Lišane: Proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem u velebnoj crkvi sv. Nikole Tavelića, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je u srijedu, 14. studenoga 2018., nebeski zaštitnik Lišana  sv. Nikola Tavelić.


Slavlje je započelo  procesijom oko crkve  sv. Nikole Tavelića. U procesiji su se pjevale litanije i pučki napjevi . Misno slavlje predvodio je župnik fra Božo Mandarić, a u koncelebraciji je bio veliki broj svećenika, među kojima je bilo više njih koji su rodom iz Lišana. Na poseban način treba istaknuti da su Lišane rasadnik duhovnih zvanja.

Za vrijeme slavlja mješoviti župni crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu župe sv. Mihovila Lišane. Klapa Zvono iz Kistanja kao posebni gosti uveličali su misno slavlje i oduševili sve nazočne s vrhunskim izvedbama psalama i duhovnih pjesama.

Crkva sv. Nikole Tavelića podignuta je 1975.-77. g. prema nacrtu arh. Vinka Galića kao zavjetno svetište, a posvećena je 1978. godine. To je bila betonska građevina obložena kamenom u obliku oktogona. Crkvu je, uz pomoć naroda, podigla Provincija.

U Domovinskom je ratu srpski agresor ju je miniranjem potpuno srušio. Na njezinim temeljima položen je 17. srpnja 1996. god. temeljac za novu crkvu. Crkve je izgrađena sa zvonikom zahvaljujući pomoći Provincije i Rottenburške nadbiskupije. Crkva je s okolišem dovršena 2003. godine. Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju mjesta: Lišane, Vukšić, Bulić, Prović i Ostrovica

Na završetku misnog  slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je  svećenicima, župnom mješovitom  zboru, klapi Zvono iz Kistanja, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine nebeskog zaštitnika Lišana sv. Nikole Tavelića. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su na groblju molili i zapali svijeće za svoje pokojne.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1665
Ovaj mjesecOvaj mjesec1665
UkupnoUkupno7616543

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37