Stankovci: Mons. Tomislav Rogić blagoslovio kip fra Julijana Ramljaka

U nedjelju, 25. studenog 2018., u nazočnosti velikog mnoštva vjernika župe Stankovci i okolnih župa blagoslovljen je kip fra Julijana Ramljaka, kao simbola žrtve i stradalnika komunističkog režima. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, uz koncelebraciju župnika fra Marka Nimac i drugih svećenika.


O fra Julijanu Ramljaku može se daleko puno toga više reći i napisati. Spomenuti podaci dovoljno govore o njegovu značaju kao čovjeku, redovniku i svećeniku, o njegovoj odlučnosti i ustrajnosti u obrani vjere, Crkve i hrvatskoga naroda, o njegovu odnosu prema čovjeku bez obzira kojem narodu, vjeri i staležu pripada, te spremnosti na žrtvu u obrani svojih načela po cijenu života.Njegov je pastoralni rad prvenstveno bio usmjeren na duhovnu izgradnju vjernika i čovjeka. Između ostaloga, to se posebno ogleda u radu s djecom i mladima općenito, sa svećeničkim kandidatima, u sudjelovanjima u vjeronaučnim natjecanjima i ministrantskim susretima, vođenju pučkih misija diljem splitske, šibenske i zadarske biskupije, te duhovnih vježbi. Dosta se angažirao i u obnovi i izgradnji crkvenih objekata. U Domovinskom ratu posebnu okrjepu pružao je hrvatskim braniteljima. Ramljak je ukupnim svojim bićem kroz život, bez obzira na uvjete, prolazio uspravno i nije se dao lomiti nasilnicima, svjedočeći svoju vjeru, svoje svećeništvo i redovništvo, svoje čovjekoljublje i domoljublje. Svakako, fra Julijan Ramljak spada među one hrvatske žrtve, koje su u hrvatskim zatvoreničkim patnjama ostavile poseban pečat. Neka ovdje nazočan njegov lik bude podsjetnik na još jednog heroja vjere. Neka njegov primjer i nas uči ustrajnosti, žrtvi, ljubavi i istini nebeskog kraljevstva u koji i mi želimo stići, rekao je između ostalog šibenski biskup mons.Tomislav Rogić.


 

Fra Julijan Ramljak

Siverić, 5. XI. 1918. - Split, 16. XII. 2005.

Filozofsko-teološki studij završio je u Makarskoj. Za svećenika je zaređen. 1943. godine. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata s Visovca je pastorizirao vjernike u župama: Dubravice, Kljake i Gradac kraj Drniša. God. 1947. uhitila ga je „narodna vlast“ i osudila na 18 godina robije s prisilnim radom i 5 godina gubitka svih građanskih prava. U Staroj Gradiški odrobijao je 15 godina. Nakon izlaska iz zatvora i kratkoga oporavka, opet se uključio u pastoralnu službu kao župnik na Studencima i u Stankovcima, pastorizirajući neko vrijeme i susjednu župu u Banjevcima. Svoja zatvorenička iskustva opisao je u knjizi Nečastiva urota.U jugozatvorima bio je zlostavljan, mučen glađu, premlaćivan, ponižavan i iscrpljivan teškim radom. Komunistima, njegovim tamničarima, bilo je najgore što ni batinama ni samicama nisu mogli slomiti njegov duh i vjeru.A još im je gore bilo kada su ga pustili na slobodu jer fra Julijan je svima sve oprostio i nikada ni o kome nije govorio s mržnjom.Naprotiv, on svim svojim mučiteljima prašta sve i blagosliva ih neizmjernom Božjom ljubavlju.

U Stankovcima bio je župnik od 1976. - 1991. g. Posljednje godine života proveo je u Drnišu i naposljetku u Omišu. Pokopan je na Visovcu 16. prosinca 2005. g.

Nakon završetka misnog slavlja šibenski biskup mons. Tomislav Rogić blagoslovio je kip fra Julijana Ramljaka. Kip se nalazi pored župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stankovcima. Kip je napravljen i otkriven na prijedlog mjesnog župnika fra Marka Nimca, izradio ga je kipar Slaven Miličević, a izliven je u bronci uz velikodušnu financijsku pomoć župljana župe Stankovci.

Fotografije

 

Mučeniku fra Julijanu Ramljaku

KAKO JE TEŠKO BREME

preteško za leđa krhka

tada razumio nisam

duge noći

u Staroj Gradiški

i tako više od četrnaest ljeta

o tom si rijetko govorio

lomili su

a nisu Te slomili

glas je Tvoj bivao sve jači

i snaga

i riječ oštra poput mača

s podignutim rukama

pod nebom

a Hrvatska je

gorjela u grudima

i rodila se iz krvi

poput Sunca

nad stankovačkim kršom

tu sada svijetliš

i mirom blagoslivlješ

Adolf Polegubić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1546
Ovaj mjesecOvaj mjesec1546
UkupnoUkupno7616424

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43