Lučane: Proslava sv. Kate

Euharistijskim slavljem 25. studenog 2018. godine u filijali Lučane, koja pripada župi Gospe Sinjske, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je blagdan svete Kate, koja je nebeska zaštitnica Lučana. Misno slavlje predvodio je fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja, a u koncelebraciji su bili župni vikar zadužen za Lučane fra Filip Budić i fra Stjepan Matić iz franjevačkog samostana u Sinju.


Sveta Kata svojim je životom izabrala slijediti put Gospodina našega Isusa Krista, upoznati njegovu želju za nas vjernike i ostvariti je u svojem životu. Njezina vjera više nije deklarativna nego živa i dolazi na ispit pred carem kojem odbija prinositi žrtvu. Svojom vjerom i mudrošću prkosi carevoj pratnji i ustrajno ostaje vjerna Gospodinu. Njezina postojanost istovremeno zadivljuje i ogorčuje protivnike koji joj prvo nude blagodat carskog vjenčanja ako se odrekne vjere a potom strašne muke kojima svjesno prkosi do svoje smrti. Sveta Kata tako postaje znak svjedočenja nama vjernicima i pouzdanje da se njezin blagdan može istovremeno slaviti sa Kristom Kraljem kojom nedjeljom završavamo crkvenu liturgijsku godinu. Nebeska zaštitnica, sv. Kata, vjernicima Lučana tako nije samo poticaj za slavlje i radost zajedništva na dan blagdana nego trajni zagovor i motiv u mnogim  životnim odlukama koje nas očekuju, rekao je među ostalim u propovijedi predvoditelj fra Josip Repeša, pozvavši okupljene da molitvu sv. Kati za zagovor u mnogim potrebama posebno za nova duhovna redovnička i svećenička zvanja.

Poseban pečat svečanosti dao je crkveni mješoviti zbor iz Lučana pod vodstvom Danijele Petričević. Na završetku slavlja u crkvi fra Filip Budić zahvalio je predvoditelju misnog slavlja fra Josipu Repeši, zboru, suradnicima kao i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice Lučana - sv. Kate. Posebno je pozdravio i zahvalio dožupanu Splitsko-dalmatinske županije gosp.  Luki Brčiću i gradonačelnici grada Sinja gospođi Kristini Križanac na prisutnosti na misnom slavlju i spremnosti pomoći u potrebama vjernika i crkve u Lučanima.

Poslijepodnevni dio blagdana nastavio se za obiteljskim stolom u Lučanima sukladno lijepim starim običajima ovoga dana.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1371
Ovaj mjesecOvaj mjesec1371
UkupnoUkupno7616249

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53