Trstenik: Blagoslov kipa sv. Elizabete Ugarske

U Splitu na Trsteniku postavljen je brončani kip sv. Elizabete Ugarske (1207. – 1231.), zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda (OFS). Kip je izradila Yrsa von Leistner (1917. – 2008.), ugledna njemačka akademska kiparica svjetskoga glasa.

Obred blagoslova brončanoga kipa obavljen je na svetkovinu sv. Franje Asiškoga, u četvrtak, 4. listopada 2018. u Splitu na Trsteniku (Franjevački samostan sluge Božjega oca fra Ante Antića, Put iza Nove bolnice 10 c, Split – Trstenik) u 18,30 sati.

Uz kip blagoslovljena je i Košara s „kruhovima i ružama“ koji simboliziraju evanđeosku poruku koju je u svom vremenu svjedočila sv. Elizabeta Ugarska: ,„solidarnu ljubav“ (Mt 25, 31-40) i „tko je moj bližnji“ (Lk 10, 25-37)! Košaru s „kruhovima i ružama“ u ime Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik prinijela je Mira Maslov, OFS, ministra.

Obred blagoslova obavio je i potom predslavio misu fra Domagoj Runje, OFM, gvardijan. Koncelebrirali su fra Marko Mrše, OFM, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilište u Splitu, don Danko Kovačević, župski vikar u župi Gospe Fatimske (Split) i fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent. Fra Marko Babić, OFM, vikar samostana i profesor u mirovini i fra Ivica Jurić, magistar bogoslova i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilište u Splitu sudjelovali su na slavlju blagoslova kipa.


Zbor crkve Presvetoga Otkupitelja, franjevački bogoslovi i OFS „Blagovijest“ otpjevali su za vrijeme blagoslova pjesme „Elizabeto, mila ti“ (glazba: Kamilo Stjepan Kolb, OFM) i „Svetoj Elizabeti“ (riječi: Marija Ancilla Presečki, OSV; glazba: Ivan Mežnarić) pod ravnanjem gospodina Pere Prosenice, zborovođe.

Uz domaćina, Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“ (Mira Maslov, OFS, ministra), Split – Trstenik, na slavlju blagoslova sudjelovali su članovi i ostala četiri Mjesna bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a) grada Splita: Mjesno bratstvo „Gospa od Pojišana“ (Dragica Buljubašić, OFS, ministra), Split – Pojišan; Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od zdravlja“ (Lukrecija Bojanić, OFS, ministra), Split – Dobri; Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Frano“ (Dina Vrcan, OFS, ministra), Split – Obala; Mjesno bratstvo OFS-a „Sveta Obitelj“ (Anka Kovačić, OFS, ministra), Split – Sukoišan.

Na slavlju blagoslova sudjelovali su i tri Mjesna bratstva OFS-a koja gravitiraju gradu Splitu: Mjesno bratstvo OFS-a “Gospa od Karmela” (Vlado Bilić, OFS, ministar), Omiš; Mjesno bratstvo OFS-a “Čudotvorna Gospa Sinjska” (Mara Grčić Filipović, OFS, ministra), Sinj i Mjesno bratstvo OFS-a “Sv. Elizabeta Ugarska” (Vesna Delić, OFS, ministra), Trogir – Drid.

Slavlje obreda blagoslova i mise obilježila je i prigodna propovijed gvardijana fra Domagoja, u kojoj je načinio poveznicu između sv. Elizabete i Splita. Propovijed je naslovio: „Rodbina sv. Elizabete Ugarske“. Istu donosimo u cjelosti: „Hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. pred navalom Tatara pobjegao je 1242. godine u Dalmaciju. Sklonio su u Klišku tvrđavu, gdje su mu umrle dvije malodobne kćeri blizanke, Margareta i Katarina. Budući da su bile kraljevskoga podrijetla trebale su prema običajima onoga vremena biti pokopane u najčasnijoj obližnjoj crkvi. To je u ovom slučaju bila splitska katedrala. Ali, budući da nisu bile krštene, opet prema pravilima onoga vremena, nisu mogli biti pokopane ni u crkvi ni na posvećenom groblju. Stoga je nađeno domišljato rješenje. Dvije male kraljeve kćeri pokopane su u zajednički kameni sarkofag koji je postavljen iznad velikih vrata splitske katedrale. To je bilo u skladu i s tadašnjim učenjem o limbu, predvorju carstva mrtvih, u kojem se nalaze nekrštena djeca do dana drugoga Kristova dolaska i općega uskrsnuća mrtvih.

Na Klisu je 1242. godine rođena još jedna kći Bele IV. poznata kao Sveta Margareta Ugarska. Ona se rano zavjetovala na posvećeni život. Postala je dominkanka. Posvetila se isposničkom životu i djelima milosrđa. Preminula je 1270. u dominikanskom samostanu na dunavskom otoku pokraj Budimpešte koji nosi njezino ime: Margaretin otok (mađ. Margit-sziget).

Spominjemo te kraljevske likove jer je s njima povezana Sveta Elizabeta Ugarska. Ona je rođena sestra kralja Bele IV. pa prema tome tetka spomenutih kraljevih kćeri.

