Vukšić: Proslavljen blagdan sv. Kate

Euharistijskim slavljem u  crkvi sv. Kate, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljena  je nebeska zaštitnica Vukšića  sv. Kata u nedjelju 25. studenoga 2018. Misno slavlje predvodio je župnik fra Božo Mandarić. Za vrijeme slavlja mješoviti  crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom  tradicijskom napjevu župe sv. Mihovila.


Rimski car Maksencije zaljubio se u Katarinu i htio je ostaviti svoju ženu i uzeti Katarinu za ženu ali ona nije htjela jer bila vjerna Kristu.Smrtno uvrijeđen tim odbijanjem car se razbjesnio i dao načiniti mučilo kotač s bodežima  koji će je sasjeći.Kada je Katarina došla do tog kotača on se raspao. Narod oduševljen Katarininom snagom,odvažnošću masovno se  obraćao na kršćanstvo. Car je tada odlučio Katarini odrubiti glavu. Iz primjera sv.Katarine vidimo da Bog služi našim životom, krvlju mučenika, svjedočanstvo za istinu sjeme je novih kršćana. Neka nam Bog po zagovoru sv. Kate bude gospodar našeg života, put istina i život, rekao je na kraju fra Božo Mandarić.

U  Vukšiću se nalazila kapela sv. Kate, spomenik kulture, izgrađena početkom  18. stoljeća. U Domovinskom ratu do temelja je uništena, kada su ukradena oba zvona, a kapela nije obnovljena niti dan danas. Nova crkva sv.Kate izgrađena je 1987.g. u blizini stare crkve sv. Kate . I ona je do temelja srušena u Domovinskom ratu. Na njezinim temeljima podignuta je nova crkva sa zvonikom 2005. godine. Na završetku misnog  slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je  crkvenom mješovitom  zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine nebeske zaštitnice Vukšića sv.Kate . Vjernički puk ispred crkve iz duše  zapjevao  je vukšićku himnu „Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika“.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1306
Ovaj mjesecOvaj mjesec1306
UkupnoUkupno7616184

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53