Obnova samostanske crkve u Zaostrogu

Prigodom 550. obljetnice dolaska fratara u Zaostrog, u suradnji s Konzervatorskim i Restauratorskim zavodom projekt u šest faza obnove samostanske crkve najviše je financiralo Ministarstvo kulture.

Franjevački samostan u Zaostrogu ove godine slavi 550. obljetnicu dolaska fratara iz Ljubuškog u Zaostrog u kojem se privolom vlastela Vlatkovića - Jurjevića nastaniše u mali napušteni augustinski samostan. Nakon što se Primorje krajem 17. st. oslobodilo turskog jarma, zaostroški je samostan doživio zlatno doba svoje povijesti. Dograđeni su zapadni i južni dio samostana, a kasnije (1874.) i istočni dio samostana. Prva velika samostanska crkva svete Marije posvećena je 1589.g. o čemu svjedoči natpis nad glavnim ulazom u crkvu pisan bosanicom. Porušena je u Kandijskom ratu, pa su franjevci sagradili novu crkvu Uznesenja BDM 1747.godine. Godine 1962. u velikom potresu crkva i samostan su teško oštećeni pa se godinama sve do danas obnavljaju.


Godine 2012. i ponovno 2014.  struka je procijenila da bi crkvu trebalo žurno obnoviti, posebno temelje i krovište. Pisali smo na sve strane tražeći financijsku pomoć, a najviše sluha imalo je Ministarstvo kulture RH. Krajem 2016. odobreno je 55.000,00 HK za dubinsko ispitivanje tla oko crkve i samostana i 50.000,00 HK za restauratorska ispitivanja unutarnjih zidova crkve. Prošle 2017. godine s 80.000,00 kn Ministarstvo kulture financiralo je izradbu Glavnog projekta obnove samostanske crkve Uznesenja BDM.  Projekt je u suradnji s Konzervatorskim i Restauratorskim zavodom izradio g. Neven Kunjašić iz Splita u 6 faza:  1) Restauratorski istražni radovi, injektiranje sjevernog i južnog zida, 2) Ojačanje sedrenog svoda triumfalnog luka i zabata,  3) Rekonstrukcija i obnova krovišta, 4) Štapna sidra, fugiranje i žbukanje, 5) Drenaža sjevernog zida s upojnim bunarom i 6) Prekid uspona kapilarne vlage. Krajem mjeseca rujna 2018. započeli su radovi 5. i 6. faze i za desetak dana bit će završeni. Desetljećima je voda prodirala u crkvu jer je nivo crkvenog poda 1 m niži od razine zemljišta na sjevernoj strani objekta. Ministarstvo kulture za izvedbu ovih radova doniralo je 400.000 HK. Uskoro očekujemo novu donaciju, a konzervatori će odrediti s kojim ćemo fazom radova nastaviti.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1712
Ovaj mjesecOvaj mjesec18481
UkupnoUkupno7633359

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55