Bulić: Proslavljen blagdan sv. Antuna pustinjaka

U malom i lijepom mjestu Buliću koje pripada župi sv. Mihovila Lišane u četvrtak, 17. siječnja 2019., svečano je proslavljen blagdan sv. Antuna Pustinjaka, nebeskog zaštitnika Bulića. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Božo Mandarić. Mješoviti crkveni zbor iz susjednog Vukšića uveličao je euharistijsko slavlje pjevanjem tradicionalne pučke „vukšićke mise“.


Sv. Antun Pustinjak nije poznat toliko u hrvatskom narodu , evo u vašem mjestu njegova predivna crkva posvećena je u njegovu čast. Možemo kazati da je crkva obogaćena njegovim radom i molitvom. Cijeli svoj život posvetio je molitvi u pustinji i zato ga zovemo sv. Antun Pustinjak. Njegov način života je pustinjački i monaški način života što znači „moliti i raditi“. On je zaštitnik za nasrtaje zlih duhova, imamo velikog sveca zaštitnika crkve i ovoga mjesta, njemu ćemo se moliti da nas gospodin Bog čuva od svakoga zla po zagovoru sv. Antuna, rekao je između ostalog u propovjedi fra Božo Mandarić.

Na kraju mise župnik fra Božo Mandarić zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u svečanoj misi. Svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno s gostima nastavljeno je u obiteljima uz bogati blagdanski stol. Ispred crkve u ime bratstva i zajedništva župe nazočan vjernički puk iz duše je zapjevao „Bulić, Vukšić i Lišane zajno to je jedno ogledalo sjajno“.

Crkva sv. Antuna pustinjaka u Buliću podignuta je od 1892 -1894. godine na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko 1727. promijenila titular u sv. Antun. Najnovija obnova počela je 1988. godine. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi. Crkvu su tijekom Domovinskom ratu srpski pobunjenici do temelja porušili i odnijeli oba zvona koja do danas nisu pronađena.

Godine 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika s novim zvonima te je dovršena je 2003. godine. Ispred crkve sv. Antuna 2013. postavljeno je bista don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću. Prošle godine zahvaljujući Marinu Rubelju predsjedniku Mjesnog odbora Bulić, postavljen je novi oltar u crkvi a prije nekoliko dana postavljena su nova vrata.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas5
Ovaj mjesecOvaj mjesec9235
UkupnoUkupno7624113

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 36