernicima u Münchenu. Fra Borisu je uime župnog vijeća prigodni dar uručio dopredsjednik Ante Moro.

Misno slavlje su svojim pjevanjem uljepšali i uzvisili članovi župnog mješovitog zbora pod ravnanjem s. Nikoline Bilić.

Fotografije

Tekst i snimke: Anđela Drmić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

WIESBADEN-NAUROD: Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1694
Ovaj mjesecOvaj mjesec73289
UkupnoUkupno7540122

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70