Knin: Duhovna obnova u došašću

U sklopu duhovnih ponuda tijekom Došašća u Kninu, u župi sv. Ante Padovanskoga, održana je četverodnevna duhovna obnova koju je predvodio fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja.

Pod geslom "Biti jednostavan pred Gospodinom" duhovni je voditelj pozvao vjernike otkrivati pomalo zaboravljeni jednostavni duhovni odnos s Gospodinom. U vrijeme kada se susrećemo s mnoštvom ljudskih zahtjeva, kriza potraga za duhovnom utjehom ulazi u razne pokušaje, nekad jednostavne a ponekad zahtjevnije i rizičnije. Gospodin ne traži od čovjeka nemoguće, On čini prvi korak ili gestu prema svojim miljenicima. Stoga, cilj ove duhovne obnove je u nizu jednostavnih i kratkih razmišljanja, osobne molitve, zajedničkih pobožnosti i molitve časoslova prepoznati Gospodnju jednostavnost i mogućnost kontakta za osobnu pomoć i smirenje.


Duhovna obnova je počela uvodnim duhovnim nagovorom u nedjelju, 2. prosinca u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Poslije večernje svete mise slijedila je kratka molitva, molitva Povečerja i blagoslov s Presvetim Sakramentom. Slijedeća tri dana raspored duhovne obnove je bio uglavnom jednak, počinjao je misom zornicom na kojoj se zajedno molila Jutarnja iz časoslova, prigodna kratka propovijed. Mise Zornice u Kninu posljednjih godina su masovno posjećene od svih generacija vjernika, na duhovnu radost i obogaćenje. To su svećenici iskoristili za ponudu zajedničke molitve časoslova u župnoj zajednici što je lijepo prihvaćeno od vjernika. Poslije mise vjernici su organizirali spontano druženje uz čaj, kavu i kolače.

U vrijeme dok su svećenici obilazili obitelji Knina i molili obiteljski božićni blagoslov, voditelj duhovne obnove fra Josip izložio je u Gospinoj Crkvi Presveti Oltarski Sakrament za tiho klanjanje i osobnu molitvu koja je preduvjet razvijanja osjećaja jednostavnosti susreta s Gospodinom. Mnogi su vjernici iskoristili tu prigodu i za ispovijed i duhovni razgovor s duhovnikom. Vrijeme adoracije pred Presvetim završilo je blagoslovom župe i grada u podne.

Poslijepodnevni dio duhovne obnove nastavio se u 16 sati s vremenom za ispovijed i duhovni razgovor s duhovnikom. U 17 sati je slijedio kratki duhovni nagovor i potom pobožnost, ovisno o danu duhovne obnove (krunica, pobožnost sv. Anti, pobožnost Srcu Isusovu). U 18 sati slavila se sveta misa uz prigodnu propovijed. Završetak dana je rezerviran za zajedničku molitvu Povečerja, osobni duhovni poticaj i ispit savjesti te potom blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Tijekom čitave duhovne obnove sudjelovali su, glazbenom pratnjom, mješoviti župski zbor i VIS mladih iz župe sv. Ante u Kninu.

Snimljeni dijelovi duhovnih nagovora i propovijedi sačuvani su na YouTube kanalu za daljnje slušanje: https://www.youtube.com/channel/UCaOP5zjU1GxMXyd4J3LyQMg

Fra Marko Duran, župnik i gvardijan, posljednjeg dana, iskazao je svoje zadovoljstvo i zahvalio brojnim vjernicima koji su kroz četiri dana sudjelovali na duhovnoj obnovi, zahvalio je župskim zborovima koji su svojim pjevanjem animirali misna slavlja kao i klanjanje pred Presvetim.  Iskazao je nadu da bi  ovakvo razmišljanje koje su mogli slušati moglo pomoći u prizemljenju svog odnosa sa Gospodinom na jednostavnost koja izgrađuje. Na kraju, zahvalio je i fra Josipu Repeši, koji je bio nekadašnji kapelan i kateheta mladih u Kninu, na prihvaćenom pozivu da vodi ovu duhovno obnovu i na poticajnim jednostavnim riječima koje je upućivao vjernicima te mu je zaželio obilje blagoslova i uspjeha u daljnjem duhovnom radu uz nadu ponovnog dolaska u Knin za neku drugu duhovnu ponudu.

Duhovnom obnovom započeo je niz drugih zanimljivih aktivnosti i ponuda tijekom došašća u župi sv. Ante u Kninu.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1731
Ovaj mjesecOvaj mjesec1731
UkupnoUkupno7616609

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 62