Kuća molitve Južnoslavenske konferencije OFM

Južnoslavenska konferencija provincijalnih ministara na sjednici koja je održana 22. listopada 2018. u Pazinu uspostavila je Kuću molitve u Franjevačkom samostanu Pohođenja Blažene Djevice Marije u Pazinu. Pritom je odobren Pravilnik Kuće molitve, a ustrojeno je i bratstvo koje sada čine trojica braće: fra Darko Tepert, fra Josip Vlašić i fra Marinko Klaić.

Nakon dvogodišnjega razdoblja u kojem je ovo bratstvo djelovalo pod izravnom odgovornošću Generalnoga ministra, sada je uspostavljeno unutar Konferencije kao Kuća molitvekoja ima poslanje da svoj Manjoj braći u Konferenciji, Franjevačkoj obitelji, drugim redovnicima i redovnicama, dijecezanskim svećenicima i laicima pruži mogućnost kraćeg ili dužeg boravka u ambijentu sabranosti i molitve (usp. GGSS čl. 15), njegujući kontemplativnu dimenziju našega franjevačkog poziva (usp. GGKK čl. 29).

 

Poslanje Kuće molitve

Braća koja žive uKući molitve u prvom su redu posvećena molitvi s poslanjem da imaju duh molitve i pobožnosti i da ga približavaju drugim osobama u ozračju šutnje i sabranosti prema smjernicama našega Reda za samotišta i kuće molitve (usp. Slušajte i živjet ćete, 1.1e.; 4.2.).

Braća u ovoj kući njeguju zajedničku i kontemplativnu molitvu časoslova, zajedničko molitveno čitanje Svetoga pisma i svakodnevno osobno razmatranje u trajanju od sat vremena. Jednom tjedno obdržavaju post i šutnju, a jednom godišnje povlače se u 'pustinju' u trajanju od sedam dana (usp. Ite nuntiate..., 2.1.; Sušajte i živjet ćete, 3.B.). Braća nastoje provoditi u život i ostala načela iz dokumenta Ite nuntiate..., živeći u jednostavnosti, dajući važnost fizičkom radu i brinući se sami oko kućnih poslova, te živeći bez stalnih prihoda, od Božje providnosti.

Gosti u Kući molitve obvezani su čuvati sabranost i molitvu, sudjelovati u molitvenom životu bratstva, te, prema mogućnostima, i u radu u bratstvu.Bratstvo prati goste u Kući molitve u njihovu traženju Boga kroz pastoral molitve dajući i neke naputke u smislu franjevačke pedagogije molitve (usp. Slušajte i živjet ćete, 1.1.e.).

Gosti Kuće molitve mogu biti pojedinci ili manje skupine, a braća Kuće molitve na raspolaganju su im za razgovor i, prema dogovoru, za vođenje duhovne obnove.


Uobičajeni dan u Kući molitve

Dan u Kući molitve započinje u 6,30 molitvom Jutarnje, nakon čega slijedi euharistijsko klanjanje, a u 7,30 sveta misa s narodom. U 12,45 moli se srednji čas, a u 19,00 večernja. Povečerje se također moli zajednički u vremenu koje ovisi o radovima u vrtu ili samostanu. U došašću i korizmi zajednička molitva započinje u 6,00.

Kroz dan braća vrijeme posvećuju osobnom molitvom, duhovnim čitanjem i radom. Uz samostan se nalazi vrt i veće zemljište koji zahtijevaju obrađivanje i košnju. Usto, tu su i životinje, kokoši i kunići, za koje se treba brinuti.

Braća su također neprestano na raspolaganju za ispovijed i razgovor stanovnicima Pazina i šire okolice.

Kad se u kući nalazi gost koji želi proći kroz franjevačko iskustvo molitve i rada, braća su na raspolaganju za razgovor.


Dolazak u Kuću molitve

Sva naša braća i ostale osobe mogu u ovoj Kući provesti neko vrijeme, od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Dovoljno je da se jave Kući molitve na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , a braća će ih potom uputiti o daljnjim koracima.

Braća koja bi osjetila Božje nadahnuće da se posvete životu molitve unutar Kuće molitve, mogu se javiti svojim provincijalnim ministrima, a provincijalni ministri, čuvši mišljenje ostalih članova Konferencije, kao i braće Kuće molitve o svakom konkretnom slučaju, izdaju dekret pojedinoj braći, članovima svojih provincija, koja će postati članovi bratstva Kuće molitve.


Kontakt

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

tel.: (052) 621 536

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas9
Ovaj mjesecOvaj mjesec67590
UkupnoUkupno7610091

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37