Split: Objavljen list "Marija" za studeni

 

Spomen kao izazov

Početkom studenoga sjećamo se tolikih koji su jednom živjeli na ovoj zemlji kao i mi, susretali se s različitim poteškoćama, zalagali se za bolji i čovječniji svijet, trudili se nasljedovati Isusa i svjedočiti svoju vjeru, a otišli su u Vječnu domovinu. Spomen na njih i nas izaziva i potiče na razmišljanje o smislu našeg života i onome što nas čeka po završetku ovozemaljskog puta.

U čovjeku je najjači nagon onaj za životom. U kakvim god uvjetima živio, koje god dobi bio, bilo gdje se nalazio, čovjek želi živjeti, i to - vječno! Ta činjenica zaslužuje pozornost, osobito u naše dane kad i među nama proces posvjetovnjačenja i osobnoga ostvarenja sve više hvata maha. Dobiva se dojam, naime, kad se san o blagostanju u novouspostavljenoj hrvatskoj državi nije ostvario te kad su se brojni osvjedočili da im nitko ništa ne dijeli i da im ništa ni s neba ne pada, toliki tobožnji vjernici kao da su okrenuli i Bogu leđa te žive kao da njega i nema. Brojni su nezadovoljni, a mnogi pak i nesretni. Sebe su stavili u središte, sve se mora vrtjeti oko njih, a drugi kao da i ne postoje. Zato ih sve manje razmišlja o svrsi i smislu ljudskoga života. Bez Boga čovjekov život, naime, nema smisla, a ni čovjek budućnosti. Čim mu nedostaje temeljna odrednica života, koja je Bog. sebi stvara boga prema osobnoj mjeri. Ostaje bez oslonca u životu, kojemu jednom dođe kraj. Jedino je Isus smrt pobijedio, kako bi čovjek zauvijek živio. Dok se ovih dana sjećamo tolikih svetih, blaženih i dragih pokojnika, ta njegova pobjeda potiče nas da ozbiljno razmislimo jesmo li se odlučili za njega, koliko ga vjerno slijedimo i istinski mu služimo, jer je on na sebe uzeo ne samo naše boli nego i našu smrt te ih preobrazio u život. Provjerimo stoga koje vrijednosti živimo i kako želimo ostvariti onaj cilj koji je Bog upisao u naša srca: da vječno u njemu živimo. Toliki Božji ugodnici. među kojima brojni hrvatski sinovi i kćeri, stavili su se čitavim svojim bićem Isusu i drugima u službu, vjerujući da je on prisutan u svojoj najmanjoj braći. U onima koji trpe i pate njemu su služili i za njih trošili životne snage. Milosrđem, dobrostivošću. blagošću i strpljivošću može zračiti i njih u životu iskazivati jedino čovjek koji je ispunjen Božjom blizinom i snagom njegova Duha.

Božji ugodnici, s Kraljicom svih svetih, zagovaraju za nas, da i nas Isusova pobjeda nad smrću sve više usmjerava prema životu vječnom.


 

Sadržaj

Spomen kao izazov (Urednik)     321

Vjera i čvor grijeha (Papa Franjo) 324

Uzor posvećenja (I. Bodrožić)   326

Marija - Vrata nebeska... i Prozor! (S. Jerčić)  328

Zdravomarijina moć (J. Sacino)   331

Marijina svetost (M. Parlov)   332

Marija - šira od neba (A. B. Periša)   334

Slikovito o Mariji i Crkvi (M. Sušac)   336

Dođe i vrijeme umiranja (D. De Micheli Vitturi)   338

Nije Dan mrtvih nego - vječno živih duša (Mime)   340

Pod okriljem Majke Divne (P. Lubina)  342

Kako pred Boga (R. T.)   344

U Nazaretu (G. Sehlin)   346

Navijestitelji i graditelji mira (K. Stipanović)   348

Vjerni (D. Bartulović)   352


 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas201
Ovaj mjesecOvaj mjesec40556
UkupnoUkupno6955890

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61 

Administrator

franodoljanin@gmail.com