Elizabeta je rođena 1207. godine u Bratislavi i već u četvtoj godini života poslana u Njemačku da se ondje odgoji za ženu tirinškoga grofa Ludovika IV. S njim se i vjenčala u dobi od trinaest godina (kanonska dob djevojaka za udaju bila je u to vrijeme dvanaest godina).

Sa suprugom je rodila troje djece i rano je, u dobi od dvadeset i dvije godine, ostala udovica.

Premda bogata i kaljevskoga roda, izabrala je siromaštvo i priključila se Trećem Redu Sv. Franje koji je u to doba bio jedan od novih duhovnih pokreta u Crkvi. Preminula je 1231. godine u Marburgu gdje je dovela franjevce i dala im sagraditi samostan.

Za svoga kratkoga, ali duhovno sazrela života Sv. Elizabeta Ugarska nija nikada bila u našim krajevima. Pa ipak povezana je s hrvatskim narodom jer su njezin otaca Andrija II. i brat Bela IV. bili hrvatski kraljevi.

Postavljanjem kipa Sv. Elizabete Ugarske u okrilju samostana Časnoga Sluge Božjega o. Ante Antića u Splitu ta povezanost nanovo se doziva u sjećanje. U samom središtu grada Splita nad ulazom u katedralu kosti su njezinih nećakinja Margarete i Katarine, a s terase samostana i samostanske crkve Presvetoga Otkupitelja pruža se pogled na grad Klis u čijoj su tvrđavi rođene njezine nećakinje.“

Brončani kip sv. Elizabete Ugarske kojeg je izradila Yrsa von Leistner, akademska kiparica darovala je 2008. godine Družba sestara milosrdnica Svetog Vinka Paulskoga, Provincija „Navještenja Gospodinova“, Split (Bribirska 10), u trajno vlasništvo, Franjevačkom klerikatu o. fra Ante Antića. (Put iza Nove bolnice 10 c) u Splitu na Trsteniku.

U slavlju blagoslova kipa sudjelovale su i predstavnice Družbe s. Nikoleta Dukić i s. Zdravka Milić.

Organizaciju radova (Nacrt projekta, restauracija i konzervacija kipa, uređenje prostora te postavljanje postamenta) gvardijan fra Domagoj je povjerio fra Stipi Nimcu, duhovnom asistentu Mjesnog bratstva OFS-a „Blagovijest“, Split-Trstenik. Nacrt projekta prostora i postamenta izradio je fra Ante Branko Periša, akademski slikar; restauraciju i konzervaciju obavio je gospodin Miroslav Klarić, akademski kipar i viši restaurator iz Splita; izradu i montažu kamenog postamenta za kip sv. Elizabete Ugarske načinio je gospodin Branimir Marović (MGM d.o.o. Mravince).

Na postamentu je ispisano:

SV. ELIZABETA UGARSKA

1207.-1231.

ZAŠTITNICA FRANJEVAČKOGA

SVJETOVNOG REDA OFS

Nadamo se da će kapelica i kip sv. Elizabete Ugarske postati s vremenom zavjetno i hodočasničko mjesto Naroda Božjega, osobito članova OFS-a i svakoga čovjeka dobre volje...

Kapitularci Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ (Mila Šuto, OFS, područna ministra, fra Stipe Nimac, OFM, Predsjednik konferencije područnih duhovnih asistenata OFS-a, Anka Klarić, OFS, zastupnica, Dragutin Koštro, OFS, zastupnik, Mira Maslov, OFS, zastupnica, Mirjana Vitić, OFS, zastupnica) predložili su da Splitsko-dubrovačko područno bratstvo OFS-a hodočasti sv. Elizabeti Ugarskoj u Splitu na Trsteniku, 17. studenoga 2019. godine. Datum ovog hodočašća OFS-a sv. Elizabeti upisan je u Kalendar Hrvatskoga nacionalnog OFS-a i na XVIII. redovnom nacionalnom kapitulu Hrvatskoga nacionalnog bratstva OFS-a (Samobor, 5.-7. 10. 2018.) isti je Kalendar i izglasan.

Poslije blagoslova i mise bio je agape koje su pripremili članovi OFS-a Blagovijest, Split-Trstenik.

Molitva sv. Elizabeti Ugarskoj – zaštitnici OFS-a

Oče nebeski, ti si nam u svetoj Elizabeti Ugarskoj

dao novi uzor kršćanskog života,

supruge, majke, udovice, pokornice i milosrdne žene,

kontemplativne, brižljive i djelatne žene u svijetu.

Daj da svatko od nas slijedi njezine svijetle primjere,

te u svojim obiteljima i bratstvima

očituje nazočnost Isusa Krista u siromašnima i onima koji trpe.

Daj nam odvažnost da živimo, uz milost Duha Svetoga,

savršenu franjevačku radost,

vršeći mir i dobro, opraštanje i pomirenje,

te tako usrećimo ljude svojega vremena.

Po Kristu našem Gospodinu. Amen.

Fotografije


Pjesme:

Svetoj Elizabeti“

Elizabeto, mila ti“

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas132
Ovaj mjesecOvaj mjesec4842
UkupnoUkupno7619720

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26