Kruševo: Blagoslov kipa "Fra Ante Pavlov"

Blagoslov kipa

Lik fra Ante Pavlova, visok 220 cm, izradio je mladi akademski umjetnik Maroje Batić. Prikazuje fratra koji u svojim rukama nudi vodu za piće. Djelo je odliveno u ljevaonici ,,Ujević“ u Zagrebu, a u Kruševu, na blagdan zaštitnika župe sv. Jurja, 23. travnja 2019., otkrit će ga i blagosloviti umirovljeni vojni biskup msgr. Juraj Jezerinac.


Fra ANTE PAVLOV, mučenik

Kruševski župnik, od 1933. do 1944. godine, fra Ante Pavlov, rođen je 1905. u Kaštel Gomilici. Osnovnu je školu završio u rodnom mjestu, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju, a teološki studij na Franjevačkoj visokoj bogosloviji u Makarskoj. U Franjevački je red stupio 1922. na Visovcu, a za svećenika je zaređen 1928. godine.

Nakon nekoliko godina pastoralnog rada u raznim župama, godine 1933. imenovan je župnikom u Kruševu. Bio je veoma poduzetan svećenik pa je, između ostaloga, organizirao gradnju vodovoda u Kruševu, od izvora Osojnice na brdu Orljaku do sredine sela. Tom se vodom seljani i danas služe.

Vihor Drugoga svjetskog rata stravičnom je brutalnošću harao Kruševom. Smireni i samozatajni je fra Ante ostao uz svoj narod. Ugled koji je uživao u narodu stajao ga je glave. Pred Božić su 1943. partizani provalili u župnu kuću, uhitili fra Antu i s trojicom ga župljana -

Štipanom Anićem, Ivom Šošom i Rokom Erslanom - odveli i zatočili u pravoslavnom selu Žegaru. Kroz mjesec su ih dana podvrgavali strašnim mukama i konačno umorili 22. siječnja 1944. U izvješću koje je karinski gvardijan fra Kruno Tadin poslao Provincijalatu piše: „Fra Ante je bio silno mučen i, poslije nego su mu izvadili oči, ubijen je iz puške.“ Uspomena na dobroga svećenika i mučenika fra Antu i danas je živa u Kruševu. O 75. obljetnici mučeništva (1944. - 2019.) župa mu sv. Jurja, u znak zahvalnosti, podiže brončani lik uz česmu vode osojničke. Jer je kao Isus dao narodu svojemu krv i vodu.


 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas942
Ovaj mjesecOvaj mjesec68400
UkupnoUkupno7058131

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 62