Šibenik: Područno hodočašće OFS-a i Frame

Zadarsko-šibensko područno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Sv. Nikola Tavelić“ (Zadar) u sklopu Velike devetnice hodočastilo je u nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u Šibenik u petak, 12. listopada 2018. Misu je predslavio i propovijedao fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata OFS-a. U koncelebraciji su bili fra Augustin Kordić, područni duhovni asistent i duhovni asistent MB sv. Frane Šibenik, fra Josip Repeša-područni duhovni asistent Frame, fra Ivan Penava-područni duhovni asistent Frame ,fra Ivan Bradarić-upravitelj svetišta, fra Ivan Čupić-duhovni asistent MB Mirlović zagora, fra Dejan Međugorac-duhovni asistent Frame Drniš, fra Jerko Kolovrat-duhovni asistent Frame Gospe Van Grada.


U svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku u sklopu priprave za proslavu blagdana ovog prvog kanoniziranog hrvatskog sveca održava se velika devetnica kroz devet petaka prije samog blagdana. Peti u nizu petaka u svetište su hodočastili članovi franjevačkog svjetovnog reda i Frame zadarsko-šibenskog područnog bratstva koje je kao svog nebeskog zaštitnika izabralo upravo sv. Nikolu Tavelića. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Stipe Nimac područni duhovni asistent OFS-a, a u koncelebraciji su bili fra Augustin Kordić, područni duhovni asistent i duhovni asistent MB sv. Frane Šibenik, fra Josip Repeša-područni duhovni asistent Frame, fra Ivan Penava-područni duhovni asistent Frame ,fra Ivan Bradarić-upravitelj svetišta, fra Ivan Čupić-duhovni asistent MB Mirlović zagora, fra Dejan Međugorac-duhovni asistent Frame Drniš, fra Jerko Kolovrat-duhovni asistent Frame Gospe Van Grada.

U propovjedi fra Stipe  se osvrnuo na specifičnosti katoličke vjere koja nas razlikuje od drugih religija U prvom redu naglasio je Isusova načela koja u u prvi plan stavljaju čovjeka. Tako neka od načela kažu da je čovjek prije zakona,kršćaninu je svaki čovjek njegov bližnji,svi ljudi su na istoj razini s Isusom jer je on preuzeo lik sluge,postao obličjem čovjeku nalik,u svemu jednak osim u grijehu. Služenje braći ljudima i načelo ljubavi najbolje se očituje u Isusovim riječima “što učiniste jednom od moje  najmanje braće meni učiniste”. Crkva ne postoji radi sebe nego prvenstveno kao instanca za provođenje Isusovih načela i ne treba se brinuti sve dok provodi svoju ulogu s onima koji se zalažu za kraljevstvo Božje, dok se usredotočuje na plan dolaska kraljevstva Božjega. Kršćani dijele i radost i tugu s ljudima svoga vremena. Franjevačke smjernice, Pravilo i Generalne konstitucije, ističu kako svjetovni franjevački apostolat mora ići u smjeru svjedočenja i izgradnje kraljevstva na zemlji. Svjetovni franjevci su pozvani na evanđeoskije življenje na zemlji imajući na umu da su čovjek i odgovornost za čovjeka u središtu kršćanstva.

Članovi OFS-a obnovili su svoje zavjete, područna ministra sestra Svemirka je uputila prigodnu riječ svim prisutnima uz zahvale domaćinu i prisutnim duhovnim asistentima.

Ovo hodočašće je također bilo početak V. duhovnog kapitula Frame zadarsko-šibenskog područnog bratstva koji se održao od 12. do 14. listopada u župi Sv. Petra na Vidicima u Šibeniku gdje su se framaši okupili pod geslom “Franjo,idi i popravi moju kuću koja se ruši ”. Mladi su sa svojim duhovnim asistentima fra Josipom i fra Ivanom te prisutnim bratskim animatorima kroz predavanja, radionice, klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom a prvenstveno kroz slavlje Svete Mise pokušali odgovoriti na pitanja što Gospodin od nas očekuje,kako da radimo na dobro svojim bratstvima, svojim obiteljima i društvu u cijelosti.

Hodočašće je završilo u bratskom druženju uz agape koje su priredili naši domaćini.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1539
Ovaj mjesecOvaj mjesec69120
UkupnoUkupno7611621

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 79