Trstenik: „Večer duhovne poezije u čast svete Elizabete“

U sklopu programa „Dani svete Elizabete, zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda“ treći dan, u ponedjeljak, 19. studenoga 2018. mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“ organiziralo je „Večer duhovne poezije u čast svete Elizabete“ u dvorani „Dr. fra Karlo Balić“, u Splitu na Trsteniku.


Mira Maslov, OFS, ministra pozdravila je sve prisutne pjesnike i pjevače te sudionike „Večer duhovne poezije“ ovim riječima: „'U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga, i Riječ bijaše Bog' - prvi su stihovi u Proslovu Ivanova Evanđelja, i ti stihovi su najljepši stihovi duhovne poezije koja slavi Isusa Krista, sina Božjega. Poezija je sama po sebi najtankoćutniji i najosjećajniji izraz ljudskog duha, posebno poezija kršćanskog nadahnuća. Večeras ćemo slušati upravo takvu poeziju, poeziju kojoj je Krist inspiracija, poeziju molitve, poeziju zahvale i poeziju traženja. Čut ćemo poeziju različitih autora i autorica, različitih životnih poziva, ali sviju usmjerenih na lik našeg Stvoritelja, njegova sina Isusa Krista, ili njegovih svetaca, svetog Franje Asiškoga, čiju duhovnost i mi posredujemo i putem te franjevačke duhovnosti kročimo kroz život ili po uzoru i svjedočenju svetosti svete Elizabete, zaštitnice OFS-a i sami smo pozvani.“

Kratki životopis Svete Elizabete Ugarske i Tirinške zorno je iznio fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent te naglasio kako je „Večer duhovne poezije u čast svete Elizabete“ jedan vid informacije i formacije (odgoja i obrazovanja u vjeri).

No, prije prvih stihova čut ćemo poeziju uglazbljenu i otpjevanu. Večeras će nas kroz program svojom pjesmom obogatiti  Ivana Mogić i fra Stipan Vugdelija. Prva pjesma koju ćemo čuti je  „Ave Maria“, autor Bach – Gounod.

-          Kako je red početi od domaćina, tako ćemo početi s prvim pjesnikom. To je Zoran Jurišić, OFS koji je i pozvao pjesnike da večeras kazivaju svoje stihove. On je trajno zavjetovan član OFS-a „Blagovijest“. Do sada je objavio sedam knjiga, od toga pet knjiga poezije i dva romana.

-          Za  Zoranom svoje pjesme čitat će Ivanka Dabro, OFS, majka troje djece i još troje udomljene djece. I ona je trajno zavjetovana u OFS-u „Blagovijest“, a poeziju piše i objavljuje na raznim internetskim portalima.

-          Fra Stojan Damjanović, OFM, franjevac, član je Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja (Split), danas na službi odgojitelja, zamjenik meštra u franjevačkom novicijatu na Visovcu. Fra Stojan je 13 godina bio misionar u Africi, a objavio je dvije knjige poezije.

-          Nekako smo ovu večer zamislili kao red poezije, red glazbe, pa bi sada ponovo poslušali našeg fra Stipana Vugdeliju, franjevačkog bogoslova koji će izvesti pjesmu „Ave Marija„ od Ivana Zajca.

-          U drugom pjesničkom bloku prvog čut ćemo fra Ivana Režića, OFM, člana Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja (Split), danas u službi odgajatelja/meštra u novicijatu na Visovcu. I Ivan je objavio dvije knjige poezije.

-          Maja Tomas svestrana je umjetnica koja piše, glumi i fotografira. Autorica je pet knjiga poezije, a nastupala je od Hrvatske do Australije.

-          Nikša Krpetić, glazbenik, književnik, voditelj crkvenih i dječjih zborova, autor brojnih knjiga, kompozitor svjetovnih i duhovnih pjesama i šansona, od kojih moram posebno istaći jednu – „Gospe ribara težaka“.

Sada će naša Ivana Mogić otpjevati pjesmu „Kad prevalim gore“ autor Mijo Ćurković.

Nastavljamo s trećim pjesničkim blokom:

-          Tomislav Najev, profesor hrvatskoga jezika u mirovini. Piše poeziju na književnom i čakavskom jeziku. Povremeno objavljuje u književnoj periodici, a iz knjige poezije „Sidrišta“ pročitat će svoju pjesmu.

-          Drago Čondrić, poeziju je počeo objavljivati tek pošto je otišao u mirovinu i za nju u desetak godina pobrao sve najveće poetske nagrade u Hrvatskoj. Objavio je četiri knjige poezije, a piše uglavnom duhovnu poeziju.

-          Završen je treći pjesnički blok, na kraju fra Stipan Vugdelija otpjevat će himnu „Svetoj Elizabeti“, autor Ivan Mežnarić.

Na kraju „Večeri duhovne poezije“ ministra Mira darovala je u ime OFS-a „Blagovijest“ svim pjesnicima koji su nastupili na „Večeri duhovne poezije“, u sklopu programa „Dani svete Elizabete, zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda“, 2018. knjigu „Franjevački himni na Trsteniku“ (ur. Stipe Nimac), Ravnokotarski Cvit, Split-Trstenik, 2017. i spomen sličicu s molitvom i likom svete Elizabete.

I ovaj treći dan u čast svete Elizabete koji smo naslovili „Večer duhovne poezije u čast svete Elizabete“ imao je, po Riječi (Isusu Kristu) i riječima (poeziji) naših gosta te glazbi naših izvođača, evangelizacijsku dimenziju, – zaključio je organizator „Večeri duhovne poezije“, Zoran Jurišić, OFS.

Program „Večer duhovne poezije“ vodila je i animirala ministra Mira Maslov.

Slikom je zabilježio „Večer duhovne poezije u čast svete Elizabete“ fra Stipe Buljan, franjevački bogoslov.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1397
Ovaj mjesecOvaj mjesec1397
UkupnoUkupno7616275

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58