Hrvatska kalička misija - Molise

Kada i odakle su došli Moliški Hrvati u pokrajinu Molise, u Južnu Italiju?

Prema škrtim povjesnim izvorima Hrvati su stigli u Molise, u Južnu Italiju početkom XVI. stoljeća. Bježeći pred Turcima, hrvatske izbjeglice sa sobom su ponijeli svoj jezik, svoje tradicije i svoju katoličku vjeru i to su ljubomorno čuvali i sačuvali kroz 500. godina.

Kad su Hrvati stigli na obalu pokrajine Molise, u Južnu Italiju, naselili su brdovito područje Apenina, udaljeni od jadranske obale oko 30 km. Zahvaljujući zemljopisnoj izolaciji, siromaštvu i međusobnim ženidbama sačuvali su svoj povjesno-kultruni identitet kroz gotovo pet stoljeća.

Hrvatski jezik i tradiciju sačuvali su usmenom a ne pismenom predajom. Tek u zadnje vrijeme, sredinom dvadesetog stoljeća, počeli su čitati i pisati moliško-hrvatski. Danas imaju riječnik i gramatiku moliško-hrvatskog jezika zahvaljujući dobrom suradnjom s Hrvatskom, sa Zagrebom.

Sve do danas nije napisana dokumentirana povijest Moliških Hrvata. Prema nekim piscima oni su došli iz doline Neretve, prema drugima iz Zapadne Hercegovine i Srednje Dalmacije, iz zaleđa Makarske, Imotskog i Sinja. A neki su pisali da su Moliški Hrvati stgli iz Istre. Dakle, nema određenog zajedničkog stava o tome odakle su došli Moliški Hrvati u Molise, u Južnu Italiju. Prezimena i štokavsko-ikavsko narječje bili su jedini kriteriji koje su pisci koristili da bi odredili kada i odkle su došli Hrvati u pokrajinu Molise, u Južnu Italiju.

 

Povijesne veze Moliških Hrvata s Hrvatskom

MundimitarOd samog dolaska Hrvata u Molise, u Južnu Italiju početkom XVI. stojeća u Hrvatskoj se ništa nije znalo, ali ni Moliški Hrvati nisu mnogo znali o svojoj povijesti. Kad pitate Moliške Hrvate odakle su i kada su došli u Molise oni, velika većina, odgovaraju “s one druge bane mora, as ne umimo ništa već”. 

Prvi put za hrvatsku javnost otkrio ih je duborvački pjesnik Medo Pučić 1850. u Napulju. Zatim je nastalo ponovno zatišje i tek početkom dvadesetog stoljeća, točnije 1904. godine u Molise stižu iz Splita Smodlaka, Barać, Vidović i Herkul. I ponovno nastaje zatišje do sredine dvadesetog stoljeća. Godine 1967. počinju se organizirati tečajevi hrvatskog jezika i folkora u Hrvatskoj na kojima sudjeluju i Moliški Hrvati. 1968. godine prvi put u Molise dolazi iz Rima hrvatski kardinal Franjo Šeper. Četiri puta je posjetio Moliške Hrvate, te 1981. doveo prve hrvatske časne sestre milosrdcnice iz Rima u Molise. 1983. godine u Molise dolazi i prvi hrvatski svećenik, franjevac iz Provincije Presvetog Otkupitlja iz Splita. To je razdoblje bilo bogato obostranom suradnjom, susretima, izletima u Hrvatsku i iz Hrvatske u Molise. Danas se u moliško–hrvatskim selima: Acquaviva Collecroce (Kruč), San Felice del Molise (Filić), Montemitro (Mundimitar) uči u školi hrvatski i hrvatsko-moliški jezik. Hrvatsko Ministrarstvo za Prosvjetu, kuturu i sport danas plaća jednu nastavnicu hrvatskog jezika koja je došla iz Hrvatske, te poučava u školi u sva tri moliško-hrvatska sela.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, 29. rujna 2008. godine posjetio je Moliške Hrvate, a to su učinili također Luka Bebić predsjednik hrvatskog sabora 18. listopada 2009. godine i Stipe Mesić predsjednik Republike Hrvatske 14. studenoga 2009. godine.

Od kolovoza 2011. godine iz Provincije živi i djeluje jedan franjevac.

Osnovano je amatersko sportsko društvo pod nazivom ASSOCIAZIONE SPORTIVA DILETTANTISTICA - Hrvatski otok u Molisu.

 

 

Župa Sv. Marija Konstantinopoli

 

 

Župa Sv. Lucija, djevica i mučenica

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2453
Ovaj mjesecOvaj mjesec14211
UkupnoUkupno7629089

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 112