Generalni i nacionaloni duhovni asistenti OFS-a u posjeti Splitsko-dubrovačkom bratstvu

Prigodom XVIII. nacionalnog kapitula OFS-a i XXI. redovne te X. izborne skupštine Hrvatskoga nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži (Samobor, od 5. do 7. listopada 2018.) dogodio se bratski i pastoralni pohod Nacionalnom vijeću Hrvatskog nacionalnog bratstva OFS-a. Bratska pohoditeljica je bila Andrea Karlović, članica Predsjedništva Međunarodnog vijeća OFS-a, delegat generalnoga ministra OFS-a Tibora Kausera, a pastoralni pohoditelj je bio fra Pedro Zitha, OFM, član Konferencije generalnih duhovnih asistenata OFS-a.

Nakon Kapitula Fra Pedro Zitha, OFM, generalni duhovni asistent i fra Mate Bašić, nacionalni duhovni asistent posjetili su u utorak, 9. listopada 2018. Splitsko-dubrovačko područno bratstvo OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ i područnu Framu.


Susretu su nazočili pet bratstava grada Splita i tri Bratstva koja gravitiraju gradu Splitu te dva Bratstva Frame (Split-Pojišan i Split-Dobri). Susretu je nazočila i Tereza Marković, predsjednica područne Frame, a Mila Šuto, područna ministra, zbog već prije prihvaćenih obveza, nije nazočila.

Program susreta podijeljen je u dva dijela: slavlje mise i „okrugli stol“. Misu je predslavio fra Mate, OFM, a propovijedao fra Pedro, OFM. Koncelebrirao je fra Stipe Nimac, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata. Poslije mise priključio se i fra Drago Vrhovac, OFMCap, duhovni asistent mjesnoga bratstva OFS-a „Gospa od Pojišana“, Split-Pojišan. Goste s međunarodne i nacionalne razine pozdravio je na početku mise fra Domagoj Runje, OFM, gvardijan i zaželio dobrodošlicu i dobar rad.

Potom je uslijedio drugi dio, „Okrugli stol“ u dvorani Dr. fra Karlo Balić. Sve prisutne je kao domaćin pozdravila Mira Maslov, mjesna ministra OFS-a „Blagovijest“, Split-Trstenik. Uglavnom se razgovaralo o Kapitulu koji se dogodio u Samoboru i središnjoj temi kapitula /Proslava 40. obljetnice Pravila Franjevačkoga svjetovnog reda (1978.-2018.)/ te Pismu koje je uputio Tibor Kauser, generalni ministar prigodom te obljetnice.

Potom je uslijedio bratski razgovor između prisutnih članova OFS-a i Frame s duhovnim asistentima s međunarodne i nacionalne razine. Iznesena su vrlo bogata iskustva iz života i rada pojedinih bratstava i članova istih bratstava.

Kada bismo saželi sveukupni susret (misa i „okrugli stol) s duhovnim asistentima, s međunarodne i nacionalne razine, u Splitu na Trsteniku i aktualizirali sadržaj istoga susreta, mogli smo ga staviti pod isti nazivnik kao poruku koju je obradio generalni ministar Tibor u jednom od naslova svojega Pisma za 40. obljetnicu Pravila OFS-a, pod naslovom „Pravilo – pomoćno sredstvo za svakodnevni život“. Taj dio Pisma za nas u Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu prenosimo kao pouku i zadaću doslovno:

„Pravilo je isprazan tekst ako ga ne pretočimo u život. Moramo ga koristiti. Biti učenik znači biti neprestano spreman donositi Isusovu ljubav drugima, a to se može dogoditi neočekivano i na bilo kojem mjestu: na ulici, na gradskom trgu, na poslu, na putovanju. Dakako, Pravilo ima konkretna pravila, budući da se svakodnevno suočavamo s konkretnim situacijama, kako bismo ostali na ispravnom putu našeg života. Crkva vam ga predaje kao pravilo i život.

U engleskom jeziku riječ ‘rule’ (hr. pravilo, op. pr.) je korijen riječi ‘ruler’ (hr. ravnalo, op. pr.), alata kojim se koriste učenici, profesori, arhitekti, crtači. Pokušat ću vam objasniti ovaj primjer: Pravilo je kao i ravnalo, možeš povući ravnu liniju samo uz ravnalo. Ali cilj nije iscrtati lijepu i ravnu liniju. Cilj je nacrtati crtež, plan kuće po kojem će se graditi nečiji dom. Pravilo nije cilj sam po sebi, poznavanje Pravila nije cilj, primjena članaka Pravila od riječi do riječi također nije cilj sam po sebi. Cilj je postati svet, pokazati svijetu Božju ljubav, učiniti živote drugih boljim, približiti se Bogu i dovesti ostale bliže Bogu. Pravilo je kao ravnalo, sredstvo koje nam pomaže postati svetim, koje nam pomaže zadržati se na pravoj liniji kad god imamo poteškoća u životu ili kad iz vida gubimo obzor. U ovom smislu Pravilo je sredstvo. Ono je to nešto što je uvijek pri ruci, nešto za čim uvijek možemo posegnuti.

Riječi iz Pravila trebamo prenijeti u praksu, a praksa treba biti kontrolirana i vrednovana u svjetlu Pravila. Moramo ga koristiti čestim i pažljivim čitanjem, razgovarajući o njemu međusobno i s drugima, te živeći ga sukladno njegovim vrijednostima zato što su vrijednosti sadržane u njemu izrazito evanđeoske. Slično tomu, mi također trebamo biti dobar alat u Božjim rukama. Moramo se učiniti dostupnima kako bi nas Bog mogao koristiti kao alat, oruđe mira, radosti i ljubavi Božje.“

Mira Maslov, OFS, mjesna ministra, kao domaćin u ime svih prisutnih darovala je jednom i drugom: fra Pedru, OFM, generalnom duhovnom asistentu i fra Mati, OFM, nacionalnom duhovnom asistentu po dvije dvije knjige u izdanju Biblioteke „Ravnokotarski Cvit“ (Fra Stipe Nimac /ur./, Franjevački himni na Trsteniku, Split-Trstenik, 2017. i Fra Ivan Šarčević, Pastoralna teologija od Andrića do Bezića. Prikaz hrvatskih udžbenika pastoralne teologije 19. i 20 stoljeća, Split-Trstenik, 2018.).

Poslije slavlja mise i „Okruglog stola“ bio je agape koje su pripremili članovi OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1672
Ovaj mjesecOvaj mjesec69253
UkupnoUkupno7611754

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 126