Generalne konstitucije FSR-a

 

Osmi naslov

U ZAJEDNIŠTVU S FRANJEVAČKOM OBITELJI I S CRKVOM

Članak 98

 1. Franjevci svjetovnjaci neka se trude živjeti u uzajamnome životnom zajedništvu sa svim članovima Franjevačke obitelji. Neka budu pripravni promicati zajedničke inicijative ili u njima sudjelovati s redovnicima i redovnicama Prvoga, Drugoga i Trećega reda, sa svjetovnim institutima i s drugim crkvenim skupinama laika koji priznaju Franju uzorom i nadahniteljem, kako bi sudjelovali u širenju Evanđelja, kako bi otklanjali uzroke isključenosti iz društvenog života i kako bi bili sredstvo mira. (Prav. 1)
 2. Moraju gajiti posebni osjećaj, koji će se pretvoriti u konkretne poduhvate bratskoga zajedništva, prema sestrama kontemplativnoga života koje, kao sv. Klara Asiška, svjedoče u Crkvi i u svijetu i od čijega posredovanja očekuju obilje milosti za bratstvo i za apostolska djela.

 

Članak 99

 1. Kao živi dio Božjega naroda te nadahnjujući se na Serafskome ocu, neka franjevci svjetovnjaci, „ujedinjeni punim zajedništvom s papom i biskupima“, nastoje upoznati i produbiti nauk koji predlaže crkveno učiteljstvo po svojim najznačajnijim dokumentima i neka budu pozorni na prisutnost Duha Svetoga koji oživljava vjeru i ljubav Božjega naroda.[87] Neka sudjeluju u pothvatima koje poduzima Sveta Stolica posebno na onim poljima na koja su pozvani raditi snagom svjetovnoga franjevačkog poziva. (Prav. 6)
 2. FSR, kao javno međunarodno udruženje, povezan je posebnim vezom s Rimskim Biskupom koji je odobrio Pravilo i potvrdio poslanje FSR-a u Crkvi i u svijetu.

 

Članak 100

 1. Poziv „na ponovno građenje“ Crkve mora pokretati braću da ljube i žive iskreno zajedništvo s partikularnom Crkvom u kojoj razvijaju vlastito zvanje i ostvaruju svoje apostolske obveze, svjesni da je u biskupiji na djelu Kristova Crkva.[88]
 2. Neka svjetovni franjevci odano ispunjavaju zadaće na koje su dužni u odnosu na partikularnu Crkvu; neka pomažu apostolske aktivnosti i socijalne djelatnosti koje postoje u biskupiji.[89] U duhu služenja neka budu nazočni u životu biskupije kao bratstvo FSR-a, spremni surađivati s ostalim crkvenim grupama i sudjelovati u pastoralnim vijećima.
 3. Vjernost vlastitoj karizmi, franjevačkoj i svjetovnoj, te svjedočenje iskrenoga i otvorenog bratstva jesu njihovo prvotno služenje Crkvi koja je zajednica ljubavi. Neka ih se u njoj prepoznaje po onome što „jesu“, a iz čega proizlazi onda i njihovo poslanje.

 

Članak 101

 1. Svjetovni franjevci neka surađuju s biskupima i neka slijede njihove upute jer su oni upravitelji služenja Riječi i Liturgije kao i koordinatori raznovrsnih oblika apostolata u partikularnoj Crkvi.[90]
 2. Bratstva su podložna budnosti ordinarija ukoliko obavljaju svoje djelovanje u partikularnoj Crkvi.

 

Članak 102

 1. Bratstva osnovana u župi [župnoj crkvi] neka nastoje surađivati u animiranju župske zajednice, liturgije i bratskih odnosa; neka se uključe u apostolat kao cjelinu osobito u djelatnostima koje su srodne svjetovnoj franjevačkoj tradiciji i duhovnosti.
 2. U župama povjerenima redovnicima franjevcima bratstva služe, ostvarujući plodnu životnu uzajamnost, posredovanju i svjedočenju svjetovne dimenzije franjevačke karizme u župskoj zajednici. Neka se dakle, sjedinjeni s redovnicima, brinu za širenje evanđeoske poruke i franjevačkoga stila života.

 

Članak 103

 1. Ostajući vjerna vlastitome identitetu, bratstva će se brinuti da iskoriste svaku prigodu za molitvu, za formaciju i za djelatnu suradnju s ostalim crkvenim grupama. Neka rado prihvaćaju one koji, makar i ne pripadali FSR-u, žele podijeliti s njima iskustva i djelatnost.
 2. Neka bratstva unapređuju, gdje je to moguće, bratske odnose s nekatoličkim udrugama koje imaju Franjino nadahnuće.

_____

[87] LG 12

[88] CD 11; [ZKP] kanon 396. Usp. 2Čel 10 [FF 593] i 1Čel 18 [FF 350]

[89] Usp. [ZKP] kanon 311

[90] Usp. [ZKP] kanone 394, 756, 775 ss

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas675
Ovaj mjesecOvaj mjesec56363
UkupnoUkupno7523196

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40