München: OFS i FRAMA na La Verni

Povodom svečanih zavjeta OFS-a i Frame, pedesetak braće i sestara od 29. do 31. listopada 2018. živjela je intenzivne duhovne vježbe na La Verni - brdu s vrlo visokim doživljajem mistike franjevaštva. Hod prema kontemplaciji u ranim jutarnjim satima započeli smo euharistijom u kapeli bl. Alojzija Stepinca. Potom smo nastavili putem Italije. La Verna je gora koju je plemić iz Toskane, Orlando de Chiusi darovao sv. Franji. Svetac se onamo više puta vraćao, a posljednji put je vršio veliki post od blagdana Velike Gospe do sv. Mihaela Arkanđela.


Već pri samom dolasku na mističnu goru, snažna prisutnost brata Vjetra doticala je naše pretpostavke o onome što ćemo doživjeti u ovoj aksezi. Nakon okrijepe, naši radosni pratitelji fra Filip Mimica i fra Petar Komljenović uveli su nas u katehezu u divljenje prema svemu stvorenom. Bog je stvorio cijeli svemir radi tebe, malog čovjeka, zato pogledaj sestre Zvijezde, svečani ures nebesa!

Molitva časoslova je vrijeme života sa Kristom i Crkvom kojom smo kroz noć kontemplirali unutarnje klanjanje prema Raspetome koji je obnovio svoje rane na tijelu ovoga svetca. Snažno iskustvo jedinstva. Naše prvo jutro započeli smo euharistijom u kapelici Stigmata-mjestu gdje je otac Franjo primio stigme. Uranjajući u mistično iskustvo sjedinjenja, mijenjao se i naš pogled. Druga kateheza obilježena je upravo tim gledanjem na svakog čovjeka. Ti jesi jedini kršćanin koji ima poslanje objaviti svakome čovjeku ovo dostojanstvo: Gospodin je prolio Krv svoju poradi tebe! Ostatak vremena proveli smo razgledavajući baziliku, kapelice i znamenitosti brda La Verna. U 15h na spomen Isusove smrti sudjelovali smo u procesiji sa franjevcima i franjevkama samostana. Nakon ovog događaja slobodno vrijeme proveli smo u tišini. Potom je slijedila molitva časova i večera.

Crkva - Zaručnica iako ranjena, bila je izvor radost za sv. Franju. Crkva si ti i pokušaj kao i ovaj svetac svakodnevno ući u ovu misao: Gospodine jesi li zadovoljan s ovim što ja činim?

Po završetku kateheze u tišini smo se razišli. Nakon kratkog sna nanovo smo razmatrali tajnu La Verne i sv. Franje - Isus Krist.

U novom jutru, novi pogled. Novo divljenje svemu stvorenom u nama i oko nas zahvalno pjevamo:

Hvaljen budi, Gospodine moj, sa svim stvorenjima svojim,

napose s bratom, gospodinom Suncem:

od njega nam dolazi dan i svojim nas zrakama grije.

Ono je lijepo i sjajne je svjetlosti puno,

slika je, Svevišnji, tvoga božanskoga sjaja.

Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga,

zahvaljujte njemu, služite njemu svi u poniznosti velikoj....

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Najave

Proslava Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom

12. - 21. studenoga 2018.

**********

15. studenoga: Šubićevac - Izložba udruge Faust povodom 40. obljetnice župe

**********

17.-19. studenoga: Trstenik - Proslava sv. Elizabete

**********

18.-21. studenoga: Dubrava - Proslava Gospe od Zdravlja

**********

24. studenoga: Šubićevac - Koncert duhovne glazbe

**********

27.-30. studenoga: Šubićevac - 40. obljetnica župe

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas100
Ovaj mjesecOvaj mjesec27922
UkupnoUkupno6373026

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24 

Administrator

franodoljanin@gmail.com