Karin: Održan prvi susret početne formacije u OFS-u

Dana 10. 11. 2018. u 17 sati u Franjevačkom samostanu Svete Marije Bezgrešne u Karinu održan je prvi susret početne formacije za članove mjesnoga bratstva OFS –a „Čudotvorna Gospa Karinska“ u nastajanju.

Na poziv župnika i gvardijana samostana u Karinu fra Petra Klarića OFM , susret su pripremili i vodili fra Stipe Nimac OFM predsjednik konferencije područnih duhovnih asistenata i ministra Područnog vijeća zadarsko šibenskog područnog bratstva Svemirka Matić. Susretu je nazočila i tajnica Područnoga vijeća Marija Vukušić. Pozivu se odazvalo 13 kandidata.


Fra Petar Klarić ,gvardijan samostana i župnik je pozdravio sve nazočne i zaželio im dobrodošlicu. U nastavku susreta prema unaprijed sastavljenom programu područna ministra Svemirka Matić je obradila temu: Ulazak u red i početna formacija u Franjevačkom svjetovnom redu prema Generalnim konstitucijama OFS-a.

Ukratko je upoznala nazočne o vremenu uvođenja i vremenu početne formacije te privremenim zavjetima koji prethode davanju konačnih trajnih zavjeta. Naglasila je da je Franjevački svjetovni red crkveni red ustanovljen prema kanonskom pravu i da život u bratstvu pored življenja evanđelja znači i život po Pravilu OFS- a. Temeljni dokumenti na kojima se zasniva djelovanje svjetovnih franjevaca su Pravilo , Generalne konstitucije i Statut Hrvatskog nacionalnog bratstva OFS –a .Franjevački svjetovni red je dužan svjedočiti u svojim župama franjevačku duhovnost uz obvezu poštivanja temeljnih dokumenata reda .Ali treba učiti polako i postupno kroz djelovanje svojih članova . Mjesno bratstvo može biti kanonski ustanovljeno tek kad najmanje pet kandidata dade trajne zavjete kad će moći i izabrati vijeće mjesnoga bratstva. Do tada će bratstvo voditi Područno vijeće Zadarsko šibenskog područnog bratstva koje je za ovo novo bratstvo i odgovorno.

U nastavku susreta fra Stipe Nimac OFM ,predsjednik konferencije područnih duhovnih asistenata i područni duhovni asistent govorio je o temi „Duhovna i pastoralne asistencija u Franjevačkom svjetovnom redu prema Generalnim konstitucijama“.

Crkva je povjerila duhovnu i pastoralnu skrb Prvome franjevačkom redu OFM i Trećem samostanskom redu TOR .Svako bratstvo mora imati duhovnoga asistenta što ima za cilj jamčiti vjernost OFS –a franjevačkoj karizmi, zajedništvo s Crkvom i jedinstvo s Franjevačkom obitelji za postizanje Kraljevstva božjega.

Duhovne asistente mjesnih bratstava OFS a imenuju provincijali.

Duhovni asistent je član vijeća bratstva s pravom glasa osim u ekonomskim pitanjima.

Na kraju u sklopu plenumske rasprave o mjestu i ulozi Franjevačkog svjetovnog reda u Crkvi i društvu te Franjevačke obitelji sudionici su postavljali pitanja.

Susret je prema ocjeni svih sudionika bio koristan i protekao je u vrlo ugodnom ozračju. Drugi susret je najavljen za veljaču 2019. godine.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1662
Ovaj mjesecOvaj mjesec1662
UkupnoUkupno7616540

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35