Duhovna obnova povodom obilježavanja 40 godina osnivanja Župe sv. Ante na Šubićevcu

U sklopu obilježavanja 40 godina osnivanja Župe sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu u Šibeniku održana  je u župi trodnevna duhovna obnova koju je predvodio fra Ivan Matić, voditelj duhovnih obnova u Kući susreta Tabor u Samoboru.

Želeći nam približiti Kristovu poruku izrečenu apostolima, ali koju i danas Krist upućuje svima nama, fra Ivan je ovu duhovnu obnovu započeo završnim riječima Markovog evanđelja „… pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju...“ Upravo je ovu Kristovo poruku fra Ivan izabrao kao temu duhovne obnove.

Svi smo pozvani biti apostoli, prenositelji Radosne vijesti ali da bi se ostvarili u tom pozivu moramo najprije pogledati u svoju nutrinu.

Mentalitet ovoga svijeta želi nas odvući da ne živimo evanđelje. Taj mentalitet hladnoće, krutosti, nemira, bezosjećajnosti pod utjecajem je kneza ovoga svijeta. Ako takve stvarnosti postoje  i u nama potrebno je znati razlučiti odakle dolaze, da znamo jesmo li se dali zavesti kroz novac, zadovoljstva, požude…. Često puta odlutamo, krenemo krivim putevima, a duhovna obnova prilika nam je da u Duhu Svetom zaronimo najprije u svoje dubine, u dubine svoga srca, da otkrijemo snagu Krista živoga, uskrsloga koji svojim uskrsnućem raspršuje sve tmine. On svojim životom liječi naš život, svojim ranama iscjeljuje naše rane i tada se događa naše nutarnje uskrsnuće.

Bog tako ljubi čovjeka da čini sve da ga privuče k sebi i iz te ljubavi prema čovjeku poslao je svoga Sina da nam preko njega otkrije pravo lice Božje, da nam otkrije poruku spasenja i upravo je to ta Radosna vijest. Ta Radosna vijest do nas dolazi kroz sakramentalna slavlja, napose u Euharistiji jer tu možemo doživjeti snagu tog navještaja, Riječi Božje, ali i snagu te Riječi koja postaje Tijelom. Utjelovljena Riječ dogodila se po Blaženoj Djevici Mariji i upravo po Marijinom srcu možemo ući u tu Radosnu vijest onako kako ju je i Marija doživjela. Po Marijinom „da“ ta Radosna vijest je došla na svijet. Gospodin je u tom Marijinom „da“ doživio  ljubav za kojom  čezne jer On, koji je sama ljubav, želi naći u nama, u našim srcima tu ljubav i taj odgovor ljubavi. Marija, svjesna svoje neznatnosti u odnosu na Božju veličinu,  u svom „da“ izrekla je svu svoju osobnu ljubav prema Bogu, povjerenje u ono što Gospodin želi učiniti po njoj, a time postaje nama primjer kako odgovoriti na ono što je Božji poziv za svakog od nas. Često s naše strane nema povjerenja, sumnjamo,bojimo se izreći taj „da“. Marija nam želi reći da nas, iako smo neznatni, Bog ljubi i da i u nama želi učiniti velika djela. Upućuje nas da izreknemo svoj potpuni „da“, da se otvorimo Božjem planu, prihvatimoBožju volju jertada u naše srce ulazi Bog, a tad nestaje sva tama i nečistoća. Ako poput Marije prihvatimo i dopustimo da Božja Riječ zaživi u našem srcu, da ta Radosna vijest Evanđelja bude pokretač našeg života tada možemo vidjeti silna Božja djela, a tada i mi možemo postali navjestitelji Radosne vijesti, možemo poput apostola, poput prvih kršćana širiti Kristovu ljubav, donositi drugima Krista, svjedočiti Krista.

Sve ove poticajne riječi koje nam je uputio fra Ivan, da bi dobile svoj puni smisao, popraćene su kroz ova tri dana, intenzivnijim slušanjem Riječi Božje, svakodnevnom molitvom krunice koja je najbolja priprava za uzvišeni čin slavljenja svete mise. A kao vrhunac, svake večeri pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, molitvama za ozdravljenje duše i tijela i zahvalom Gospodinu, očistili smo svoja srca kako bi osnaženi Kristovom ljubavlju nastavili naš hod vjere u svakodnevnom životu.Za naš vjernički život nužno jene zaustaviti se samo na doživljaju  ova tri danaveć nastaviti naš put svakodnevnog, ustrajnograsta u duhu kako bi upoznali i otkrili svoje poslanje.

Jer može li se biti jedan zreo kršćanin a ne upoznati svoje poslanje, ne otkriti svoje poslanje? Ne! Ako jedan cvijet nema mirisa, ako ne daje sjeme, ne donosi plod, koje mu je poslanje? Može li se jedan kršćanin odreći poslanja, ostati pasivan, površan pred svim ovim događanjima koja nas okružuju? Svima nam je odgovoriti na ova pitanja.

Fra Mario Radman, župnik i gvardijan, posljednjeg dana, iskazao je svoje zadovoljstvo i zahvalio brojnim vjernicima koji su kroz ova tri dana sudjelovali na duhovnoj obnovi, zahvalio je bračnom paru Amandi i Frani Šunjergi i Tomislavu Hršaku koji su svojim pjevanjem animirali misna slavlja  kao i molitvu pred Presvetim. Na kraju zahvalio je i  fra Ivanu Matiću na prihvaćenom pozivu da vodi ovu duhovno obnovu i poticajnim riječima koje je upućivao vjernicima te mu je uručio i prigodne poklone koji će mu ostati trajan spomen na Župu sv. Ante Padovanskog.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1398
Ovaj mjesecOvaj mjesec1398
UkupnoUkupno7616276

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57