Studenci: Trodnevnica i proslava Sv. Roka

Naša se župna zajednica za proslavu blagdana Sv. Roka pripremala trodnevnicom koja je započela u utorak, 13. kolovoza. Misno slavlje prvog dana u Kapeli Podgredom predvodio je župnik fra Zoran, a animirali su članovi Franjevačkog svjetovnog reda i dio članova Mješovitog župnog zbora.

Fra Zoran je u propovijedi govorio o djelima svetog Roka kojima je potvrđivao svoju vjeru te se nije libio pomagati najpotrebitijima. „...U onome vremenu, a i u sadašnjem bi potez svetog Roka bio revolucionaran. Naime, on se odrekao svoga plemićkog statusa i kao jedini naljednik i svega obiteljskog materijalnog bogatstva te se odlučio na suživot i pomoć onima koji su živjeli u bijedi i potpunom siromaštvu... Zapitajmo se koliko smo se mi svi spremni odreći se u korist onih koji su potrebiti?! Pomažemo li uopće braći i sestrama u nevolji? Primjećujemo li one kojima je pomoć potrebna ili smo zaslijepljeni osobnim materijalnim užitcima? Kako svjedočimo svoju vjeru i imamo li uopće hrabrosti svjedočiti pouzdanje u Gospodina? Na sva ova pitanja odgovor nam daje primjer svetog Roka i svih svetaca poput njega. Ugledajmo se u njihov primjer, a neka u našim obiteljima po zagovoru sv. Roka jača nadahnuće za odvažnije kršćansko djelovanje“.

Misno slavlje drugog dana trodnevnice predvodio je fra Ivica Omazić, župnik Runovića u suslavlju sa župnikom fra Zoranom i don Markom Trogrlićem. U nadahnutoj propovijedi fra Ivica je naglasio kako je sveti Roko, kojega naša župna zajednica od davnina slavi kao suzaštitnika bio čovjek koji se opredjelio za dobro, slušao je evanđelje i vršio djela ljubavi. I sam je obolio od kuge i čudesno ozdravio, ali je na kraju opet doživio križ kada su ga njegovi sumještani bacili u tamnicu i krivo optužili. Njegova je veličina ipak prepoznata i ljudi su ga počeli štovati kao sveca i utjecali se njegovu zagovoru. „...Budimo i mi nadahnuti primjerom svetoga Roka. Donosimo u svoje domove u svoje obitelji više pažnje i ljubavi, budimo strpljiviji i bolji ne samo prema ukućanima nego i prema susjedima i svim ljudima. Upravo smo svi mi koji se nazivamo kršćanima pozvani davati primjer spremnosti na činjenje dobra...“

Misno slavlje trećeg dana trodnevnice svetom Roku, a ujedno i Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je u Crkvi sv. Ilije don Marko Trogrlić, a animirali su mladi iz župe i članovi Mješovitog župnog zbora pod ravnanjem Marija Cikojevića. Don Marko je naglasio kako je proslava Velike Gospe za nas katolike zasigurno najveća Marijanska svetkovina kada slavimo Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo dušom i tijelom. Razmišljajući o Marijinom uskrnuću iščekujemo i nadamo se u svoje vlastite uskrse, a to možemo postići ako slijedimo Marijinu vjeru, ako joj se utječemo s pouzdanjem. Crkva nam lijepo kaže kako nam je Marija slika i putokaz naših putovanja prema vječnosti. „...Stoga se trudimo slijediti Njen primjer, molimo Njen zagovor. Neka nam Ona pomogne da u svome životu nasljedujemo i ostvarimo ono što je Ona ovdje na zemlji ostvarila kako bi i mi po takvom životu zadobili nebesku slavu...“.

Svetu misu na sam blagdan Svetog Roka predvodio je don Vlado Mikrut, svećenik u miru Đakovačko-osječke nadbiskupije (rodom iz Slivna), a koncelebrirali su župnik fra Zoran Jonjić i don Marko Trogrlić. Don Vlado je u nadahnutoj propovijedi govorio o savršenstvu Božjeg djelovanja kroz različite prispodobe, a ta djelovanja počesto ne prepoznajemo kao ona po kojima nas Gospodin usmjerava na pravi put i približava svojoj neizmjernoj ljubavi. „...Stoga bi se svi trebali zapitati: Vjerujemo li Bogu ili samo iz običaja izjavljemo kako vjerujemo u Boga. Primjeri života i djelovanja svetaca poput svetog Roka nas upozoravaju i poučavaju da uvijek imamo na umu kako je sve što Gospodin čini savršeno i vjerujmo ne samo u Boga već Bogu... Molimo i zahvaljujmo za sva dobročinstva i djela Njegove neizmjerne Ljubavi čiji su plodovi itekako vidljivi u ovoj Vašoj živoj župnoj zajednici!“. Misno su slavlje animirali članovi Mješovitog župnog zbora pod ravnanjem Ante Babića i mladi iz župe. Nakon misnog slavlja upriličeno je tradicionalno druženje ispod drevnog oraha do kasnih večernjih sati. Župnik se zahvalio svima koji doprinijeli da slavlje Sv. Roka bude svečano i dostojanstveno.

Fotografije

Tekst i fotografije: Ljudevit Cikojević

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas712
Ovaj mjesecOvaj mjesec49776
UkupnoUkupno7433476

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46