Visovac: Duhovna obnova za OFS „Blagovijest“

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik održalo je jednodnevnu duhovnu obnovu u svetištu Gospe Visovačke u subotu, 20. listopada 2018.

Program se odvijao ovim slijedom: Najprije je sve sudionike obnove pozdravio i zaželio im dobrodošlicu fra Božo Duvnjak, OFM, gvardijan. Potom je fra Stojan Damjanović, OFM, domeštar, iznio povijest samostana i Crkve te svetišta Gospe Visovačke... Isto tako, pokazao nam je vjersko i kulturno blago Franjevačkoga samostana Gospe Visovačke na Visovcu (knjižnicu i zbirku, muzej te floru i faunu na Gospinu otočiću).


U sklopu sata povijesnog prisjećanja pomolili smo se na samostanskom groblju za sve preminule fratre koji počivaju na Visovcu... Uz molitvenu nakanu za preminule franjevce, uključili smo u naše molitvene nakane i sve preminule svjetovne franjevke i svjetovne franjevce, članove Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, sa sjedištem u Splitu.

Glavna tema duhovne obnove bila je „Pravilo OFS-a“ i „Pismo“ Tibora Kausera, generalnog ministra u prigodi 40. obljetnice odobrenja Pravila OFS-a (1978. – 2018.).

Pravila OFS-a tijekom povijesti:

Pismo vjernicima

Memoriale propositi (1221.)

Pravilo pape Nikole IV. Supra Montem (1289.)

Pravilo pape Leona XIII. Misericors Dei Filius (1883.)

Pravilo pape Pavla VI. Seraphicus Patriacha (1978.)

Za obrađivanje glavne teme duhovne obnove primijenili smo rad u skupinama. Smatrali smo da skupina ima važnu zadaću u procesima razvoja osoba, To vrijedi također za religiozni odgoj i katehezu bilo male djece kod kojih podupire socijalizaciju, bilo kod mladih za koje skupina predstavlja gotovo životnu potrebu u oblikovanju osobnosti, kao i kod odraslih među kojima promiče stil dijaloga i kršćanske suodgovornosti. Osim što je didaktički čimbenik, kršćanska je skupina pozvana da bude iskustvo zajednice i oblik sudjelovanja u crkvenom životu, nalazeći u široj euharistijskoj zajednici svoj cilj i svoje potpuno očitovanje. Isus kaže: „Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima“ (Mt 18, 20). (Usp. OKD, br. 159.)

Teme su razdijeljene u četiri različite skupine:

Prva skupina obrađivala je temu: Pravilo – dar. Animirao je Zoran Jurišić, OFS, povjerenik za komunikacije;

Druga skupina obrađivala je temu: Pravilo – poziv. Animirao je Sloven Filipović, OFS;

Treća skupina obrađivala je temu: Pravilo – nadahnuće. Animirao je Mladen Knezović, OFS, povjerenik za formaciju;

Četvrta skupina obrađivala je temu: Pravilo – sredstvo. Animirala je Marija Dabić, OFS, zamjenica ministre.

Nakon rada u skupinama održana je plenumska rasprava. Najprije su animatori izvijestili o sadržajima rada u skupinama. Potom je svatko iznosio osobna iskustva glavnih sadržaja koja odražavaju naslovi u Pismu generalnog ministra Tibora (Pravilo dar, poziv, nadahnuće i sredstvo).

U plenumskoj raspravi istaknuto je da svaki od ovih naslova/tema ima svoju težinu i jaku poruku. No, svi smo se složili da naslov (tema) „Pravilo – dar“ ima, iz ljudsko-kršćanskog i franjevačkog motrišta, prioritet za svjetovnu franjevku i svjetovnog franjevca. Zašto? – U Pismu ističe generalni ministar Tibor:Prije svega, Pravilo Franjevačkoga svjetovnog reda je blago, dar od Boga, koji pokazuje koliko Bog i Crkva vole Franjevački svjetovni red. To je nešto što se ne može kupiti, što se ne može zaslužiti. Kao što je papa Ivan Pavao II. rekao: To je pravo blago u vašim rukama, u skladu je s duhom Drugog vatikanskog koncila i s onime što Crkva očekuje od vas (Govor pape sv. Ivana Pavla II. članovima Generalnog vijeća OFS-a, 27. rujna 1982.). Stoga trebamo zahvaliti za ovaj dar; izreći hvalu Bogu i izreći hvalu Crkvi.

Kao i svaki dar, i ovaj nosi otisak darivatelja, pokazujući nam kako lijep i bogat život Bog želi da živimo. Svaki članak Pravila odražava beskonačno bogatstvo Boga i baš poput dragulja osvjetljava sve aspekte našeg identiteta i našeg života. Danas, kada slavimo 40. obljetnicu Pravila, moramo zapamtiti da nije dar ono što slavimo, već da slavimo darivatelja koji je sam Bog. Proslavimo ovu obljetnicu u zahvalnosti prema Njemu i zahvalimo mu svojom molitvom, ljubavlju i cijelim našim životom.“

U sklopu programa duhovne obnove dogovorili smo vrijeme i za susret s novacima Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja koji se ovu godinu pripremaju za prve privremene zavjete. Ovogodišnji novaci su: Šime Batur (Pridraga), Vlaho Jakić (Metković), Oliver Marčinkovič (Stuttgart), Marko Plejić (Solin) i Valentino Radaš (Lišane Ostrovičke).

