Fra Leonard Bajić

RIJEČ O. PROVINCIJALA

  •  
    • "Pravednici zazivaju, i Gospodin ih čuje,
    • izbavlja ih iz svih tjeskoba.
    • Blizu je Gospodin onima koji su skršena srca,
    • a klonule duše spasava."
  • Ps 34/33, 18-19.

 

Drago mi je da na svjetlost dana izlazi uzorni član naše Provincije o. Leonard Bajić koji je obradio fra Stjepan Čovo. Time oživljuje njegova uspomena u našoj javnosti. On to zaslužuje, jer može stajati uz bok drugih, vrijednih i zaslužnih članova naše zajednice, čije smo živote i rad mogli čitati u drugim edicijama i s njima se upoznavali. Fra Leonard je, nažalost, dosad ostao malo poznat ili bolje rečeno, ostao je zaboravljen. Nad njim se nadvila prisilna šutnja. Njegovo se ime kroz dugi niz komunističke vladavine nije smjelo ni spominjati, a kamoli ga isticati. Znamo da je bio vrijedni odgojitelj, zelantni pastoralni radnik, poznati pučki propovjednik, cijenjeni profesor, plodan pisac, a nadasve neustrašivi karakter i mučenik, žrtva komunističkog progona Crkve i njezinih vjernika. Upravo mi je drago da se ovim djelom njegovo ime iznosi iz zaborava i stavlja pred nas i našu javnost kao dični član naše redovničke zajednice.

Fra Leonardov je život svijetli primjer ustrajnoga rada i redovničkog življenja.  Nepravedno je osuđen u montiranom procesu u Zagrebu oko tvornice "Gaon" na 12 godina stroge robije s drugom našom braćom i nekim civilima. Umro je u neljudskim životnim uvjetima u zatvoru 17. veljače 1948. u Staroj Gradiški i na zatvorskom groblju "Uskoci" pokopan. Nikada nisu, nažalost, ekshumirani njegovi zemni ostaci i dostojno sahranjeni u neku franjevačku grobnicu. Nigdje mu nije podignuto neko posebno obilježje, iako ga je zaslužio.

Ovaj rad osvjetljuje fra Leonardov život. Mislim da je pisac uspio prikazati tko je bio fra Leonard i koje su sastavnice omeđile njegovo životno usmjerenje. Rad iznosi mnoge detalje i pojedinosti iz njegova života. Možemo s pravom kazati da je to bio istinski ostvareni život. Svatko tko uzme ovaj rad u svoje ruke, obradovat će se i duhovno obogatiti bilo da ga pročita ili barem pomno prelista. Na temelju iznesenoga, vjerujem, fra Leonardu će biti odano dužno i zaslužno priznanje za njegov istinski i neporočni redovničko-svećenički život, a navlastito za herojsko držanje tijekom procesa i izdržavanja zatvorske kazne. Znamo da su za vrijeme Drugog svjetskog rata i vremena iza rata u našoj zajednici stradala na razne načine 44 fratra. Svaki od njih zaslužuje posebnu studiju, jer trud oko njihova osvjetljenja jest i ponos da smo imali vrijedne članove koji su se borili za uzvišene kako vjerske, tako i narodne ideale. Ovim će radom fra Leonard sada progovarati i slati nam poruke kako treba ostati vjeran Bogu, Crkvi i Redu i uz cijenu vlastitog života poput kršćanskih mučenika i svetaca.

Smatram da se ovim radom naša zajednica odužuje fra Leonardu i da mu podiže spomenik veći i vredniji od bronce ili kamena.

Zahvaljujem o. fra Stjepanu u svoje ime i u ime naše provincijske zajednice što nam je prikazao fra Leonarda u njegovu pravom izdanju kao čovjeka, redovnika, svećenika, a nadasve istinskog Kristova sljedbenika i njegova svjedoka.

 

Split, 15. studenoga 2002.

Fra Žarko Maretić, provincijal Provincije Presvetoga Otkupitelja,

Trg Gaje Bulata 3, HR-21000 SPLIT

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas5514
Ovaj mjesecOvaj mjesec65763
UkupnoUkupno7532596

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58