Proložac: Proslava Velike Gospe u Zelenoj katedrali

Zelena katedrala, središnje mjesto proslave Velike Gospe u Imotskoj krajini, i ove je godine bila dupkom ispunjena. U to kultno mjesto, uz izvor Vrljike i obližnja Dva oka, dva biser jezera, i ove se godine slilo mnoštvo svijeta s ovu i onu stranu obližnje državne granice. Na središnje slavlje, koje je započelo procesijom u 10,30, prispjelo je mnoštvo mladih i starijih, djece, roditelja i cijelih obitelji koji su Presvetoj Djevici došli s različitim motivima: tkogod joj za primljene milosti zahvaliti, tkogod joj nešto preporučiti, a svi skupa se pod njezinu majčinsku zaštitu staviti. U usporedbi s prošlom godinom,  Katedrala je ove godine dočekala vjernike i hodočasnike u znatno drukčijem, obnovljenom izdanju: zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji uz magistralnu je cestu u cijeloj dužini podignut novi zid, izgrađen nogostup i postavljena rasvjeta, dok je na području same Katedrale, zajedničkim snagama Općine i župe Proložac (načelnika Mate Lasića i župnika fra Vinka Gudelja), rekonstruiran most, napravljene tribine za zbor te su odstranjene dotrajale, oronule i rizične topole koje je zamijenio poljski jasen.

No da proslava Gospina Uznesenja bude na doličnoj visini, svetkovini je prethodila duhovna priprava, trodnevnica, tijekom koje su prološke i druge vjernike svojim nadahnutim propovijedima pripravljali trojica duhovnika i svećenika: prvoga dana trodnevnice (ponedjeljak) svetu misu u 19 sati je predvodio i nadahnuto propovijedao fra Nedjeljko Čarapić, župnik u Podbablju, s kojim je nastupio i njegov župni zbor. Drugi dan trodnevnice (utorak) misu je predvodio i propovijedao fra Frano Laco, župnik u Zmijavcima, a treći dan (srijeda) fra Zvonko Tolić, voditelj Hrvatske katoličke misije u Berlinu, koje je je preko Mise pratio prološki župni zbor.

Nakon duhovne priprave i trodnevnice uslijedio je dan svetkovine – Velika Gospa. Ni Danica zvijezda još nije bila izišla, a oko Gospine su se crkve na Vrljici, već u 4 sata ujutro, okupili svećenici, njih petnaestak, koji su pričikali i ispovijedali vjernike i hodočasnike koji su u skupinama ili pojedinačno pristizali na jutarnje svete mise. Prvu jutarnju Misu u 5 sati predvodio je i prigodnu propovijed održao fra Nediljko Jukić, profesor biologije na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, koji uz svoje profesorske obveze ima vremena i ljubavi također i za pastoralnu ispomoć u prološkoj župi. Drugu svetu misu u 5,30 na Opačcu, na kojoj se sabralo više tisuća vjernika, pretežito mladih, imao je fra Zoran Kutleša, zamjenik Provincijala u Provinciji Presvetog Otkupitelja, koji već godinama predvodi misu na tom mjestu; ta jutarnja misa na Opačcu vrlo je znakovita i dugovita: na tom se je mjestu slavila u predtursko, a zatim se (kriomice) nastavila i u tursko doba, prije svanuća, da „nekrst“ ništa ne vidi i ne zamijeti. U 6 sati Misu je predvodio i kratku propovijedao održao fra Jakov Udovičić, župni vikar u Vinjanima; u 7 sati fra Radoslav Tolić, dušobrižnik u Stuttgartu; u 8 sati fra Ivica Omazić, župnik u Runoviću; u 9 sati fra Vuk Buljan, voditelj Hrvatske katoličke misije u Kölnu. Preko svih Misa naizmjenice su svirale časne sestre Terezina Bašić i Sanja Stojić. Dok se u crkvi misilo, pjevalo, molilo i oko Gospine slike pobožno obilazilo, dotle su ostali svećenici, u vrtu ispred crkve, neumorno ispovijedali: kad bi se koji umorio, pošao bi na na kratku okrijepu u kuću Joze Grbavca koji se svake godine, sa svojom suprugom Katom, nesebično stavi na raspolaganje svećenicima i pripremi im doručak; poslije „prišne“ okrijepe ponovno se vraćalo u crkveni vrt, gdje je ruka bila stalno u zraku uz popratne riječi: … i ja te odriješujem od grijeha tvojih!

U 10,30 započelo je središnje misno slavlje. Predvodio ga je msgr. Marko Semren, nekoć fratar Provincije Bosne Srebrne, a sada pomoćni biskup u Banja Luci. Uz mnoštvo svijeta, negdje oko 15.000, na Misi je, kao vjernica i hodočasnica, bila i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, u čijoj su pratnji bile brojne osobe iz društvenog, političkog, kulturnog i vojnog miljea. Poslije dr. Franje Tuđmana, koji je u Zelenoj katedrali bio 1993. godine, ona je drugi hrvatski predsjednik koji nas je pohodio i, dakako, vrlo obradovao. Misno slavlje bilo je zaista na visini te velike svetkovine:  uzveličalo ga je 10 zborova iz raznih župa Imotske krajine, kojima je dirigirao Mario Cikojević, a za orguljama pratio Mateo Grabovac. Dok se u Zelenoj katedrali misilo, kod crkve i oko crkve bilo je i dalje vrlo živo, jer su vjernici stalno pristizali za ispovijed pa se svećenici nisu odvajali od svojih stolica. Dok su svećenici ispovijedali, dotle su  časne sestre (Jelena Lončar, Antonela Malenica, Jasna Kasalo), kao brižne Marte, upisivale svete mise i brinule se oko ostalih stvari u crkvi i izvan nje, a na raspolaganju tijekom proslave bili su i bogoslovi: fra Marko Plejić i fra Richard, simpatični tamnoputi afrikanac iz Konga.

Poslije Mise uslijedio je ručak u dvorani pokraj župne kuće u Prološcu, na kojemu su se okupili brojni uzvanici: uz svećenike, na objedu je bila i predsjednica Republike te drugi ugledni gosti i uzvanici. Sve je njih na početku biranim riječima pozdravio župnik fra Vinko. Nakon što su joj uručeni prigodni darovi, predsjednica je otišla na Trsat, ali su ostali gosti i uzvanici i dalje ostali u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi. Nije nedostajalo ni pjesme, od kojih je neke započinjao i biskup Semren.

Poslijepodnevnu svetu misu u crkvi na Vrljici u 19 sati predvodio je i vrlo nadahnutu propovjedničku riječ uputio fra Petar Lubina, dugogodišnji urednik marijanskog časopisa „Marija“. Blažena Djevica Marija i marijanska tematika njemu je vrlo bliska pa su prisutni vjernici imali što čuti i „u srce pohraniti“.

Velika Gospa je velika svetkovina. U Prološcu i Zelenoj katedrali proslavljena je vrlo svečano, kako i dolikuje: Bogu na slavu, Gospi na čast, a svima na radost i duhovnu okrijepu. I dogodine budi tako!

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas965
Ovaj mjesecOvaj mjesec56653
UkupnoUkupno7523486

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43