Najprije je Mira Maslov, OFS, ministra predstavila Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“ iz Splita na Trsteniku. Potom je, držeći se Pravila OFS-a, istaknula „Što je franjevački svjetovni red“ (prvo poglavlje Pravila); „Oblik života u OFS-u“ (drugo poglavlje u Pravilu) i „Život u Bratstvu“ (treće poglavlje Pravila OFS-a).

Potom su novaci iznosili svoja osobna iskustva o svojem franjevačkom pozivu i o životu i radu u novicijatu. Osvjedočili smo se da je najbolji i najučinkovitiji oblik evangelizacije svjedočenje i da je kršćanstvo vjera svjedoka i vjera u svjedoke. Netko je od sudionika napomenuo da nemalu ulogu u stvaranju ateista i ateizma imaju i kršćani ukoliko posredovanjem svoje vjere više zakrivaju nego li otkrivaju pravo Božje lice.

Za vrijeme susreta novaka i članova OFS-a „Blagovijest“ učili smo jedni od drugih i uzajamno se učvršćivali u vjeri. Konstatirali smo da je ova skupina novaka, u svojoj dobi i kontekstualnosti, doista zrela u razmišljanju i da posjeduju zdravu vjeru te ulijevaju nadu da će uspjeti na svojem započetom putu.

Također, jedan od važnijih događaja u programu svake duhovne obnove, posebno ako se održava u svetištu kao što je svetište Gospe Visovačke, jest i „Pokorničko bogoslužje“. Pokorničko bogoslužje, prema programu trebao je održati fra Ivan Režić, meštar novaka. Zbog objektivnih razloga (bio je u Rimu, na obrani doktorske teze koju je branio fra Domagoj Volarević, profesor liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilište u Splitu) fra Ivan, meštar kasnio je u povratku i nije održao ovu točku u programu. Pokorničko bogoslužje je održao fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent. No, meštar novaka fra Ivan stigao je pri samom kraju duhovne obnove. Izmijenili smo, u kratkom vremenskom razmaku, i s njim poneku misao. Fra Ivan je darovao svim sudionicima OFS-a „Blagovijest“ novoobjavljeni list „Novicijat“ (2017./2018.).

Finalna točka programa duhovne obnove, tako smo se dogovorili, bilo je slavlje mise.

Misu zahvalnicu je predslavio i propovijedao (tema: „OFS svjedok uskrsne nade i vječnoga života za svoje vrijeme i za ljude svoga vremena“) duhovni asistent fra Stipe. Poslije popričesne molitve članovi OFS-a obavili su čin „Obnove zavjeta/Obećanja evanđeoskoga života“ predvođeni Mirom Maslov, OFS, ministrom.

Na kraju mise, fra Stipe je blagoslovio sve nabožne predmete i slike koje su članovi OFS-a ponijeli u svoje obitelji da ih podsjećaju na mjesno bratstvo OFM-a, na svetište Gospe Visovačke i na Visovac.

U ime OFS-a „Blagovijest“ i svoje osobno ime ministra Mira zahvalila je fra Boži, gvardijanu, fra Ivanu, meštru, fra Stojanu, domeštru i novacima, te je istakla: „Mi, svjetovne franjevke i svjetovni franjevci dio smo Franjevačke obitelji. Bilo nam je lijepo i dobro s Vama. Hvala za zajedništvo i bratstvo. Molit ćemo za Vas a Vi molite za nas. Bog Vam podario svoj mir!“

Fotografije

 

***********


Obnova Zavjeta/Obećanja evanđeoskog života

/Obrednik Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS), br. 49. i 50./

 • Zahvaljujemo ti, Gospodine,
 • što si nas pozvao u Franjevački svjetovni red.
 • Molimo te da nam oprostiš
 • sve naše nedostatke, slabosti i prijestupe
 • počinjene protiv našeg
 • obećanja evanđeoskog života i protiv Pravila.
 • Udijeli nam, molimo te,
 • da iskusimo gorljivost i spremnost
 • koje smo imali prvog dana
 • kad smo stupili u bratstvo.
 • Osim toga, obnavljamo svoje obećanje
 • evanđeoskog života,
 • prema Pravilu Franjevačkog svjetovnog reda,
 • sve do završetka svojih dana.
 • Daj nam također da uvijek živimo skladno
 • sa svojom braćom i sestrama,
 • da mlađima pružamo svjedočanstvo
 • ovoga tako velikog dara koji smo primili od tebe,
 • a to je franjevačko zvanje,
 • kako bismo postali
 • svjedoci i oruđe poslanja Crkve među ljudima
 • naviještajući Krista životom i riječima.
 • Amen.
 • Gospodine Bože naš, Oče sviju, zahvaljujemo ti za ljubav i dobrostivost koje si pokazao prema nama, svojim sinovima i kćerima.
 • Stoga te molimo da obećanje evanđeoskoga života, koje su nekoć preuzeli, mognu uz tvoju pomoć izvršiti. To te molimo po Isusu Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Franjevački svjetovni red (OFS) „Blagovijest“, Split-Trstenik, Duhovna obnova u svetištu Gospe Visovačke na Visovcu, 20, listopada 2018.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas694
Ovaj mjesecOvaj mjesec65902
UkupnoUkupno7608403

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47