Generalne konstitucije FSR-a

 

 

Šesti naslov

BRATSKI POHOD I PASTORALNI POHOD

Članak 92

1. Svrha kako bratskoga tako i pastoralnoga pohoda jest oživjeti evanđeoski franjevački duh, osigurati vjernost karizmi i Pravilu, pružati pomoć životu bratstva, jačati vez jedinstva Reda i promicati njegovo što efikasnije uključivanje u Franjevačku obitelj i u Crkvu.(Prav. 26)

2. Molbe za pohod, kako bratski tako i pastoralni, uz pristanak odgovarajućega vijeća, upućuje:

a) Ministar mjesnoga i područnog bratstva, najmanje svake tri godine, vijeću neposredno više razine i odgovarajućoj konferenciji duhovnih asistenata;

b) Nacionalni ministar, najmanje svakih šest godina, Predsjedništvu MVFSR-a i Konferenciji generalnih asistenata;

c) Generalni ministar, najmanje svakih šest godina, Konferenciji generalnih ministara.

3. Za hitne i teške slučajeve, ili kad ministar i vijeće ne izvršavaju obvezu traženja pohoda, bratski i pastoralni pohod može se ostvariti na inicijativu vijeća i konferencije duhovnih asistenata koji su za to nadležni.

 

Članak 93

1. U pohodima mjesnim bratstvima i vijećima na različitim razinama pohoditelj će provjeriti evanđeosku i apostolsku životnost, opsluživanje Pravila i Konstitucija kao i uključenost bratstva u Red i u Crkvu.

2. U pohodu mjesnim bratstvima i vijećima različitih razina pohoditelj će na vrijeme priopćiti vijeću o kojemu je riječ predmet i program pohoda. Pregledat će registre i spise, uključujući i one koji se odnose na prethodne pohode, na izbor vijeća i na upravljanje dobrima. Sastavit će izvješće o izvršenu pohodu i priložiti ga spisima u posebnom registru pohođenoga bratstva te o tome obavijestiti vijeće one razine koje je obavila pohod.

3. U pohodu mjesnome bratstvu pohoditelj će se susresti s cijelim bratstvom, s grupama i sekcijama na koje je ono raščlanjeno. Posebnu će pozornost posvetiti braći u formaciji i onoj braći koja bi mogla tražiti osobni susret. Gdje je potrebno, pristupit će bratskome popravljanju pomanjkanja koje je susreo.

4. Dva pohoditelja, svjetovni i redovnički, mogu - ako to koristi služenju bratstvu - pohod obaviti istodobno tako da prethodno usklade program kako najbolje odgovara poslanju svakoga od njih.

5. Bratski i pastoralni pohod, koji je obavila neposredno viša razina, ne priječi da pohođeno bratstvo zadrži pravo utoka vijeću ili konferenciji duhovnih asistenata više razine.

 

Bratski pohod

Članak 94

1. Bratski pohod je prilika za zajedništvo, izraz služenja i konkretnoga zanimanja odgovornih svjetovnjaka na različitim razinama kako bi bratstvo raslo i bilo vjerno svome pozivu.[84]

2. Među raznovrsnim inicijativama, da se postigne svrha pohoda, pohoditelj će posvetiti osobitu pozornost:

- valjanosti početne i trajne formacije;

- odnosima koji postoje s drugim bratstvima na različitim razinama, s Franjevačkom mladeži i s cijelom Franjevačkom obitelji;

- izvršavanju uputa i smjernica MVFSR-a i drugih vijeća;

- prisutnosti u partikularnoj Crkvi.

3. Pohoditelj će pregledati računske knjige prethodne provjere o financijskom poslovanju i imovini vijeća; provjerit će registar blagajne i svaki dokument koji se odnosi na stanje imovine bratstva i eventualne uvjete [u kojima se nalazi bratstvo] kao pravna osoba u civilnome ustrojstvu uključivši tu i fiskalnu stranu [poreze i dobit]. Ako ne bude mogao obaviti potrebnu provjeru s obzirom na financijsko poslovanje i imovinu vijeća, pohoditelj može, na račun bratstva koje pohađa, povjeriti takvu provjeru stručnoj osobi koja neka ne bude član vijeća o kojemu je riječ. Gdje smatra potrebnim, pohoditelj može za te stvari kao pomoćnika uzeti kompetentnu osobu.

4. Pohoditelj će provjeriti spise izbora vijeća, procijeniti kakvoću služenja bratstvu ministra i ostalih odgovornih te će zajedno s njima nastojati riješiti eventualne probleme.

Ako se ustanovi da iz bilo kojega razloga oni ne obavljaju svoje služenje na način koji odgovara potrebama bratstva, pohoditelj će pokrenuti prikladne poteze, vodeći računa, u posebnim okolnostima, o onome što je određeno glede ostavke ili uklanjanja sa službe.[85]

5. Pohoditelj ne može vršiti pohod u vlastitome mjesnom bratstvu niti u vijeću druge razine kojega je on član.

 

Pastoralni pohod

Članak 95

1. Pastoralni pohod jest povlaštena okolnost zajedništva s Prvim redom ili TOR-om. Vrši se također u ime Crkve,[86] a služi osiguranju i promicanju opsluživanja Pravila i Konstitucija i vjernosti franjevačkoj karizmi. Odvija se uz poštivanje organizacije i prava vlastitoga FSR-u.

2. Kad je pohoditelj utvrdio kanonsku uspostavu bratstva, zanimat će se za odnose bratstva s njihovim duhovnim asistentima i s partikularnom Crkvom te će se susresti s pastirima (biskupom i župnikom) kad je to prikladno za unapređivanje zajedništva i za služenje na izgradnju Crkve.

3. Promicat će suradnju i osjećaj suodgovornosti odgovornih svjetovnjaka i duhovnih asistenata. Morat će provjeriti kvalitetu duhovne asistencije koju ima pohođeno bratstvo, ohrabriti duhovne asistente u njihovu služenju i unapređivati njihovo trajnu duhovnu i pastoralnu formaciju.

4. Posebnu će pozornost dati programima za formaciju, metodama i iskustvima, liturgijskom životu i molitvi te apostolskim djelatnostima bratstva.

_______

[84] Usp. Konstitucije, članak 51,1c; 63,2g; 67,2g

[85] Usp. Konstitucije, članak 83 i 84

[86] Usp. [ZKP] kanon 305,1

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas856
Ovaj mjesecOvaj mjesec56544
UkupnoUkupno7523377

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 78