Darmstadt: Događanja uz 50. obljetnicu misije

Duhovnom obnovom pod vodstvom P. Marka Glogovića i uz glazbenu pratnju sastava „Emanuel“ te otvaranjem izložbe „Umjetnost u drvu i kamenu“ autora fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića u Darmstadtu je otvorena „Godina hrvatske kulture 2019.“.


Priredba koja se održava povodom 50. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke misije Darmstadt tijekom prva tri dana duhovnih i kulturnih aktivnosti u crkvi sv. Fidelisa i susjednoj župnoj dvorani okupila je više od tisuću članova misije i gostiju iz cijele srednjo-njemačke regije, ali i mnogih udaljenijih gradova. Sadržajni seminar P. Marka Glogovića, inače provincijala pavlinskog reda u Hrvatskoj, i sjajna duhovna glazba „Emanuela“poslužili su kaoistinsko nadahnuće mnogima.  P. Marko Glogović svoj je rad posvetio borbi za nerođene i za život, što je istaknuo i u Darmstadtu govoreći o važnosti života svakog djeteta. Naglasio je da Isus svakoga poziva i da ljubi svakog čovjeka bez obzira na njegove postupke. Nadahnuće redovnika iz Zagreba i dirljive interpretacije Domagoja Pavina, Franciske Perković i ostalih emanuelovaca stvorili su nezaboravnu atmosferu koja će se dugo pamtiti u Darmstadtu. Duhovni dio programa zaključen je euharistijskom slavljem koje je predvodio P. Marko Glogović u koncelebraciji s fra Nediljkom Brečićem i njemačkim župnikom Johannesom Gansom. Folklorna skupina „Biseri“ u narodnim nošnjama uveličala je i posebno ukrasila misno slavlje.

Program „Godine hrvatske kulture“ nastavljen je otvaranjem izložbe radova fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića. Voditelj HKM Darmstadt pokazao je da je njegov hobi rezbarstva prerastao u vrhunsku umjetnost te su križevi i vjerski motivirane figure u isto vrijeme iznenadile i oduševile mnoge posjetitelja vernisaže. Kameni radovi Duje Jurkovića posvećeni temi „Čovjek“ potvrdili su talent i znanje već poznatog umjetnika i dugogodišnjeg prosvjetnog djelatnika čiji radovi krase i javne ustanove u gradu Darmstadtu.

Vrlo uspjeli početak „Godine hrvatske kulture u Darmstadtu“ zaokružen je predstavljanjem knjige o pedesetoj obljetnici HKM Darmstadt. Ta vrijedna publikacija, među ostalim, sadrži kronološki presjek povijesti misije, napisana je na njemačkom i hrvatskom jeziku, a o njoj su u kratkim crtama govorili urednici Edi Zelić, fra Nediljko Brečić i dr. Dinko Aračić.

Bogati kulturno-umjetnički program u Darmstadtu nastavlja se u svibnju predavanjem veleposlanika RH u Njemačkoj dr. Gordana Grlića-Radmana i predstavljanjem Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1384
Ovaj mjesecOvaj mjesec43824
UkupnoUkupno7510657

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 123